Kajak bäst i test 2024 – Hitta bästa kajak

Det här inlägget kan innehålla reklamlänkar till outdoorexperten.se, outnorth.se, amazon.se, kjell.com, conrad.se.

Det kan vara helt magiskt ibland att sitta i en kajak och sakta glida fram över blanka vatten i någon okänd skärgård en sommarkväll. Ett mjukt paddeltag klyver vattenspegeln och kajaken glider fram ytterligare ett antal meter genom den sammetslena vattenytan.

Solen värmer ditt huvud och dina axlar, lite solbrända kanske efter en hel dags paddling. Skymningen sänker sig medan du sakta glider framåt mot den hägrande stranden. Målet för dagens paddeltur. Väl där drar du snabbt och lätt upp din kajak. Drar av dig flytvästen och hoppar ner i vattnet för en svalkande simtur innan det är dags att plocka upp lite kvällsmat ur kajakens förrådsluckor och avnjuta den medan solens strålar sakta försvinner ner i havet.

Lika fantastiskt, fast på ett helt annat sätt, kan det vara en vresig höstdag med lynniga vindar, vågor som stänker över däcket och en slitsam tur fram till målet. Det är du och naturen i nära samspel. Vattendropparna piskar mot kinden men du har valt kläder med omsorg och håller dig ändå hyfsat torr. Du kisar genom regndiset, du gillar utmaningen du fått av naturen. Du bara ska ta dig över den där bångstyriga fjärden och upp i stugan där du vet att en vedhög och en spis väntar på att få värma dig. Femtio paddeltag till bara innan du kan glida in mot bryggan och klättra upp.

När man sitter i en kajak kommer man så nära inpå. Det går att paddla in på grunda vatten dit inga båtar når, genom vassvikar, okända sund, långsamt ringlande vattendrag eller i hastigt framrusande vattenflöde i någon älv eller fors. Det är inte alltid lätt för en nybörjare, eller ens för en erfaren kajakpaddlare, men det är upplevelser som inte lämnar någon oberörd.

Om du tänker skaffa kajak

Börja med att fundera på vilken typ av paddling du huvudsakligen vill ägna dig åt. Längre turpaddling, vanlig motionspaddling eller bara korta turer vid sommarstugan eller bilsemestern. För turpaddling är det viktigt med bra sjöegenskaper och att du sitter bekvämt. Det är inte alls säkert att en bred kajak är vad du behöver, däremot är stabiliteten viktig. Hur mycket packning som ska tas med är förstås också av betydelse. Finns det stuvningsutrymmen, är de vattentäta och tillräckligt stora. Kontrollera gärna om det går lätt att plocka ur och i kajaken om det gäller större saker som tält eller liknande annars blir det ett återkommande irritationsmoment som kan förstöra den finaste utflykten. Din kroppsstorlek har faktiskt också betydelse, du ska kanske sitta många timmar i din kajak och då är det viktigt att den passar din vikt och längd. Går det att ställa in sits och fotstöd? Är det bekvämt att använda rodret. Är den lagom bred så det blir bekvämt att göra paddeldragen för just dig och dina armar. Det här är viktigare än du kanske tror, så prova gärna först innan du bestämmer dig.

Söker du däremot en kajak mer för motionens skull är det kanske en bredare och rundare modell som behövs. Den här typen av kajak glider lätt genom vattnet och är oftast lätta och trevlig att paddla. Vill du ha en riktigt trygg och stabil kajak för lugna turer så är det självklart så att du får bättre stabilitet med en bredare kajak. Då finns det också plats för en rejält tilltagen sittbrunn, något som gör även i- och urstigning mycket enklare. Din vikt och längd har stor betydelse och det brukar därför alltid finnas med i specifikationerna på olika kajakmodeller vilken kroppsbyggnad som är lämplig för just den modellen. Då handlar det huvudsakligen om sittbrunnen, sits och roder samt kajakens bredd. Däremot har kajakens längd avgörande betydelse för vilka vatten den passar bäst i.

Att ha rätt utrustning är förstås A och O för den som vill ge sig ut på paddeltur. Det räcker inte alltid att ha den bästa kajaken utan det behövs också sådant som handlar om säkerhet och att ha rätt packning för den tur som planeras. Flera dagars utflykt för den rutinerade entusiasten kräver förstås annan och mer genomtänkt packning än en kort dagpaddling för nybörjaren. Självklart är det också olika krav som ställs beroende på vilken årstid det handlar om och vilka väder som kan tänkas följa med på färden. Eller kanske överraska dig när du är halvvägs.

I den här artikeln går vi först igenom lite allmänt vad som är bra att känna till och tänka på för den som ska ut och paddla, därefter lyfter vi fram tre kajakmodeller som vi har gett utmärkelsen bäst i test. De är rätt olika sinsemellan och bra på lite olika saker. Vilken som kanske passar just dig som läser detta blir lättare att avgöra om du först sätter dig in i vad som är viktigt för en härlig, säker och njutbar kajaktur så som du själv vill ha den. Välj den kajak som är bäst i test för just dina behov.

De tre kajaker vi har valt ut i vårt test är alla på sitt sätt den bästa kajaken.

  • Speed Kayak är bäst i test för den vane paddlaren som vill kunna paddla snabbt och långt på öppet vatten. Den är lite tyngre än de övriga och det behövs ett bra utrymme för förvaring under de perioder då den inte används.
  • Laxo 285 är en kajak som är bäst i test för dig med lite mer anspråkslösa planer. Det här är en kajak som fungerar utmärkt för nybörjaren. Den är uppblåsbar men mycket stabil och säker för lite längre utflykter.
  • Challenger är också uppblåsbar, avsedd för två personer som kanske främst vill paddla som avkoppling i lugna vatten. Det här är den bästa kajaken för dig som vill kunna ta med kajaken i bilen, snabbt blåsa upp den och sen paddla ut ensam eller tillsammans med en vän.

I nästa avsnitt presenterar vi de här tre lite grundligare.

1. Speed Kayak – för den vane paddlaren

Detta är den bästa kajaken för den som är van paddlare. Långturer på öppet vatten blir en njutning med denna kajak. Den är snabb och lättpaddlad. Det låga däcket och en förhållandevis rak konstruktion i kombination med ett riktigt lättmanövrerat roder gör denna modell till en riktig favorit, en gedigen kajak som förtjänar omdömet bäst i test. Sätet är bekvämt och har stöd för både rygg och knän, sits och ryggstöd är stoppade och sköna att sitta på även vid riktigt långa paddelturer. Fotstöden är ställbara och anpassas enkelt beroende på hur lång du är. Pedalerna som används för att styra rodret har ett fast mothåll.

En och annan har ibland undrat lite över just om roder medföljer eftersom det vid leverans inte är monterat. Men det saknas förstås inte utan ligger vid leveransen i den bakre förvaringsluckan. Det är väldigt enkelt att montera det på plats helt utan några särskilda verktyg. När det är monterat går det snabbt att fälla både upp och ned från sittbrunnen och det kan givetvis även låsas i uppfällt läge.

De två förvaringsutrymmena går lätt att nå från sittbrunnen. Det finns flera bärhandtag så det blir enklare att flytta denna relativt tunga kajak.

Egenskaper för Speed Kayak

  • Mått sittbrunn: 80×42 cm
  • Antal sittplatser: 1
  • Roder: Ingår
  • Konstruktion: trelagers plast, rotationsgjuten
  • Djup: 30 cm
  • Längd: 507 cm
  • Bredd: 55 cm
  • Vikt 25 kg
  • Lastkapacitet: 140 kg

Företaget bakom Speed Kayak

Urberg är ett företag som verkligen anstränger sig för att leverera bra produkter. De engagerar sig även för miljön och donerar varje år 1% av sin omsättning till en miljöorganisation. Se priset!

Nästa kajak är mer allround, kortare och bredare och väger inte lika mycket som föregående. Att det är så lätt att förflytta den är något som många uppskattar.

2. Laxo 285 – lätt men robust

Från Aqua Marina har vi valt ut Laxo 285 som den bästa kajaken, eller den som i alla fall fått vår utmärkelse för kajak som är bäst i test. Det här är en uppblåsbar kajak, mycket stabil och med en riktigt stark konstruktion. Den passar lika bra för nybörjare som för mer erfarna paddlare. Styrförmågan är mycket god på grund av att botten är V-formad. De högklassiga bostonventilerna är väldigt hållbara, golvskydd och skrov har en konstruktion som består av slittålig polyester. Det här är helt enkelt en kajak som håller för det mesta. De många bärhandtagen gör den lätt att förflytta.

Det här är den bästa kajaken för dig som väger upp till 95 kilo och som gillar att ge dig ut ensam på härliga paddelturer. Det går att justera kajaksätet för dina individuella mått och det finns bra förvaringsfickor för packning som behöver vara nära tillhands.

Egenskaper för Laxo 285

  • Antal sittplatser: 1
  • Konstruktion: uppblåsbar, 2+1 kammare
  • Djup: 30 cm
  • Längd: 285 cm
  • Bredd: 95 cm
  • Vikt 12 kg
  • Lastkapacitet: 95 kg

Företaget bakom Laxo 285

Aqua Marina är ett företag som levererat friluftsprodukter för vattensporter sedan 1991. Förutom kajaker finns även SUP för standup paddling, surfing, paddlar och tillbehör som hör till vattenaktiviteter av alla de slag. De är kända för en stor passion för just vattensport. Se priset!

 

Den sista kajaken är något för dig som kanske mest vill göra korta paddelturer i lugna vatten, dig som vill ha en kajak till hands när du är ute och åker på semester och en fin badsjö eller flod dyker upp. Allt som behövs finns med i den medföljande väskan.

3. Intex Challenger K2 – uppblåsbar kajak för två

Detta är ytterligare en typ av uppblåsbar kajak som är mer avsedd för avkoppling än regelrätt paddling även om det naturligtvis fungerar att paddla också i en Challenger. Den är ganska kort och bred vilket ger ökad stabilitet i vattnet och den kan vara helt perfekt för de allra första kajakäventyren, särskilt om man är två. Kajaken är robust trots att den är lätt och när du packat ihop den tar den väldigt liten plats.

Den är väldigt enkel att ta med i bilen på utflykten, det är bara att blåsa upp den med medföljande pump och sedan kan du direkt ge dig ut på vattnet ensam eller tillsammans med en vän. Det här är den bästa kajaken för den som söker något riktigt enkelt sätt att kunna komma ut och paddla på sjöar och andra lugna vattendrag främst sommartid. Behöver du bara en sits går det bra att montera bort den andra för bättre utrymme.

Challenger är mycket stadigare än den kanske ser ut och flyter utmärkt med två personer, den är dessutom föredömligt lättmanövrerad tack vare den avtagbara skäddan, eller fenan som sitter under botten. Det finns bra förvaringsfack för extrakläder eller annat nödvändigt bagage och dessutom medföljer även rep för grepp och förtöjning i för och akter.

Två paddlar medföljer, de är isärtagbara för enkel förvaring. Det går snabbt att blåsa upp de tre luftfacken med hjälp av medföljande luftpump. Facken har både snabbfyllning och tömningsventil.
Vill du transportera ditt flytetyg i en väska är det här definitivt den bästa kajaken för dig eftersom allt som behövs faktiskt får plats i den medföljande väskan. Kajaken flyter bra med två personer och maxvikten som går att lasta i den här kajaken är 180 kg.

Det här är definitivt den bästa kajaken för dig som vill ha en komplett uppsättning av allt som behövs för sköna paddelturer på lugna vatten då och då. Därför blir denna kajak bäst i test i denna kategori.

Egenskaper för Challenger K2

  • Konstruktion: slitstark vinyl
  • Sittbrunn 337×44 cm (2 sittplatser)
  • Mått: 351×76 cm
  • Djup 33 cm
  • Lastkapacitet: 180 kg
  • Vikt: 11,8 kg

Företaget bakom Challenger

Intex har specialiserat sig på uppblåsbara badprodukter såsom kajaker, pooler, badleksaker och andra liknande saker. De har anpassat utformningen till vårt nordiska klimat och de material de valt håller normalt för många års användning. Se priset!

 

Att tänka på

Okej, nu vill du kanske direkt ge dig ut och paddla, men innan vi avslutar det här så finns det några viktiga saker att tänka på. Det är faktiskt viktigt att tänka på de saker som listas upp här nedanför. Om du har lite koll på saker och ting blir din paddling mycket mer njutbar. Gå gärna med i någon paddelklubb för att lära dig mer eller få kamrater att paddla tillsammans med. Det är lika givande för nybörjaren som för den mer vana friluftsmänniskan som paddlar året runt.

Nybörjarpaddling

Är det första gången du ska paddla så tänk på att kajaken måste vara tillräckligt stabil. Redan när du kliver i detta vingliga flytetyg så känns det alltid mer eller mindre instabilt innan du satt dig ner. Som tur är blir det stadigare då, tyngdpunkten blir lägre och bättre balanserad. Men även när du sitter kan det bli besvärligt och vingligt ibland med brytande sjöar, svallvågor, vindbyar eller annat som sätter kajaken i ordentlig gungning om den inte är stadig nog. Dessutom är det tröttsamt att paddla en ostadig kajak. Ge dig inte ut på för långa turer som nybörjare, tänk på orken och säkerheten i första hand så ökar du chansen att din paddeltur blir en riktigt trevlig upplevelse. Här är några av de saker du bör tänka på innan du ger dig ut.

  • Finns det linor för att fästa en eventuell extrapaddel eller koppla bogserlina? Om du skulle hamna i vattnet är linor en mycket bra extra säkerhet eftersom det knappast finns något att hålla sig fast i annars på en blöt kajak.
  • Vattentäta skott för packningen har den fördelen att de ger extra flytkraft, dessutom begränsar de mängden vatten som kan rinna in i kajaken om den skulle kapsejsa.
  • Bekvämlighet är viktigt. Om du planerar att vara ute många timmar måste det vara bekvämt att sitta i din kajak. Fotstöd behövs, sits och ryggstöd ska vara sköna mot kroppen och gärna ställbara.

Lätt packning ger lättare paddling

Kajaker är förvånansvärt rymliga, men med mycket packning blir de förstås tyngre att hantera och styra. Tänk praktiskt och fokusera på volym och pålitlighet i första hand, packa bara ner sådant som är absolut nödvändigt. Fundera över varje pryl, om den är oumbärlig, finns det något annat som kan fylla samma funktion eller som kanske väger mindre? Det är också viktigt att det du packar ner verkligen är pålitligt. Det är verkligen inte kul om den medhavda tunga ficklampan visar sig tåla fukt så dåligt att den slocknar just när du behöver den som bäst.

Ska du ut på långturer behövs förstås fler prylar och då är packningsutrymmet viktigt att ta hänsyn till. Är det tillräckligt stort? Går det lätt att plocka i och ur sakerna? Finns det gummipackningar på förslutningarna så inte allt blir plaskvått om vågorna stänker över?

En extra laddare och en vattentät påse för mobilen behövs alltid för att du ska kunna meddela eventuella ändrade planer och hålla kontakten med omvärlden. Meddela alltid dina nära och kära i förväg vart du planerar att paddla och när du tror du kommer fram. Det sparar onödiga larm från oroliga anhöriga och kan på samma gång vara en förutsättning att det snabbt uppmärksammas om något trots alla säkerhetsåtgärder skulle ha hänt.

Vad krävs då för att en kajak ska bli bäst i test? Det kan finnas många svar på den frågan, men ett av de mest sanningsenliga är ändå att det i slutändan alltid beror på vad du ska ha den till. Har du mest tänkt paddla runt lite på en insjö under soliga dagar är behoven helt annorlunda än om du som inbiten friluftsmänniska ser fram emot en veckas vinterpaddling i ytterskärgården. Den bästa kajaken för dig kan vara den sämsta för någon annan. Så börja med att noga tänka igenom vad du ska ha den till. Vilka kajakturer ser du fram emot? Vilken vana har du vid paddling eller friluftsliv? Är du osäker kan ett första steg vara att inledningsvis hyra kajak och då kanske få hjälp med att välja en lämplig modell för just den dagens planer.

Synligheten

En kajak ligger väldigt lågt i vattnet, den syns med andra ord dåligt för annan sjötrafik. Även om du själv ser en annalkande båt i god tid är det inte säkert att du hinner paddla i säkerhet om inte båtföraren ser dig i tid. Tänk därför på att försöka göra dig så synlig det bara går. Det viktigaste är nog att ha kajak och flytväst i färger som verkligen syns. Även paddeln kan vara viktig att ha lysande färg på särskilt som den kan stickas upp i luften för att synas ännu bättre.

Lär dig också sjövettsreglerna för vanlig båttrafik så du vet vad du kan förvänta dig av yrkestrafik eller i smala sund. På sjön råder högertrafik, men det finns även andra regler att ta hänsyn till och precis som i landburen trafik finns det förare som inte alltid gör precis som det står i regelboken.
Paddlar du nattetid är det bra att veta vad lanternorna signalerar, är det rött eller grönt ljus du ser så kan du också avgöra vart båten är på väg. Du själv kan signalera din egen färdväg genom att paddla tydligt, det vill säga paddla rakt och gör tydliga girar när du ska svänga.

Säkerheten främst

Ta alltid säkerheten på allvar. Du vet inte när oturen är framme, du kan tappa din paddel i ett obevakat ögonblick, en vindkantring, en plötslig svallvåg och plötsligt hamnar du i vattnet medan kajaken flyter allt längre bortåt. om du inte är försiktig. Om vi börjar med paddeln så se till att det finns en säkerhetslina så den inte flyter bort om du råkar förlora greppet. På längre turer kan en reservpaddel surras fast på däcket. Om kajaken välter så finns två alternativ, sitter du kvar i den upp och ner, kan det vara läge att göra en så kallad eskimåvänding om du har övat på det, annars är det bäst att fatta tag i de linor som förhoppningsvis finns på kajakens skrov så du kan hålla dig fast. Det är mycket svårt att få fäste på en våt och hal kajak om linor saknas.

Flytväst

Ha flytväst vid all paddling. Snåla inte på det, den ska vara godkänd för din vikt och den ska vara på, inte förvaras i sittbrunnen. Där gör den ingen nytta om oturen är framme. Paddlar du sporadiskt kanske det räcker med en vanlig seglarväst, men annars finns särskilda flytvästar för paddling. De har större rörelsefrihet för armar och axlar genom att de är kortare i modellen och designade på ett sådant sätt att även flytelementen är placerade utifrån de speciella rörelser som armarna gör vid paddling. Sidorna är mer öppna och vissa delar är i stretch. Tycker du flytvästen skaver eller är besvärlig att ha på så kanske du ska välja en annan modell som sitter bättre i stället.

Navigation

Paddlar du i välkända vatten är det här kanske inte någon stor sak, men i okända är det desto viktigare att kunna navigera rätt. Ta med sjökort eller GPS och tänk igenom kursen i förväg. Gör inte nybörjarmisstaget och tro att du kan navigera utan hjälpmedel. Om dimman kommer rullande eller mörkret faller så ser alla öar och vikar annorlunda ut och det blir mycket svårare att se var man är och vart man ska.

Kommunikation

En extra laddare och en vattentät påse för mobilen behövs alltid för att du ska kunna meddela eventuella ändrade planer och hålla kontakten med omvärlden. Meddela alltid dina nära och kära i förväg vart du planerar att paddla och när du tror du kommer fram. Det sparar onödiga larm från oroliga anhöriga och kan på samma gång vara en förutsättning att det snabbt uppmärksammas om något trots alla säkerhetsåtgärder skulle ha hänt.

Förvara din kajak rätt!

Hur gärna man än vill paddla året runt så finns det förstås perioder när den måste förvaras någonstans och då är det viktigt att göra det på rätt sätt. En kajak förvaras bäst stående vertikalt antingen plant eller i sidoläge. Se till att den ligger plant och undvik både värme och solljus så inte för nära ett fönster. Använd inte bärhandtag för att surra den och dra över huvud taget inte åt spännband för hårt då de kan påverka formen på din kajak.

Rotationsgjutna kajaker har den egenskapen att de oftast återgår till sin ursprungliga form och eventuella bucklor försvinner. Är de envisa kan det gå att åtgärda dem genom värme och lite tryck av något slag. Lägg en sandsäck eller något i kajaken för att tynga ut bucklan och värm utifrån med en hårtork eller något annat.
Tvätta alltid rent din kajak vid upptagning. Både på utsidan och insidan. Kontrollera detaljerna också, kanske någon lina behöver bytas ut eller eventuella gummipackningar behöver smörjas in med silikon. Det här är småsaker som gör det mycket roligare när du ska sjösätta nästa gång. Allra bäst är att förvara kajaken inomhus men om det inte går ska den förvaras med botten upp och täckas med en presenning.

Vad är en eskimåvändning?

För att inte lämna kvar några frågetecken så kan vi slutligen också reda ut vad en eskimåvändning egentligen är. I grunden handlar det om en manöver som du kan lära dig för att snabbare kunna rädda dig själv om kajaken slår runt och du själv sitter fast i sittbrunnen. Öva alltid i behaglig vattentemperatur och under kontrollerade former så du lär dig de rörelser som behövs för att få kajaken att vända ett halvt varv till och komma på rätt köl. Du behöver öva så mycket att rörelserna går automatiskt för det kan vara rätt svårt att inte tappa kontrollen i en nödsituation när du hänger upp och ner med överkroppen under vattnet. Nu är det som tur är verkligen inte ofta det händer, utom möjligen för de mest erfarna som paddlar i forsar eller andra riktigt krävande vatten, men om det händer är det aldrig fel att kunna det här. Om inte så tar du dig loss från sittbrunnen och litar på din flytväst i stället.

Har du läst ända hit så vet du allt som behövs för att du ska kunna hitta den bästa kajaken för just dig och dina behov. Paddla lugnt!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *