Metalldetektor bäst i test 2024 – Hitta bästa metalldetektor

Det här inlägget kan innehålla reklamlänkar till outdoorexperten.se, outnorth.se, amazon.se, kjell.com, conrad.se.

Intresset för att leta metallfynd och hitta olika föremål i marken har verkligen växt de senaste åren och idag är skattletning en etablerad fritidshobby. En bra metalldetektor kan hjälpa dig att finna gamla mynt, spännen, medaljer, smycken, vapen, föremål i silver, guld, nickel, koppar, brons och järn.

Bästa metalldetektor:

-> Se hela testresultatet längre ned på sidan.

Skattletarna finner föremål ända från bronsåldern och fram till nutiden. Dock måste man ha tillstånd från länsstyrelsen för att vara ute att leta. Det är en svindlande känsla att hitta gamla skatter av mynt, smycken eller vapen från svunna tider! Du kan med hjälp av en metalldetektor även finna var avloppsrör, brunnslock eller ledningar i jorden går om det behöver göras reparationer eller nyinstallationer. Finns otaliga tillfällen då en metalldetektor kan komma väl till pass, kanske kommer du någon gång tappa bröllopsringen i grönsakslandet? Eller halkade nycklarna ur fickan, på stranden när du skulle byta om till badkläder? Oavsett vad som kan hända, blir allt mycket lättare att hitta med en bra metalldetektor och det här testet har vaskat fram de fem bästa metalldetektorerna utifrån följande kriterier:

  • Pris och kvalité.
  • Vikt och ergonomi.
  • Tydlig display och ställbara funktioner.
  • Sökdjup och spolar.

Ingen skattletare vill ruinera sig på utrustningen, därav är priset alltid väsentligt. Kvalité kostar oftast en del och därav är de billigaste varianterna av metalldetektorer inte alls med i detta test. Vikt och ergonomi anser testpanelen vara viktiga aspekter – i synnerhet om det är ett stort område som skall genomsökas på metallfynd. För tung utrustning leder till att du riskerar att få ont i nacke och axlar när du använder metalldetektorn under en längre tid. Testpanelen tyckte även att en tydlig display och ställbara funktioner var viktiga aspekter att ha med. Detta för att enkelt kunna se och ställa in vilken typ av metall eller fynd detektorn skall söka efter samt vilken känslighet den ska ha i sökandet.

Två andra viktiga kriterier enligt testpanelen, var att sökdjupet skall vara ställbart och kunna nå ända ner till 25-30 cm under jord. Det sista kriteriet vi tittat på hos de olika metalldetektorerna har varit sökspolarna och om dessa är fasta eller utbytbara. Går det att skifta sökspolar är det förstås en klar fördel, i synnerhet om större markområden skall eftersökas på metaller. Sökspolarnas olika form, konstruktion och funktion gör att en metalldetektor med utbytbara spolar blir mer användbar än om metalldetektorn endast är utrustad med en fast monterad sökspole.

Metalldetektor – bäst av 5

1. Metalldetektorn GARRETT ACE 150

Metalldetektorn GARRETT ACE 150 är den bästa metalldetektorn av de fem testade – även om priset inte är den billigaste. Prislappen ligger på ca 2000 kr men köper du den här metalldetektorn får du kvalité och det till ett rimligt pris. Metalldetektorn är konstruerad i ett lättviktsmaterial. Den väger således endast 1,87 kg och är synnerligen lättmanövrerad och användarvänlig. Metalldetektorn är utrustad med en stor tydlig LCD-display och du kan manuellt ställa in sökdjup, vilken typ av metall den skall söka efter och även vilket typ av ljud den skall ge ifrån sig när den påträffar det du söker efter.

Sökdjupet går att ställa på tre olika nivåer och metalldetektorn är utrustad med både högtalare och ingång för hörlurar. Strömförsörjningen sker med 4 stycket AA-batterier. Till skillnad mot billigare varianter, där sökspolarna inte är utbytbara, kan du med fördel byta ut spolarna och specificera funktionerna utefter spolens konstruktion och utformning på denna modell. Pris, kvalité och ställbara funktionerna gör att Garrett ACE 150 blir den bästa metalldetektorn enligt våra kriterier i det här testet.

Fördelar

  • Lätt att bära
  • Stor tydlig display
  • Många funktioner

Nackdelar

  • Lite dyr
Se priset!

 

2. Garrett EuroACE

Garrett EuroACE är den klart dyraste metalldetektorn i detta bäst i test av de fem utvalda. Men får man verkligen vad man betalar för? Enligt uppgifter från tillverkaren är den specifikt gjord för den europeiska jordmånen. Nu är ju Europa ett relativt stort område med en rad olika jordmåner och man får ju svårt att tro att den kan täcka in alla. Men metalldetektorn Garrett EuroACE är verkligen en dröm att använda och väger trots dess ypperliga kvalité endast 1,2 kg. Här finns verkligen allt du kan önska dig av vad en professionell metalldetektor kan erbjuda. Utbytbara sökspolar, en känslighet som är träffsäker, pålitlig och inställbar. Metalldetektorn är utrustad med klara och tydliga ljud, flera sökfunktioner och en ergonomi som ingen kan bli besviken på! Ja, den har verkligen allt. Dock når den endast plats fyra eftersom priset är 1500 kronor dyrare än metalldetektorn GARRETT ACE 150 som vinner testet. Vi har alltså två metalldetektorer av samma tillverkare som hamnar på två helt olika platser i detta test. Den enkla anledningen till detta är priset. För skillnaderna i kvalité mellan dessa två är marginella. Garett EuroACE är 0,5 kg lättare och aningen känsligare än prisvinnaren men att betala över 1500 kr mer för den här modellen, det är den faktiskt inte värd och därav blir det en fjärdeplats.

Fördelar

  • Väger bara 1,2 kg
  • Bra på i stort sätt allt
  • Anpassad efter europeiska förhållanden

Nackdelar

  • Dyrast i vårt test
Se priset!

 

3. Bounty Hunter Lone Star Pro

Sist men inte minst i detta metalldetektorernas bäst i test kommer ”Bounty Hunter Lone Star Pro” och namnet är ju klart häftigare än flertalet andra konkurrenter. Dock räcker det inte med ett häftigt namn för att vinna och bli den bästa metalldetektorn. Faktum är att denna metalldetektor ser ut att ha samtliga rätt på pappret. Den är utrustad med målidentifiering, grafisk indikator och ett sökdjup på hela 60 cm när det gäller större metallföremål. Normalt sökdjup vid sökandet av mindre föremål når den 25-30 cm och spolen är förstås vattentät. Priset är rimligt och faktiskt lite lägre än vinnaren i detta test. Diameter på sökspolen är 20 cm och den är mångsidig samt lämplig i nästan alla markförhållanden. Metalldetektorn går att justera, vilket gör att den kan ställas in beroende på längden av den person som använder den. Metalldetektorn har en vikt på endast ca 1,5 kg och är verkligen användarvänlig på alla sätt och vis. Borde denna modell inte ha kommit på en högre placering i detta test av bästa metalldetektorn?

Vi i testpanelen var överens om att denna metalldetektor mycket väl skulle kunna ha delat plats med vinnaren – den är faktiskt riktigt bra. Det som drar ner betyget är att tillverkaren enligt recensionerna har en del problem med att hålla en jämn kvalité på sina produkter, så risken att du kan få ett måndagsexemplar drar ner betyget. Därav vågar vi inte placera denna högre än på plats fem i vårt test.

Fördelar

  • Bra pris
  • 60 cm sökdjup
  • Vattentät

Nackdelar

  • Problem med kvaliteten
Se priset!

 

 

4. Metalldetektor CS400

Tätt följd av förstaplatsen i testet av bästa metalldetektor är modellen med namnet CS400. Nu är det inte i första hand namnet CS400 man lägger på minnet men användningen av denna produkt blev en minnesvärd upplevelse. Metalldetektorn är utrustad med en fast monterad vattentät sökspole på 24 cm i diameter och 12 stycken ställbara nivåer av känslighet. Den här metalldetektorn är verkligen ett prisvärt alternativ till Garrett ACE 150. Den enda riktiga nackdelen med CS400 är att sökspolen inte går att skifta till andra storlekar.

Dock är den sökspole som sitter på den absolut vanligaste spolen som du kommer vilja använda i 90 fall av 100 – eftersom den är väldigt ”allround”. Rent ergonomiskt är CS400 faktiskt den metalldetektor som vinner. Du kan söka länge och över stora områden med denna utan att bli trött eftersom den är utrustad med ett välplacerat, genomtänkt och rejält armstöd.

Metalldetektorn kan söka stillastående eller när den är i rörelse. Den är utrustad med tre ställbara ljudfunktioner och olika toner, beroende på vilket metallfynd detektorn känner av. Här finns uttag för hörlurar, volymkontroll och strömförsörjningen sker med två stycken 9 V-batterier. På många sätt känns CS400 som en självklar vinnare. Det enda som drar ner metalldetektorn från prispallen är att sökspolen inte är utbytbar.

Fördelar

  • Prisvärd
  • Mycket ergonomiskt

Nackdelar

  • Sökspolen går inte att byta till andra storlekar

 

5. Metalldetektorn MD1012

På tredje plats kommer testets billigaste instegsmodell av metalldetektorer och den är lämplig för alla nybörjare – eller om du vill absolut inte vill ruinera plånboken. Metalldetektorn MD1012 är busenkel att använda, varken stor eller klumpig och kan faktiskt även användas av barn eftersom vikten ligger på ynka 900 gram. Den väger faktiskt mindre än en liter mjölk! Metalldetektorn är utrustad med en väldigt lättläst och stor LCD-skärm och trots dess låga vikt och utseende är denna metalldetektor nästan lika bra på att finna metaller som dess avsevärt dyrare konkurrenter i detta test.

Sökspolen är vattentät och kan ställas in efter vilka föremål och metaller den skall upptäcka och hitta. Metalldetektorn kan även justeras i längd, från 50 cm upp till 78 cm – vilket gör att denna metalldetektor lätt kan användas av både barn och vuxna. Vidare har metalldetektorn både ljud och ljuseffekter när den finner något, vilket kan vara bra om det exempelvis söks i mörker eller dimma. Nackdelarna med MD1012 är att sökdjupet är högst 10 cm och att sökspolen inte är utbytbar. Dock är priset ruskigt bra och den har egentligen inga problem när den söker efter metaller som ligger inom dess sökdjup. Vill du prova på och se om skattletning är något för dig eller dina barn? Tveka då inte, köp denna!

Fördelar

  • Billig
  • Väger endast 900 gram
  • Kan användas av både barn och vuxna

Nackdelar

  • Sökdjupet endast 10 cm

 

FAQ

Finns en del frågor som är bra att ställa sig innan man köper en metalldetektor. Det kan även vara en god idé att veta vilka regler som gäller vid skattletningen av historiska föremål och om du hittar något av värde.

Är det lagligt att leta efter historiska skatter med metalldetektor?

All användning av metalldetektorer kräver tillstånd från länsstyrelsen.

Vad skall metalldetektorn framförallt användas till – lek, intresse eller proffs? På land eller i vatten?

En prova på modell av en metalldetektor kostar inte mer än ca 800 kr och en mer proffsig variant ska rimligen inte kosta mer än 2000-3000 kr. Till viss del får du förstås alltid vad du betalar för, det gäller ju allt du köper.

Är det viktigt med utbytbara spolar?

Både ja och nej, de fasta spolarna på samtliga produkter är väldigt mångsidiga och användbara. Dock blir utbytbara spolar en klar fördel om ditt intresse för skattletning tilltalar. I stort sett alla professionella metalldetektorer kan erbjuda utbytbara spolar. Detta för att förändra både sökdjup, känslighet och funktion på sökspolen.

Erbjuder tillverkarna i ert test av bästa metalldetektorn uppladdningsbara batterier? Tänker främst på miljöaspekten av att slänga batterier.

Samtliga batterier går idag att köpa som uppladdningsbara batterier. Dock är ingen av metalldetektorerna i detta test uppladdningsbara i sig själva. Samtliga kräver externa batterier för att fungera.

Kan metalldetektorn påvisa hur ädel metallen är?

Ja, på flertalet metalldetektorer i detta test visas det en siffra mellan 0-90 och ju närmare det kommer till 90 desto ädlare är alltså metallfyndet.

Vilka regler gäller när jag letar föremål i jorden?

Du får alltid leta på marknivå, men ska du gräva krävs det alltid tillstånd av markägaren. Om du letar på naturskyddsområden eller kulturskyddade områden bör du som regel alltid ha ansökt om specialtillstånd. Om du hittar vad du tror är ett riktigt gammalt föremål (över 100 år) innehar du anmälningsplikt om detta fynd till närmsta land eller stadsmuseum i regionen. Faktum är att alla föremål som misstänks vara över 100 år gamla per definition räknas som fornföremål och faller under fornminneslagen. Du kan alltså straffas med böter. Misstänker du att föremålen blivit stulna eller tillhör någon annan ska du vända dig till polisen och lämna in fyndet som hittegods.

Kan jag få ersättning vid inlämnande av historiska föremål eller hittegods?

Ja, du kan få ersättning om föremålet anses vara av historiskt värde för museerna. Vad det gäller hittegods, om ingen annan gör anspråk på det funna hittegodset tillfaller det slutligen den som lämnande in det. Vidare kan ägaren till hittegodset i tacksamhet betala en hittelön åt personen som fann det förlorade föremålet. Dock brukar det inte röra sig om några ofantliga summor.

Vad finns det för varianter av sökspolar?

Sökspolen är en viktig komponent hos alla metalldetektorer. Både formen och storleken har betydelse för vilka funktioner sökspolen har. Vanligaste formerna är runda eller ovala spolar. Diameter på spolen brukar likställas med sökdjupet – liten diameter lågt sökdjup och vice versa.

Kan jag söka djupare och bredare med en större spole?

En större spole ger i regel ett lite större sökdjup och framförallt en större sökyta än en mindre sökspole, dock sker det nästan alltid på bekostnad av att känsligheten avtar till viss del. Större spolar kan med fördel användas där marken inte är tätt mineraliserad, annars är det faktiskt bättre med en normal storlek på spolen. Större spolar innebär förstås en ökad vikt och det kan bli mycket jobbigare att manövrera metalldetektorn. Dock lämpar sig mindre spolar där det finns mycket olika skrot, metaller eller annat skräp i jorden eftersom dessa inte tar in ett för stort område i taget. En stor spole kommer reagera på allt möjligt om det finns mycket olika saker i marken i sökområdet. Små och stora spolar har olika nack- och fördelar och det är därför de mer professionella metalldetektorerna oftast konstrueras på ett sådant sätt att det går att skifta sökspole efter behov.

Hur vet jag om spolen är vattentät?

Vad du än gör, chansa inte! Om den inte är helt vattentät finns det stor risk att både detektor och spole skadas vid felaktigt användande. Läs och kontrollera alltid detta i instruktionsboken innan användning i vatten. Var även uppmärksam på att nästan alla spolar och detektorer har ett maxdjup på hur långt under vattenytan du kan använda dessa. Ta även reda på den informationen!

Vilken metalldetektor skall jag välja?

Tester i all ära, de kan vara bra. Men i slutändan är det förstås alltid du själv som skall bedöma och utvärdera vilken metalldetektor du tror specifikt passar efter dina önskemål och behov. Vårt test är endast en vägledning och den metalldetektor som vann anser vi vara den som uppfyllde våra kriterier i detta bäst i test. Du ska förstås utgå från de kriterier du anser viktigast. Är det pris och att du vill prova på skattletning med exempelvis barnen?

Välj den billigaste och se om det är något ni kan samlas omkring. Om det blir ett intresse ni vill utforska ytterligare är det bara att uppgradera utrustningen vid nästa köp. Att slänga ut flera tusen på en produkt som blir ståendes i ett hörn och inte används är förstås inget bra alternativ. Vet du med säkerhet att intresset redan finns i skattletningen, välj då en dyrare modell av metalldetektor, annars är risken stor att du blir besviken.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *