Camping, vanliga vandringar eller fjällvandring är exempel på några av de bästa aktiviteterna du kan syssla med för att stressa ner. Det är ett sätt att komma ut i naturen och koppla bort all stress från vardagen. För många personer är det en riktig nödvändighet att vara ute i naturen regelbundet för att ladda upp sig igen. Det är också ett sätt att återkoppla sig till naturen och helt enkelt ett sätt att må bättre mentalt.
Men för att ditt äventyr, camping eller vandring ska lyckas krävs det att du har en bra utrustning. Det gäller främst att du har ett bra tält att sova i som klarar av alla möjliga väder. Som tur är finns det ett stort utbud att välja mellan. Vilket tält som är det bästa varierar lite beroende på var du kommer att befinna sig. Vissa tält fungerar bäst för camping medan andra är speciellt tillverkade för fjällvandringar. Det är viktigt att du väljer rätt tält för att ditt äventyr ska gå så bra som det kan.
Vi har här skapat ett bäst i test med de tält som vi anser vara bland de bästa. De flesta vi valt ut passar bäst för vår-, sommar- och höstvandringar. De passar även bra till camping och liknande. Kort sagt är det möjligt att använda de flesta av dessa tälten oavsett vilken vandring eller äventyr du är intresserad av. Det du måste tänka på är ifall det kommer att bli väldigt kallt. Då är det extra viktigt att du väljer ett tält som kan hålla värmen, men även att du har en mycket bra sovsäck och liggunderlag för att hålla värmen.
Det är inte alltid lätt att veta vilka egenskaper ett tält behöver. Speciellt inte om det är första gången du ska köpa ett tält. Vi har därför satt ihop tips och information om det som är viktigt att tänka på lite längre ner. Läs gärna igenom detta ifall du är osäker på vad du ska leta efter och vilka aspekter som är extra viktiga.
De tält vi valt ut är de som har fått bra betyg, har bra recensioner från kunder och även fått en plats på andra bäst i test. Priserna varierar även en liten aning för att alla ska hitta ett tält som passar sin budget. Förhoppningsvis kommer du hitta ditt nya tält här, om inte hoppas vi att du får den informationen du behöver för att leta vidare.
Topp 8 bästa tälten 2023
1. Jack Wolfskin – Gossamer II
Gossamer II från Jack Wolfskin blev det tält som hamnade på första platsen i vår bäst i test. Det är ett 3-säsongsält med en rad bra egenskaper. Förutom att vi anser att det är ett av de bästa tälten är det också ett av de bästa för dig som letar efter ett bra budgettält. Det låter lite negativt när man pratar om budget, men i detta fallet anser vi att tältet är utmärkt trots sitt låga pris.
Tältet fungerar utmärkt att använda under både sommaren, våren och hösten. Men trots detta tycker vi det är bäst att endast använda Gossamer II under de årstider det är lite varmare. Det beror på att tältet fungerar bäst när nätterna inte är så kalla. Varför det är så kommer vi berätta lite mer om här nedan.
Gossamer II går att beskriva som ett tunneltält. Det har två tältpinnar och är väldigt enkelt att ta med sig under aktiviteter där du inte kan ta en tung packning, till exempel fjällvandringar. Den totala vikten för tältet är cirka 2280 gram och det tar dessutom inte upp speciellt stort utrymme i packningen. När tältet är nedpackat har det endast en storlek på 57 x 17 centimeter.
En av anledningarna till varför vi tycker att du endast bör använda detta tält under varmare säsonger beror på innertältet. Det är nämligen endast tillverkat av mesh-tyg. Dock har personer testat tältet under nätter när temperaturen var närmare 0-strecket och klarat sig utmärkt. Men en bra sovsäck och liggunderlag spelade nog en stor roll. Så länge du skyddas från vinden och har tillgång till en supervarm sovsäck kommer det nog gå bra att använda detta tältet trots kallare temperaturer. Men om du inte har möjlighet att bära med dig både en stor och varm sovsäck och liggunderlag bör du vänta tills nätterna inte blir så kalla.
Men samtidigt som mesh-tyget gör att tältet inte är så jättevarmt är det en av de bästa faktorerna. Det gör det nämligen möjligt för dig att sova under stjärnhimmeln samtidigt som du skyddas mot flygfän. För att uppleva stjärnhimmeln på detta sätt är det bara att plocka bort ytterduken på tältet.
Det här tältet har presterat bra i en rad olika test samt fått högt betyg av de flesta kunder som testat det. En favoritaspekt med denna tältmodell är att det har två ingångar. Det är något som är speciellt skönt när det är väldigt varmt men blåser skönt, då kan du öppna båda ingångarna och låta det vädra ut.
Tältet har en mindre storlek, men det är tillräckligt stort för två personer och ifall det skulle vara väldigt dåligt väder går det även att få in två ryggsäckar.
Fördelar:
- Tar inte stor plats när det är nerpackat.
- Tältet har två ingångar.
- Tresäsongstält, men bäst för de varmare årstiderna.
Nackdelar:
- Inte det bästa alternativ för de kallaste årstiderna.
2. Vaude – Taurus 2P
Det tyska kvalitetsmärket Vaude har tillverkat en rad med fantastiska fritidsprylar. De har bland annat tillverkat ett antal tält som de flesta fått ett mycket bra betyg. Vaude Taurus 2P är en modell som vi tycker mycket om. Detta tält sägs vara det perfekta alternativet för dig som är nybörjare när det kommer till vandringar och camping. Tältet väger endast 2,6 kilo och rymmer två personer.
Tältet går att använda från våren fram till hösten. Det har ett yttertält som är tillverkat av ett polyestermaterial som tål vädret väldigt bra och står mycket stadigt. Det finns även en regnskyddad ventilation som är justerbar samt en vestibul. Höjden på tältet är 95 centimeter, det är 130 centimeter brett samt 230 centimeter långt.
Fördelar:
- Finns i olika färger.
- Perfekt nybörjartält.
- Tresäsongstält.
Nackdelar:
- Klarar inte de allra kallaste klimaten.
3. Coleman – Kobuk Valley 3 Plus
Coleman är ett företag som skapat campingprylar ända sedan år 1901. Grundaren började då sälja lanternor och företagets har sedan dess haft ett mål om att göra det så lätt som möjligt för alla personer ska kunna ta sig ut i naturen. De har ett slogan ”Let’s go Outside”, och gör sitt allra yttersta för att leva upp till det. Colemans är noga med att testa alla sina friluftsmöbler samt tält så när du väljer en produkt från dem kan du känna dig säker på att det håller en hög kvalitet.
Trots att Coleman har flera tältmodeller att välja mellan fastnade vi för deras Kobuk Valley 3 plus. Det är ett fulländat tält som passar lika bra för camping som på festivaler. Det är praktiskt utrustat med både ett stort allrum samt Colemans BlackOut Bedroom-tekniken. Det är en typ av mörkläggningsfunktion som ser till att du inte vaknar så snart det blir ljust ute. Det mörklagda sovrummet rymmer upp till tre personer och ger en tempererad sovmiljö.
Tältet har en kupolkonstruktion som är mycket stabil och allrummet är toppat vilket ger en optimal huvudhöjd. Allrummet är dessutom utrustat med PVC-fönster som släpper in bra med ljus och gör området väldigt praktiskt till att förvara packningen.
Kobuk Valley 3 Plus är skapat för att klara av de flesta väder. Det finns ventilationsöppningar som ger dig en bra luftflöde samt reducerar kondensationen. Tältet har behandlats med Colemans UVGuard ™ -teknik vilket ger ett UPF 50-skydd mot solstrålarna. Alla tyger är dessutom flamsäkra för ännu mer trygghet.
Fördelar:
- Mörkläggningsfunktion i sovområdet.
- Tillverkat för att klara av varierande väder.
- Rymmer upp till 3 personer.
- Perfekt som festivaltält
Nackdelar:
- Har en vikt på 5,1 kilo. Kanske inte det bästa för längre vandringar om du vill har en lättare packning.
4. Jack Wolfskin – Skyrocket III Dome
På fjärde plats av vår bäst i test har vi valt ytterligare ett tält från Jack Wolfskin. Företaget grundades år 1981 och har sedan dess utvecklat förstklassiga produkter för alla som älskar att vara utomhus. De har sin fokus främst på produktutvecklingen och erbjuder i de flesta fallen väldigt rimliga priser vilket har gjort att det går att hitta Jack Wolfskin-produkter över flera delar av världen.
Skyrocket III Dome från Jack Wolfskin är ett stabilt, lättviktigt tält för tre personer. Det har en innovativ ventilation och är väldigt lätt att montera upp. Ventilationsöppningarna sitter i taket och tältet har en Zip Vent-dörrventilation vilket säkerställer en bra luftcirkulation. Tack vare tältets konstruktion är det väldigt stabilt även om du inte skulle använda dig av de fyra linorna som finns tillgängliga. En av favoritsakerna med Skyrocket III Dome är att det finns bra med förvaringsplatser. Det finns både en utrustningshylla som är borttagbar samt sex fickor tillgängliga. En annan praktisk egenskap är att dragkedjorna har reflekterande element.
Tältet rymmer upp till 3 personer, det väger just över 3 kilo och en packstorlek på 57 x 20 cm. Innertältet har en storlek på 225 x 170 x 115 cm och det finns två öppningar tillgängliga.
Fördelar:
- Fantastisk ventilation, lätt monterat och bra med förvaringsutrymmen.
- Relativt lätt och tar inte stor plats i packningen.
- Stabil konstruktion som står stadigt även om du ej använder de tillgängliga linorna.
Nackdelar:
- Trots att tältet ska rymma 3 personer känns det lite trångt enligt kundrecensioner.
5. Hilleberg – Allak 2 Footprint
Hilleberg Allak 2 Footprint är ett skyddsunderlag som passar tältet Allak 2. Det skyddar både tältets golv från nötning samt skyddar mot markfukt.
Om tältet Hilleberg – Allak 2:
Hilleberg är ett varumärke som grundades år 1973. Det var samma år som de lanserade sitt allra första tält som snabbt kom till att ta världen med storm. Varje år efter grundandet har företaget fortsatt med att imponera sina kunder med nya lanseringar. Alla dess produkter är genomtänkta och håller måttet. Idag räknas märket som ett av de ledande för tältutveckling. Framförallt när det gäller lättvikttält för alla som älskar naturen men inte vill bära med sig tunga packningar.
Tältet Allak 2 är ett tält för 1-2 personer som är tillverkat för att vara både lätt att ta med sig och att hantera. Oavsett väder och terräng. Det är lika lätt att packa upp för att du ska slippa bråka med monteringen ifall du skulle stöta på kraftig vind eller bli överraskad av en regnskur.
Det är ett fristående tält som du kan använda hela året om. Det har en konstruktion som ger det bra stabilitet samt kommer med tältpinnar som du kan korsa på flera ställen för att göra det extra stabilt ifall du befinner dig i en riktig storm. På grund av sin stabilitet är Allak 2 ett bra alternativ för skogsövernattningar samt höstens fjällvandringar. Det är dessutom utrustat med extra ventilskydd ifall du ska tälta när det regnar eller snöar. Det har två ingångar som är utrustat med myggnät.
Tältet är tillverkat av kerlon 1200, ett material som är ultralätt och väldigt tåligt. Det innebär att tältet kommer vara lätt att bära med sig. Då det är ett fristående tält har den inga ”vanliga” markpinnar, det är istället utrustad med 12 fästen.
Fördelar:
- Stabilt tält för 1-2 personer.
- Tillverkat av ett lätt och tåligt material.
- Två dörrar med myggnät.
Nackdelar:
- Allak 2 tältet anses vara relativt dyrt.
6. Crua Outdoors – Cocoon Maxx
Cocoon Maxx från Crua Outdoors är ett isolerat innertält. Det innebär att det är ett tält som du behöver ett yttertält till ifall du kommer att använda det under säsonger när det finns en chans för regn, vilket är i stort sett alla, eftersom detta innertält är inte vattentätt.
Detta innertält är tillverkad av ventilerande polyester. Det är både isolerat för att skydda dig mot kyla samt värma, och mörkerlagt så att du kan sova även om det är väldigt ljust och soligt. Det är avsett för upp till 3 personer och har en storlek på 203x193x122 centimeter. Om du ska tälta ute under vintersäsongerna är detta ett mycket bra alternativ så länge du har ett yttertält som passar att sätta ovanpå för att göra det vattentätt.
Fördelar:
- Isolerat med ventilerande mikrofiber.
- Mörkerlagt.
- Brandskyddat och utrustad med B3 insektsnät.
Nackdelar
- Inte vattentätt.
Viktigt att tänka på när man köper ett tält
För många personer kan det vara väldigt svårt att köpa rätt sorts tält. Det finns ett enormt utbud och även fast du suttit och sökt på nätet kan det kännas väldigt överväldigande. Det är inte ovanligt att ha många frågor om vilket tält som är bäst. Som tur är finns det flera bra tips du bör ha i tanken innan du börjar leta. Det allra viktigaste, oavsett vad du behöver tältet till, är att det har bra kvalitet och egenskaper som passar ditt behov. Om du ska tälta på en festival är kanske vissa faktorer viktigare än andra och om du ska på fjällvandring kan andra faktorer vara de avgörande.
Ett tält är något du bör ta ansvar för, speciellt om du ska använda det regelbundet. I vissa fall kan det vara bättre att investera i ett lite dyrare tält med högre kvalitet. Men det varierar mellan personer, de som kanske inte har pengar till ett dyrt och högkvalitativt tält får nöja sig med ett billigare. Det finns dock billigare tält som också håller hög kvalitet.
För att hjälpa dig på din väg efter det bästa tältet har vi skrivit ner de punkter vi anser vara viktigast att tänka på här nedan. Vi rekommenderar att du läser igenom detta innan du gör ditt köp. Några saker som vi kommer täcka i denna köpguide listar vi här:
- Storlek och antal personer.
- Väderförhållanden och/eller årstider.
- Vilken modell på tält ska du välja?
- Vattenpelare eller inte?
Skulle du vara osäker på vilken miljö du kommer att använda tältet i rekommenderas det att du väljer ett som klarar de flesta väderförhållanden och miljöer. Vårt bäst i test har listat några av de vi anser är bäst i olika förhållanden. Förhoppningsvis kommer ditt bästa tält finnas med i listan, men om inte, läs igenom punkterna här nedan för att få en klar idé om vad du bör leta efter.
Storlek och antal personer
Storleken på ett tält är viktigt att välja rätt. Ska du tälta själv eller tillsammans med hela familjen? Ett familjetält kan vara bäst om flera personer ska på camping, utflykt eller vandringar. Men samtidigt kan dessa vara väldigt tunga och jobbiga att ta med sig. Familjetält passar bäst på camping eftersom du inte behöver montera upp det och packa ner det lika ofta som när du är på vandring. Om du och familjen eller ett gäng kompisar kan det vara bättre att köpa två mindre tält istället. Det blir då inte lika jobbigt att bära med sig de.
Kort sagt rekommenderas det alltså att du väljer två mindre tält om du och gruppen består av fyra personer eller fler. Dela då upp gruppen i två med två tält istället. Vill ni däremot dela ett enda tält bör du planera vem som ska bära tältet och ifall någon annan kan bära den personens packning så hen slipper en så tung last. Detta gäller alltså om du är intresserad av ett familjetält, men även om du ska köpa ett fyrmanstält eftersom även de kan vara rätt tunga att bära en längre strecka.
Om du däremot ska tälta ensam eller med en annan person behöver du inte ett jättestort tält. Då kan ett mindre som är anpassat för 2-3 personer vara det bästa. De är enligt många friluftsintresserade de bästa alternativen eftersom det är lättare att bära samt är mest användbara.
Skulle du vara osäker på ifall ett tält för 2-3 personer är tillräckligt stort kan du ta en titt på tältets mått. Det kan göra det lite tydligare för dig om du vet hur stort innertältet är och hur stort utrymme du/ni kommer att behöva.
Väderförhållanden och/eller årstider
En viktig sak att tänka på är vart du ska tälta och under vilka årstider. Det är till exempel stor skillnad på att tälta på hösten i södra Sverige jämfört med långt uppe i norra delarna av landet. Temperaturskillnaden kan vara relativt stor och detsamma gäller väderförhållanden. Det snöar nämligen många gånger tidigare i de norra delarna jämfört med de södra.
Tältet du väljer bör vara anpassat efter den årstid du väljer att tälta, men det måste även vara anpassat efter terrängen du kommer befinna dig i. Vissa tält fungerar nämligen bättre för fjäll jämfört med andra.
Kort förklarat kan man säga att det finns tre typer av tält du kan välja mellan. Det vanligaste är 3-säsongstält. Det är tält som ska klara av sommar, vår och höst. Det finns även 3-säsongstält som går att modifiera lite så att de även fungerar under vintern. Det sista alternativet är 4-säsongstälten. Det är det bästa alternativet om du ska tälta på fjället. 4-säsongstälten är speciellt framtagna för att de ska klara av just vintermånaderna, men även resten av årstiderna.
3-säsongstält: Detta är det populäraste modellen du kommer att hitta på marknaden. De är anpassade för att klara av olika väderförhållanden du kan stöta på under hösten, våren och sommaren. Om du ska på fjällvandring och tälta där under höst eller vår rekommenderas det att du tar en titt på ett 4-säsongstält istället. Vissa 3-säsongstält kan fortfarande fungera bra, men med ett 4-säsongstält kan du känna dig helt säker.
3-säsongstält har i de flesta fallen väldigt bra ventilation vilket är viktigt under sommarnätterna. När det blir varmt krävs det bra ventilation så att du kan sova utan att bli alldeles för varm. Vissa tält har ett innertält som består av mesh-tyg vilket ser till att du kommer klara de varmaste dagarna.
3-säsongstält som är konverteringsbara: Den här typen av tält är ett bra alternativ ifall du är osäker på ifall det kommer behövas under kallare väderförhållanden. Du klarar dig utmärkt under tre av de fyra årstiderna. Men med några enklare modifieringar kan du även klara dig under vintern ifall det skulle behövas. Hur du modifierar ett 3-säsongstält till ett 4-säsongstält varierar lite beroende på vilken modell du väljer.
För vissa tält som är konverteringsbara behöver du endast lägga till några tältstycken eller samt stänga ventiler för att det ska räknas som ett 4-säsongstält. Men det är viktigt att tänka på att trots att dessa tält ska klara vintern hyfsat bra är de renodlade 4-säsongstälten det bästa alternativet om du är säker på att du kommer tälta under de kallaste väderförhållandena.
4-säsongstält: Alla som har höga krav på sin utrustning och/eller planer på fjällvandringar under vintern rekommenderas att välja ett 4-säsongstält. Dessa tält är ofta ett kupoltält för att de ska vara lätt att montera överallt samt klara mer kraftiga vindar. Om du klättrar eller befinner dig runt klipper är detta alternativ väldigt bra. Sådana platser gör det ofta omöjligt att placera ut tältpinnar.
I den här typen av tält är ventilationen inte lika avsevärd som i ett 3-säsongstält. Det finns vanligtvis endast en liten ventilation som endast fungerar för att förhindra kondens. På grund av detta är dessa tält inte särskilt bra ifall du ska tälta under de varmare årstiderna.
För denna tältmodell är det dessutom inte ovanligt att du har tillgång till extra bågar och fästen som hjälper till att förstärka tältet under de mer extrema förhållanden. Yttertyget på 4-säsongstält brukar även gå ända ner till marken för att skydda mot både vind och vatten.
Olika modeller – Vilken modell på tält ska du välja?
Förutom att välja ett tält som klarar årstiderna du ska tälta, måste du även tänka på vilken modell. Det finns flera modeller att välja mellan som har olika användningsområden. Även här bör du tänka på hur ditt tält kommer att användas och vilket behov du har. Det tält som är bäst för ett enklare äventyr är inte alltid samma modell som om du ska bege dig ut på fjällvandring.
Tunneltält: En av de mest populära modellerna för fjällvandrare är tunneltältet. Det är ett tält som monteras upp med hjälp av linor och markpinnar, det är alltså ett tält som är icke självstagande.
Tunneltältet är alltså ett perfekt alternativ där det finns bra ytor som du kan trycka ner pinnarna i. Det brukar det finnas när du befinner dig uppe på fjället. På grund av de stora ytorna som finns tillgängliga är det många fjällvandrare som föredrar detta tält. En annan anledning till varför fjällvandrare gillar denna modell beror på att tältmodellen ofta har en stor absid. Det är det extra utrymmet som du hittar utanför sovdelen av ett tält. Det är platsen där du kan förvara din utrustning, sådant som inte behöver torkas. Det är också ett utrymme du kan använda som kök när vädret skulle förhindra dig att vara utanför tältet under matlagningen.
En annan fördel med att välja ett tunneltält är att de många gånger väger mindre jämfört med andra modeller. Det är ett stort plus för alla som ska ut på en längre vandring och behöver packning med sig. Tunneltälten klarar även de kraftigare vindarna som kan förekomma på fjällen. Tänk dock alltid på att montera upp det i rätt riktning. Kortsidan av tältet bör vara riktat mot vinden eftersom det är kortsidorna som är speciellt byggda för att klara av den hårdare vinden. En sista fördel med tunneltält är att ytter- och innertältet sitter ihop. Alla delar reses på samma gång och innertältet blir inte blött ifall det skulle regna när du monterar upp det.
Kupoltält: Ett kupoltält eller självstagande tält är också en populär modell. Det är som mest populärt för personer som åker på kajakäventyr eller liknande. Denna tältmodellen är bäst ifall du kommer befinna dig där marken kan bli ett problem. Kupoltält är lätta att montera upp på de flesta ställen, även där det är snålt med plats och där det är omöjligt att använda tältpinnar, till exempel vid klippor.
För att använda ett kupoltält är det inte krav på att du måste använda dig av stormlinor för att det ska vara stabilt. Det följer dock ofta med sådana linor för flera av dessa tält ifall du skulle behöva extra stöd och har möjlighet att använda dig av linorna och pinnarna.
Kupoltält är utformade för att klara alla möjliga väderförhållanden, oavsett hur dåliga de är. De är tillverkade med bågar som inte är känsliga för hårdare vindar och du kommer inte märka någon skillnad ifall vinden skulle vända under natten. Kort sagt kan vi säga att kupoltält är ett bra alternativ för dig som bestämt dig för att bege dig ut på en expedition.
Formen på den här tältmodellen förhindrar dessutom ansamlingar av regn eller snö. Kupoltältet har många gånger en högre takhöjd jämfört med tunneltält. Bågarna i tältet ser även till att det är lite tystare ifall vinden skulle slå emot materialet. Om du vill ha ett tält som du snabbt och lätt kan flytta under natten är detta ett utmärkt tält. Om du inte har satt fast det med linor och pinnar är det bara att lyfta/dra med tältet till en annan plats utan att behöva ta ner det och montera upp det igen.
Vissa kupoltält har ett inner- och ett yttertält. De sitter många gånger avskilt från varandra vilket innebär att du kan klara dig med endast innertältet ifall du använder det under de varmaste månaderna.
En faktor med kupoltältet som vissa anser vara en nackdel är att det inte har lika stor absid som tunneltälten. Det innebär mindre förvaringsutrymme och du kan inte laga mat lika enkelt när det regnar eller snöar.
Familjetält: Självklart får vi inte glömma bort familjetälten. Det är ett större tält som ger stora sovplatser och mer komfort jämfört med de andra alternativen. Dessa tält är dock rätt otympliga och inte ett bra alternativ för vandringar eftersom de kan väga ganska mycket. Den här modellen är bäst om du ska åka på camping tillsammans med vännerna eller familjen. De fungerar som ett bra basläger och inte något som du flyttar och monterar upp och ner väldigt enkelt.
Ryggåstält: Den här tältmodellen var dominerande under flera år. I alla fram till att tillverkare började utveckla lättare och flexibla tältstänger. Ryggåstält består vanligtvis av en stor tältduk som hålls uppe med två vertikala pinnar/stänger. Denna modell är inte särskilt stabila när det blåser och är vädret inte lugnt blir de nästan omöjliga att montera upp ordentligt. Skulle det vara snö på marken kommer tältet lätt att sjunka ner ifall du inte har ett ordentligt underlag. Tältduken når sällan ända ner till marken vilket gör att det inte skyddar mot regn, snö och vind.
Det positiva med den här tältmodellen är att det väger inte mycket. Om du skulle vara på vandring och gå med teleskopstavar kan du dessutom använda dessa som stängerna till tältet. På så sätt behöver du inte ta med dig några extra. Men detta tält är inte ett bra alternativ ifall du inte är helt säker på att vädret kommer vara lugn och du endast ska tälta ute under en kortare tid.
Dock kan det vara svårt att hitta en bra plats till att montera upp ett ryggåstält. Om vi ska generalisera lite kommer ett kupoltält inte behöva några förankringspunkter. Ett tunneltält behöver fyra och ett ryggåstält kommer behöva sex förankringspunkter. Om det finns sten eller berg en liten bit ner i marken kommer du har problem med att montera upp den här modellen. Du kommer dessutom behöva ett väldigt bra fäste för pinnarna som ska sättas fast, även när det inte blåser.
Vattenpelare -vad är det?
Vattenpelare är enkelt förklarat tygets vattentäthet. Om det står att ett tält har vattenpelare på 3000 millimeter betyder det, i teorin, att det måste vara minst 3 meter vatten på tältets tyg för att det ska tränga igenom. Många kanske tänker att de inte kommer tälta på ett sådant ställe, men vad du måste tänka på är att det tillkommer ett tryck i regnet ifall det skulle blåsa mycket. Så en hög vattenpelare är bra att ha, bara för säkerhets skull. Om du ska tälta under hösten eller våren, då vädret ofta förändras utan förvarning, kan det vara bra att du väljer ett tält som har en bra vattenpelare. Det är bättre att ha det och inte behöva, än att behöva det och inte ha det.
Pris på tält
Precis som vid annan utrustning kan priset variera en hel del när det gäller olika tält. Det är möjligt att hitta ett litet billigt tält för endast några hundra kronor. Men om du vill ha ett högkvalitativt tält som klarar av de mest extrema väderförhållanden får du räkna med att det kostar några tusen. Du bör också komma ihåg att det kan behövas ytterligare utrustning till tältet som kan innebära en extra kostnad. Stora tält med fler egenskaper är många gånger dyrare jämfört med de mindre tälten. Vi rekommenderar att du skriver ner allt du behöver i ett bra tält och sedan letar efter ett som passar in i din budget. Om du vet att du kommer använda tältet regelbundet kan det vara värd att investera i ett dyrare högkvalitativt tält istället för att behöva köpa ett bytt efter några få användningar.
I vår bäst i test har vi försökt listat tält inom olika prisgrupper för att alla ska hitta ett tält som passar sina behov och sin plånbok. För vissa modeller kan du dock hitta ett billigt alternativ och sedan köpa till extra utrustning ifall det skulle behövas. Då kan du alltså bortse från de delar du inte behöver och på så sätt spara några kronor.
Pingback: Frilufts.se är nu en del av Outdoorlivet.se