sörmlandsleden

Utmana dig med att vandra Sörmlandsleden

Det här inlägget kan innehålla reklamlänkar till outdoorexperten.se, outnorth.se, amazon.se, kjell.com, conrad.se.

0Sörmlandsleden är definitivt en av de bästa vandringsupplevelserna Sverige har att erbjuda. 100 mil av omväxlande natur och stadsupplevelser som erbjuder möjligheter till övernattning i naturen såväl som på vandrarhem, hotell och även måltidsupplevelser på restauranger.

Vem passar Sörmlandsleden för? Egentligen vem som helst som trivs med att befinna sig i naturen. Än bättre är att det går att variera svårighetsgraden ordentligt. Eftersom Sörmlandsleden sträcker sig genom ett landskap med gott om städer och småorter har du många möjligheter att variera sträckan. Det går utan problem att kombinera vandring och löpning med resor med kollektivtrafik, buss, cykel, bil och så vidare. Möjligheter att sova i tält finns, liksom att bo på hotell eller vandrarhem. I och med att det är det en led som helt eller delvis kan åtnjutas av alla åldersgrupper. Det går alltså att ta del av det mesta som leden har att erbjuda även om man inte kan gå långa sträckor.

För vana stiglöpare erbjuder Sörmlandsleden både enkla och utmanande partier. Variationen av olika typer av underlag är stort, från enkla och jämna tallbarrstigar till mer krävande, men samtidigt lite kortare, stycken. Det enda som saknas på Sörmlandsledens lite drygt 100 mil är höga berg, men det gör den upp för med annat sevärt. I området du vandrar igenom finns chans att se massor av djurliv. Här finns både många sorters fåglar och fiskar, men också stora däggdjur som vildsvin, hjort, älg och till och med varg om du har tur (eller otur).

Sörmlandsleden – packlista

Vilken utrustning du behöver beror förstås på om du tänkt gå eller springa, och om du planerar att ta dig igenom hela leden eller delar av den. Här får du i vilket fall en guide för vad som kan tänkas vara bra att ha om du funderar på att ta dig an Sörmlandsleden. Exakt vad du ska ta med dig beror förstås på hur du tänkt ta dig an leden.

Sörmlandsleden packlista – bra att ha:

Vandra eller spring Sörmlandsleden från start till mål

Sörmlandsleden är alltså 100 mil lång och den som väljer att vandra eller springa hela får en av Sveriges mest omväxlande naturupplevelser. Här kan du läsa om några av de olika områden och platser du kommer att passera om du följer leden från start till mål. Det går förstås att starta vandringen eller löpningen var som helst längs med ledens sträckning, i det här fallet startar du vid Björkhagens tunnelbanestation i Stockholm och följer sedan resten av leden medsols. Uppräkningen tar dock inte upp alla delar av Sörmlandsleden, den följer den längsta sammanhängande sträckningen av den. Vid vissa etapper förgrenar sig leden i avstickare. Dem kommer du dock att kunna se på kartor som sitter uppe längs vid leden.

Björkhagen

Åk till starten av Sörmlandsleden vid Björkhagens tunnelbanaDen här översikten av Sörmlandsleden startar alltså vid Björkhagens tunnelbanestation. Därifrån tar du dig till Nacka friluftsområden där leden startar. Redan inledningsvis hamnar du i ett område som bjuder på fina naturupplevelser. Här finns ett rikt fågelliv, kulturhistoriska minnesmärken, väldigt variationsrik natur och badvänliga sjöar.

Inledningsvis ska du ta dig till Skogshyddan och Alby friluftsgård som ligger fint beläget bland tallskog och ekbackar. I närheten hittar du ängarna vid Skomakartorp som är en utmärkt rastplats. Från Alby friluftsgård är det bara ett stenkast till Alby naturreservat. Där finns möjligheter att äta, basta och bada. När du tagit del av det du vill se i det här området är det dags att ta dig vidare till Rudans gård.

Till Rudans gård & Paradiset

Nu kommer du passera ett snörikt område präglat av både gran och lövskog på vägen mot Paradiset. Det ska tilläggas att det inte handlar om det himmelska paradiset (även en del nog skulle skriva under på det). Paradiset är ett naturreservat som bland annat erbjuder kvarlämningar från stenåldern. I Paradiset kommer du hitta väldigt bra tältplatser. Här finns även övernattningsmöjligheter i form av Ugglekojan. Det är en enkel stuga som är utrustad med kamin. Övernattning är gratis om det gäller något enstaka dygn, och ingen bokning krävs utan det är först till kvarn som gäller. Från Paradiset fortsätter leden via Lida till Skanssundet.

Från Skanssundet till Mörkö

Fågel ute på en sten vid vattnet längs SörmlandsledenÖver Skanssundet tar du dig med färja och befinner när du kommit fram på Mörkö. Här fortsätter du följa leden via en sträcka som till början är lättvandrad. Den tar dig över mestadels platta betesmarker. Därefter följer en sträcka med lite mer krävande höjdskillnader. Under den här biten av leden kommer du passera bland annat gamla försvarsanläggningar, observationsplatser och ett gravröse från stenåldern. Nu är det dags för dig att ta dig vidare mot Trosa och Nyköping. På vägen dit kan du passa på att göra en mindre avstickare för att titta på Tullgarns slott som är ett kungligt slott med anor från 1700-talet. Efter Tullgarns slott är det inte långt till Trosa vilket blir ett utmärkt alternativ för mellanlandning för dig som eventuellt vid det här laget har trötta fötter.

Från Trosa till Nyköping

I Trosa kan du förstås hitta både restauranger, hotell och shopping om du vill ta en paus från vandringen. När det är avklarat innebär nästa sträckning att du ska fortsätta vidare mot Nyköping. På vägen dit passerar du bland annat flera stycken med vackert kuperad skogsterräng, ännu ett 1700-talsslott i Nynäs slott, hagar med kossor och andra djur (vår, sommar och en bit in på hösten) samt Linuddens naturreservat som har camping och fina utsikter över bland annat Örsbaken.

I nästa etapp kan du antingen välja att göra en avstickare till Oxelösund för övernattning och så vidare eller fortsätta via Nyköping som såklart också erbjuder övernattningsmöjligheter och chans att fylla på med mat och andra förnödenheter inför den fortsatta vandringen.

Nävekvarn till Djupvik

Från Nyköping eller Oxelösund fortsätter Sörmlandsleden vidare mot Nävekvarn och därifrån till Djupvik. När du passerar Nävekvarn bör du inte missa en liten ö som heter Skäret. Dit tar du dig via Folkets park i Nävekvarn. Ön är mycket vacker och erbjuder bland annat grillplatser och vacker havsnära natur.

Med vilan och eventuell övernattning avklarad ska du vidare mot Stavsjö. Det är en sträcka som emellanåt är relativt krävande med långa backar. Den som inte orkar med detta tar med fördel buss eller bil från Nyköping till Katrineholm som är nästa lite större tätort på leden. Du som orkar med utmaningen har som tur är gott om vacker natur att avnjuta under den branta vandringen. Du kommer bland annat att passera en gammelskog som är vad som kallas för en skyddad biotop. Här finns också ganska gott om möjligheter att rasta längs med vägen. Det finns både vindskydd och grillplatser utspridda längs med leden.

Nästa hållplats: Katrineholms utkanter

Till Katrineholms utkanter vandrar du vidare genom ett antal lättgångna etapper. På vägen kommer du bland annat att passera gamla urskogsområden, naturskyddsområdet runt Glindranåsen och ett antal fornlämningar. Bland de sistnämnda är det värt att nämna de så kallade Lisstorpsblocken.

Sedan är du inte långt från Djulö där du har chans till övernattning på vandrarhem, att besöka ett hembygdsmuseum samt titta på Stora Djulös herrgårdsbyggnad. Du är nu i ett område som har varit bebyggt åtminstone sedan början av 1300-talet. Om du vandrar runt 2 kilometer österut kommer du till Glysas Grav som är den största skeppssättningen i Södermanland.

Om du hellre fortsätter efter detta så kan du såklart besöka centrala Katrineholm och övernatta där.

Från Hälleforsnäs till Skottvång

Inplanterad regnbågsforell som du kan fisk när du vandrar SörmlandsledenEfter Katrineholm följer ett antal lättvandrade naturområden på mestadels platt mark. Under den här delen kommer du bland annat att passera Myrgryten som har toalett och vindskydd. Rastplatsen är för övrigt ett perfekt alternativ för övernattning. Om du söker dig till den Myrgrytens södra strand kan du boka övernattning på en övernattningsstuga. Det sistnämnda måste du dock såklart göra på förhand. Ett stycke längre bort passerar du Ljusgryten som är en kortfiskesjö med inplanterad regnbågsforell.

Från Södertälje till Paradiset och tillbaka igen

Den sista sträckningen i den riktning den här artikeln följt Sörmlandsleden går alltså från Södertälje tillbaka till starten vid Björkhagen. Den sista delen består mestadels av förhållandevis plana stycken, med ett fåtal inslag av branter. Sett utifrån var den här genomgången startade går det att på många sätt se den sista etappen som den enklaste. Den här sista delen passerar du bland annat Brotorp och Lida. Vårsta dödisgropen Trollsjön (inte att förväxlas med Trollsjön i Rissajaure eller Saltsjö-boo), vilket är en liten sjö som har vad biologer betraktar som ett eget i princip helt slutet ekologiskt system. Om du vill veta mer om detta kommer du kunna hitta en informationstavla precis vid sjön. Därifrån har du inte långt kvar till Paradiset, och därifrån kan du ta dig tillbaka till Björkhagen och Stockholm.

Hur lång tid tar det att vandra Sörmlandsleden?

I genomsnitt brukar man säga att det tar ungefär en månad att vandra hela sträckningen, det inkluderar dock de olika avstickare som nämndes i den här artikelns inledning. Den totala tidsåtgången varierar förstås också beroende på hur snabbt du och ditt eventuella sällskap går. Klart är i alla fall att om du går hela sträckan så kommer du få en djup kännedom om landskapet Södermanland och alla de olika naturtyper, djur och orter du hittar där. Det är med andra ord inte utan anledning som det har blivit en av Sveriges mest populära vandringsleder.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *