Åtelkamera bäst i test 2024 – hitta bästa åtelkamera

Det här inlägget kan innehålla reklamlänkar till outdoorexperten.se, outnorth.se, amazon.se, kjell.com, conrad.se.

En åtelkamera är ovärderlig för både jägare, naturintresserade och naturvårdare. En åtelkamera är lätt att montera upp och den kommer att startas när ett djur aktiverar kamerans inbyggda rörelsedetektor.

Dagens moderna åtelkameror som placerat sig i bäst i test är ett rekommenderat urval av bästa åtelkameror på marknaden idag. Dessa kameror kan lagra bilder och även fota i mörker. De bästa åtelkamerorna är tillverkade för att klara snö, kyla, vatten och vind vilket gör dem till pålitliga utomhuskameror. Här kan du läsa om de åtelkameror som hamnat högst i bäst i test. Det här är en bra guide och vägledning för dig som är på väg att köpa en åtelkamera och här kommer du att finna allt du behöver veta om åtelkameror.

Vad gör en åtelkamera?

En åtelkamera kan visa hur djur beter sig och vilka vanor de har. Under snöfattiga vintrar kan det vara svårt att spåra djur och då kan en åtelkamera vara till stor hjälp. Jägare använder bland annat åtelkameran för att kartlägga vilka djur som vistas i skogen såsom rådjur och vildsvin. En åtelkamera låter dig med andra ord kartlägga vilka djur som rör sig i ett visst område där kameran har satts upp. De bästa åtelkamerorna låter dig lagra de bilder som tagits på ett minneskort och flera modeller har dessutom blixt för fotografering i mörker. Andra modeller av åtelkameror använder infrarött ljus som gör det möjligt för dig att filma när det är mörkt. Det här är en viktig funktion att ha tillgång till i en åtelkamera för de som kommer att använda kameran året runt. Under vinterhalvåret är dagarna korta vilket kommer att minska åtelkamerans användbarhet om den inte har blixt för fotografering eller infrarött ljus för filmning när det är mörkt.

Givetvis är de bästa åtelkamerorna tillverkade för att kunna tåla kyla, snö, vatten och vind eftersom detta är en kamera som ska användas utomhus. Viktiga funktioner att titta på när du ska investera i en åtelkamera är kamerans lins, kvaliteten på rörelsesensorn, batteriets livslängd samt för många kan lagringsutrymme också vara betydelsefullt.

Positivt idag är att det finns många olika typer av riktigt bra åtelkameror i alla olika prisklasser. Däremot gör detta det lite svårare att välja rätt kamera när du ska bestämma vilken åtelkamera som är bäst för dig till bästa pris. Åtelkameror bäst i test 2023 är ett stort hjälpmedel och en bra köpguide för dig som funderar på att köpa en kamera. Här kommer du inte bara att få bra rekommendationer men också en hel del matnyttig information.

Åtelkamera bäst i test 2023

Åtelkameror har blivit oerhört populära att använda. Det kan handla om naturintresserade markägare som vill veta vilka djur som befinner sig på hans eller hennes marker. Naturvårdare och jägare använder åtelkameror för att kartlägga vilt. Det finns idag många bra och prisvärdiga åtelkameror av hög kvalitet att välja mellan. Vi har här valt ut de bästa åtelkamerorna som finns på marknaden idag. Det är dock viktigt att du som köpare är på det klara med hur kameran kommer att användas och vad du vill att kameran ska kunna prestera. Vår förhoppning är att denna guide kommer att hjälpa dig hitta den bästa åtelkameran av hög kvalitet som kommer att leva upp till dina förväntningar.

1. Denver WCT-8010 FullHD Vildkamera med rörelsesensor display 12 MP

Denver WCT-8010 är den åtelkamera som hamnat högst i vår bäst i test. Det här är en enkel men smidig vildmarkskamera som enkelt kan sättas upp på ett träd eller stolpe. Kameran är av toppkvalitet och är tillverkad av det välkända märket Denver. Detta är marknadens mest prisvärda åtelkamera och trots ett lågt pris har tillverkaren inte snålat på kvaliteten. Denver WCT-8010 är den absolut bästa åtelkameran du kan köpa och som ger mest för pengarna.

Kameran har en standby-tid på upp till hela tre månader. Givetvis klarar denna högkvalitativa kamera både kyla, värme, vind och vatten och är en rejäl och pålitlig utomhuskamera.

Denver WCT-8010 har en bildsensor på 8 megapixlar som kommer att leverera fantastiska foton, samma gäller för kamerans video som filmar i mycket skarp Full HD. Åtelkameran har 3 PIR-sensorer eller passive infrared sensorer. Dessa uppfattar endast värme från en djurkropp och ignorerar allt annat. Denver har genom smart design riktat sensorerna för att kunna få en vid detektion. På grund av två PIR-sensorer som vinklats snett åt höger och vänster ger Denver WCT-8010 noggrannare och bättre detektion inom minst tjugofem meters radie. Dessutom har denna åtelkamera en bra och extra bred vidvinkel (108 grader) som är bredare än vad många andra kameror har. Detta garanterar att du kommer fa en bra uppsyn över ett område där åtelkameran placerats. Fördelen med en bred vidvinkel är att du kommer att få med mer av den sektor som kameran övervakar och kan därmed få med mer detaljer som du annars skulle ha gått miste om.

Denver WCT-8010 är användarvänlig du kan enkelt att konfigurera kameran genom en integrerad display.

Funktioner

 • Tre rörelsesensorer samt en inbyggd LCD-skärm på 2,0 tum
 • CMOS-bildsensor på 8 MP med bildupplösning på 5 MP, 8MP och 12 MP samt filmar video i FullHD
 • 42 LED-lampor med helautomatiskt IR-filter
 • Mörkersyn på 25 meter
 • Rörelsedetektions-räckvidd på 25 meter
 • PIR-sensor vidvinkel på 120 grader
 • Snabb utlösningshastighet på bara 0,3 sekunder
 • Tre månader lång standbytid
 • Vattentät samt max lagring på 32 GB lagring via microSD som köps separat.
 • Snabbmanualen är på svenska
 • Drivs med åtta AA batterier som köps separat
 • Kameran har datum och tidsmarkering

Fördelar

 • Extra bred vidvinkel
 • Tre rörelsesensorer
 • Standby på upp till tre månader

Nackdelar

 • Kameran har inte stöd för MMS-funktion
Se priset!

 

2. Game Camera MG883x-MMS-GPRS-14MP-APP+16GB SD

En av de bästa åtelkamerorna i vår bäst i test är Game Camera MG883x-MMS-GPRS-14MP-APP+16GB SD som tillverkats av Albecom. Albecom är ett svenskt företag som gjort sig kända för mycket hög kvalitet samt god service och support. Albecom startades redan 1966 vilket ger dem lång erfarenhet plus att deras produkter har försetts med dagens moderna teknik. En fördel för dig som köper en åtelkamera från Albecom är att företaget har en egen serviceverkstad samt reservdelar till alla sina produkter.
Game Camera MG883x är inte bara en av de bästa åtelkamera men går utmärkt att använda som övervakningskamera för bevakning av garaget, villan, sommarstugan, djurstallar, företag, dyra maskiner som exempelvis skogsmaskiner samt mycket mer.

Åtelkameran kommer att skicka bilder direkt till din dator eller mobil via 2G eller 3G nätet men du kan dessutom få mejl, mms, sms, SMTP, surf eller GPRS.

SMTP eller Simple Mail Transfer Protocol skickar e-postmeddelanden via Internet till en mottagare med en vanlig e-postadress.

GPRS eller General Packet Radio Services innebär att data överförs till mobiltelefoner via GSM samt 3G nätverk men att informationen skickas som datapaket, vilket vanligtvis är billigare för användaren.
Game Camera MG883x har rundad IR för snabb känslighet. Kamerans känslighet ligger på drygt trettio meter plus en sextio grader vinkel.

Denna kamera är även App-styrd vilket innebär att den kan svara på ditt appkomando eller sms. Du kan genom sms eller app ändra samtliga inställningar i åtelkameran, stänga av kameran under viss tid så att den inte tar några bilder samt begära ett nytt kort. När du ändrar inställningarna skapar appen en SMS kod som skickas till åtelkameran.

När din åtelkamera skickar dig kortet följer även en textfil med som kommer att informera dig om statusen på exempelvis utrymme på ditt SD kort i procent, statusen på signalstyrkan (låg, normal eller hög) samt om du har 2G eller 3G. tidsintervaller samt hur batteritiden är i procent. Du kan med andra ord kontrollera din kameras batteri status, hur täckningen på GSM ser ut eller om ditt SD kort är fullt på distans.

Game Camera MG883x har IP56 Spoltät vilket innebär ett högt skydd mot vatten och damm. Dessutom är kameran anpassad för att klara vårt kalla nordiska klimat upp till minus tjugofem grader.

Eftersom denna åtelkamera redan är förprogrammerad för Telia gällande både GPRS, MMS och SMS behöver du endast lägga till din mejladress eller mobilnummer genom att använda fjärrkontrollen som följer med köpet. Du behöver alltså inte krångla med programmering med en dator eller annat. Det är även lätt att programmera kameran för Tele2 samt Telenor på SMS, MMS samt 2G och 3G.

Egenskaper

 • Har APP-styrd tvåvägskommunikation
 • Bildupplösning på 14MP och HD video
 • IP56 spoltät som ger högt skydd mot vatten och damm
 • En trådlös fjärrkontroll
 • LCD display på 1,44″
 • Dygnstimer som är ställbar
 • IR dioder är svarta, osynliga med en räckvidd på IR belysning på 18 meter
 • Känslighet på 30 meter
 • Kameran drivs av 8 AA batterier eller 4 AA batterier
 • Möjlighet för extern ström med ett 6 voltsuttag

Fördelar

 • Har APP-styrd tvåvägskommunikation
 • IP56 spoltät som ger högt skydd mot vatten och damm
 • Möjlighet för extern ström med ett 6 voltsuttag

Nackdelar

 • Kameran har inte Bluetooth
Se priset!

 

3. ZXL Jaktkamera 4G Trail 1080P 16MP 0,3S infraröd vildmarksutlösare

Denna åtelkamera är utrustad med ett kameraobjektiv som ger excellenta skarpa foton samt Full HD 1080P-färgvideor med skarpa bilder på dagen och svartvita på nattetid. Kameran har en vidvinkel på hela 120 grader som ger god inspelningsvidd. Kameran är snabb och har 3 högkänsliga sensorer samt 36 stycken kraftfulla IR-LED-lampor. Kameran har ett högt skydd för vatten och damm på IP65
ZXL Jakt-kamera drivs med 8 AA batterier har en batteritid på ett halvår i standby läge. Kameran är användarvänlig och du kan vända ett ett Micro-SD-kort på max 32 GB som får köpas separat. Givetvis är kameran utrustad med flera funktioner som realtidsåtergivning, timer och lösenordsskydd. Denna åtelkamera kan användas både för övervakning av privat egendom och inventering av vilda djur.

Egenskaper

 • Bildsensor på 8 MP
 • HDFull HD 1080P-färgvideor
 • Lager på upp till 64 GB
 • TFT-display på 2,0 tum
 • Kameran kan säkras med lösenord på 4 digitala PIN-koder
 • IP65 vattentät
 • Kameran drivs av åtta AA batteri
 • Belysningsavstånd från IR lampa är högst 20 meter
 • Bredvinkel sensor på 120 grader
 • 36 IR LED-lampor med max belysning på 20 meter
 • Hastighet på 0,3 sekunder med tre PIR
 • Valfri bildupplösning på 8MP, 12 MP eller 16MP
 • Batteritid på ett halvår i standby läge
 • Sänder video och e-post till mobil eller dator.

Fördelar

 • Kameran kan säkras med lösenord på 4 digitala PIN-koder
 • Valfri bildupplösning på 8MP, 12 MP eller 16MP
 • Batteritid på ett halvår i standby läge

Nackdel

 • Kameran har TFT display istället för den mer kända LCD
Se priset!

 

4. JFSKD 1080P Jaktkamera nattsynskamera 20 MP 4K med 40 IR-lysdioder/0,2 S utlösningstid

Denna åtelkamera har placerat sig högt i vår bäst i test. Här kommer du att få en oerhört snabb avtryckarhastighet och fantastisk nattsyns funktion där kameran klarar av att ta tydliga videor och bilder när det är mörkt. JFSKD 1080P Jaktkamera har utrustats med 40 infraröda LED-lampor som inte blinkar eller dylikt när den tar bilder.

Kameran har en bildsensor på 8 MP och har lagringsutrymme på upp till 64 GB. Kameran har utrustats med en TFT eller tunn-film transistordisplay på 2 tum.

Kameran tar Full-HD 4K-video. JFSKD 1080P Jaktkamera har en vidvinkel på 120 grader ger en rejäl vidd samt max avstånd för nattbelysning är 20 meter. Du kan även välja vilken bildupplösning du vill ha, 8MP, 12 MP eller 16MP.
Du kan säkra kameran med lösenord på 4 digitala PIN-koder. Denna åtelkamera klarar att sända video, e-post samt MMS till ditt mobilnummer samt MMS till din e-postadress. Kameran har batteritid på ett halvår i standby läge. Du kan använda TF-kort på 512 GB (får köpas separat).
Denna kamera är tillverkad för utomhusbruk och kan även användas för övervakning av egendom, villan eller sommarhuset. Åtelkameran är IP65 vattentät och har högt skydd från damm, regn och fukt.

Egenskaper

 • Kamerans bildcensor är 8COMS och pixel är 800 dpi
 • Den effektiva räckvidden är 30 meter
 • Vidvinkel på 120 grader
 • Belysningsavstånd från IR lampa är runt 20 meter
 • Lagring med TF-kort på upp till 512 GB
 • 40 IR lampor
 • Full-HD 4K-video
 • Klarar temperaturer från minus 20 °C till otroliga 60 °C
 • TFT display på 2. 4 tum
 • Drivs med 8 AA-batteri samt stöder extern ström

Fördelar

 • Kameran tar Full-HD 4K-video
 • 40 IR lampor
 • Lagring med TF-kort på upp till 512 GB

Nackdelar

 • Kameran har TFT display istället för den mer välkända LCD dispaly.
Se priset!

 

5. JFSKD Jaktkamera 1200w kamerapixel 0,3 s 120° ultravidvinkel

JFSKD Jaktkamera Wildkamera använder sig av pyroelektrisk infraröd sensorteknologi vilket innebär att när ett djur befinner sig i sensorområdet startar kameran automatiskt ta bilder eller video filmar. Detta är en åtelkamera som vi givit bra placering i vår bäst i test. Kameran är snabb och tar foton på 0,3 sekunder, har en vidvinkel på 120 grader samt en räckvidd på runt 20 meter. Kameran är försedd med 46 IR lampor som ger mycket klara bilder när det är mörkt.

IR lamporna aktiveras automatiskt när det blir mörkt och bildmaterialet är svartvitt. Vattentät och dammskyddad klass IP56. Kameran klarar stark kyla från minus 30 grader och kallare. Standbytid på åtta månader.

Funktioner

 • Pyroelektrisk infraröd sensorteknologi
 • Vattentät och dammskyddad
 • Klarar -30 och kallare

Fördelar

 • Vidvinkel på 120 grader
 • 46 stycken IR lampor
 • Tar foton på 0,3 sekunder

Nackdelar

 • Kameran har inte stöd för MMS-funktion
Se priset!

 

6. Jakt spårningskamera IP65 16MP 1080P infraröd

Jakt spårningskamera IP65 16MP 1080P har platsat i vår bäst i test eftersom detta är en högpresterande åtelkamera som ger klara bilder på 16 MP samt Full-HD-video 1080p i färg och svartvitt när det är mörkt. Snabb avtryckartid på 0,3 sekunder samt en vidvinkel på 120 grader. Denna kamera klarar utomhustemperaturer från minus 20 grader till 70 grader och har högt vatten och dammskydd på IP65. Mycket användarvänlig och enkel att programmera.

Du kan använda TF-kort på 32 GB som köps separat. Kameran har en 5 MP bildsensor färg CMOS och en TFT display på 2 tum. Tillverkaren har utrustat kameran med 42 inbyggda IR lampor som ger natt sikt på tjugo meter. Du kan välja bildupplösning på 16 MP, 12 MP eller 8 MP. Kameran är försedd med lösenordsäkerhet med PIN-kod samt har en stand-by tid på 6 månader och drivs av 8 AA batterier.

Fördelar

 • Full-HD-video 1080p i färg och svartvitt när det är mörkt
 • 42 inbyggda IR lampor
 • Valfri bildupplösning på 16 MP, 12 MP eller 8 MP

Nackdelar

 • Kameran har inte stöd för MMS-funktion
Se priset!

 

Viktigt att tänka på när man köper en åtelkamera

De bästa åtelkameror som finns på marknaden idag har en massa spännande och avancerade funktioner. Åtelkameror som hamnat högt i bäst i test har hög kvalitet och funktionalitet. Priset kan avgöra om åtelkameran har mer eller mindre funktioner och det är därför viktigt att du som köpare vet vad du kommer att använda kameran för och vad du förväntar att få ut av den. Här kommer vi att gå igenom några olika basfunktioner samt avancerade funktioner som de bästa åtelkamerorna har.

En Åtelkameras funktion

Åtelkameras generella funktion är givetvis att filma och fota där den satts upp. Själva namnet ”åtel” kommer från föda som placerats ut i skogen för vilda djur så åtelkamera syftar på en kamera som används framför denna föda.

En åtelkamera är batteridriven så den fungerar alltså inte som en vanlig övervakningskamera utan aktiveras endast när kamerans rörelsesensor triggas. Detta är en nödvändighet dels för att batterierna inte ska ta slut för fort plus du skulle få en massa ointressant material att gå igenom. Rörelsesensorns känslighet varierar mellan olika åtelkameror. En åtelkameras grundfunktion är alltså att filma och fota när den registrerar rörelser.

I praktiken fungerar en åtelkamera som en vanlig kamera. En stor skillnad är åtelkamerans funktioner som gör det möjligt att ta oövervakade foton från ett halvår och kanske upp till ett helt år med en uppsättning batterier. Du kan dessutom ställa in den tidsperiod som du vill att Åtelkameran ska vara aktiv och vilken tid du vill att den ska vara inaktiv. Åtelkameran tar ett till tre foton i en tagning. Detta gör det möjligt att ta foton på något som rör sig fort och endast befinner sig en mycket kort tid framför kameran. En annan rolig funktion, som finns på många av de bästa åtelkamerorna, är en inbyggd LCD-skärm där du direkt kan titta på de foton som tagits.

MMS, SMS och e-post

Många av de bästa åtelkamerorna har extra funktioner såsom mms och sms. För att kunna få dess funktioner att fungera behöver du koppla upp kameran mot mobilnätet vilket man vanligtvis gör med ett sim-kort. Beroende på åtelkamerans placering kan den många gånger även skicka högupplösta foton samt video till dig via e-post. För detta krävs dock att det finns god internetuppkoppling på den plats där kameran monterats upp.

När du köper en åtelkamera är det som sagt viktigt att du vet hur du kommer att använda den. Om du vill ha en kamera för att bevaka egendom som exempelvis en sommarstuga är den bästa åtelkameran den som kan skicka bilder via e-post och mms till ditt mobilnummer när en bild tagits. Foton kan med en ny funktion skickas via e-post med en så kallad GPRS funktion som går via det mobila datanätet. Då betalar du endast för den mobiltrafik i MB som använts och inte för varenda mms. Detta är klart mer kostnadseffektivt, särskilt om kameran tar många bilder.

Om du vill använda ett Sim-kort i din åtelkamera kan du köpa kortet som vanligt i en mobilbutik eller via din mobiloperatör. Kom ihåg att det går bra att använda kontantkort.

Bilder som skickats via mms lagras dessutom på ett minneskort i åtelkameran vilket garanterar att inga foton går förlorade när de skickats till din mobil.

IR-belysning

Eftersom Sveriges vinterhalvår ger korta dagar och lång tid med mörker är det viktigt att den åtelkamera som du väljer har mörkerseende. Vilda djur rör sig ofta när det är mörkt och nattetid och åtelkameran kan ta bilder och filma video genom en infraröd belysning. Denna belysning kommer att fånga tillräckligt med ljus för kameran att kunna ta bilder. Vanligtvis är IR-belysningen monterad i åtelkamerans front och består normalt av flera IR-LED lampor. Normalt ligger räckvidden på mellan tio till tjugofem meter men de kan alltså ha varierande räckvidd. En åtelkamera som är utrustad med IR-lampor som har lång räckvidd ska kunna ge fina bilder på avstånd som tjugo till tjugofem meter.
Flera åtelkameror använder sig av så kallade Black LED’s eller osynliga IR-LED’s. Dessa osynliga IR-lampor har dock en lite kortare räckvidd. Fördelen med dessa är att åtelkameran inte sänder ut ljus vid fototagning och blir alltså helt osynlig för en åskådare.

Givetvis är majoriteten av åtelkameror tysta när de tar bilder eller filmar en video. I stort sett samtliga åtelkameror har idag en autosensor för dag och natt och när ljuset blivit för svagt för fototagning går kameran automatiskt över till IR-lampor.

Batteritid

När du köper en åtelkamera är batteritiden mycket viktig att titta på. Den information om batteritid som ges när man köper en kamera är dess kapacitet. Normalt ligger batteritiden på några månader upp till ett helt år.

Men precis som med allt annat finns det många faktorer som kommer påverka batteriernas livslängd. Den genomsnittliga batteritiden för en kamera med max 12 batterier är ungefär ett halvår, kanske mer. De faktorer som kommer att påverka batteritiden är framförallt väderförhållanden såsom kallt väder som drar ur batterierna fortare, hur många foton åtelkameran tar, om en video filmats och givetvis batteriernas kvalitet. Normalt används sedvanliga AA 1.5V alkaliska batterier men du kan även använda uppladdningsbara batterier men det är dock viktigt att de ger den korrekta spänningen som åtelkameran klarar av. Vid kyla som är extrem kommer batteritiden förkortas rejält eftersom själva batterierna vanligtvis inte är tillverkade för att hantera väldigt kalla vinterdagar.

Extern strömkälla

Idag kan flera av de bästa åtelkamerorna anslutas till en strömkälla som är extern på 6-12V. När man gör detta kommer åtelkameran att kunna vara aktiv under längre tidsperioder än när den endast drivs av vanliga batterier. Vad som är riktigt bra med denna funktion är att åtelkameran kommer att prioritera den externa strömkällan först för att sedan börja använda batterierna.

När din åtelkamera börjar få låg batterinivå kommer du att få information om detta i LCD displayen och om du har en kamera med mms funktion kommer kameran skicka dig ett sms. Ett gott råd är att använda kamerans tidsprogrammering och tidsintervall för att reducera onödig batteri användning och meningslösa foton. Se till att använda batterier av god kvalitet.

Lösenordsskydd

De bästa åtelkamerorna har stöldkydd i from av lösenordsskydd. Detta kan programmeras in vid setup’en och kommer att föra åtelkameran obrukbar för en tjuv. Det är viktigt att du kommer ihåg ditt lösenord eftersom kameran i regel måste skickas till tillverkaren för att bli upplåst. Om du installerar lösenordsskydd på din egna kamera är det alltså superviktigt att lösenordet förvaras på ett säkert ställe, helst nedskrivet på papper, för att tryggt kunna använda denna funktion. Det finns hur många lösenord som helst som vi måste hålla reda på dagligen och det är omöjligt att komma ihåg alla. Ett annat sätt att skydda åtelkameran får eventuell skadegörelse och stöld är helt enkelt att gömma den. Detta kan dock skapa en mindre effektiv kamera och begränsa dess räckvidd.

Upplösning

Majoriteten av de bästa åtelkamerorna har inställning för vilken upplösning du vill ha. Även om din kamera klarar åtta Megapixlar kan den normalt även klara lägre upplösning som 5MP eller 3MP. Detta är bra information för dig som inte behöver av max upplösning på varenda foto och det kommer att spara utrymme på ditt minneskort. Det här ställer du enkelt in genom menyerna för kameran där du också kan ställa in längden på videosekvenser från någon sekund till en minut. De bästa åtelkamerorna klarar full HD upplösning som kommer att ge en detaljerad och skarp bild. Videoinspelning drar dock en hel del batteri så det är klokt att programmera in en tidsintervall för att minska risken för mycket aktivitet. För dig som vill undersöka och titta på detaljer i bilden har flera av de bästa åtelkamerorna en zoomfunktion på LCD displayen som gör det möjligt att närstudera bilderna på plats.

Avtryckarhastighet

Åtelkamerans avtryckarhastighet varierar och ligger på en halv sekund till en och en halv sekund. Kortare avtryckartid kommer att producera mer exakta foton gällande vad som sker framför kameran. Dagens kameror har vanligtvis en avtryckartid på runt en halv sekund till en sekund. Du kan programmera din åtelkamera att ha en fördröjning i avtryckartiden som kan sättas på en sekund till sextio minuter. En fördröjning innebär att kameran helt ignorerar rörelse under den inställda tidsintervallen för att bli aktiv först efter den inställda tiden löpt ut. Fördelen med denna funktion är att du undviker att kameran tar för många bilder när det är mycket aktivitet, som exempelvis ett fågelbord vintertid, och sparar både batteri och utrymme på minneskortet.

Användningsområden

En åtelkamera har många olika användningsområden och kan dels användas som övervakningskamera för privat egendom, sommarhus och villa, som förberedelse för jakt eller inventering av vilda djur. Vanligaste användningen av åtel kameror är fortfarande fotografering av djurliv. Däremot finns det inget som förhindrar att du använder samma åtelkamera för många olika syften. De bästa åtelkamerorna har outstanding design och funktion och när den är monterad kommer kameran att övervaka alla rörelser inom kamerans synfält och PIR sensorns räckvidd. Kameran kommer att ge foton som kan studeras i detalj och du kommer dessutom kunna få reda på hur länge viltet eller objektet befunnit sig i området och eventuellt mer.

Placering

Även om du köpt en åtelkamera som är bäst i test men använder den inkorrekt kommer resultatet bli mindre bra. Vid uppsättning av en åtelkamera som ska fota vilda djur bör den placeras minst en och en halv meter över marken så att vildsvin eller andra vilda djur inte kan nå kameran. Ett misstag, som inte är helt ovanligt, är att kameran placeras mot öst eller väst. Denna placering skapar problem då solens motljus försämrar både bildkvalité och kamerans rörelsedetektor. En lågt stående sol kommer att lysa på kamerans detektor och kameran luras att ta tomma foton. För bäst resultat bör du rikta kameran lite nedåt för att få riktigt bra bilder av djuren. IR-ljuset fungerar också bäst när djuren befinner sig nära åtelkameran. Vilda djur är mer aktiva vid soluppgång och solnedgång så placeringen av kameran är oerhört viktig.

Många gör misstaget att försöka gömma åtelkameran mer än vad som behövs. Du kommer inte få bra bilder med en massa ris och löv framför kameran.

Pris på åtelkamera

En åtelkamera är som en vanlig kamera när den fotar eller filmar video. Däremot har åtelkameran många fler olika användningsområden och kan användas för att fånga bilder av vilt på egna marker, ta bilder vid en fågelholk eller för att bevaka privat egendom eller ett fritidshus. Åtelkameran har dessutom inbyggd IR-lampa för att kunna ta bilder även när det är mörkt men notera att nattbilderna är i svart/vitt. Flera av de bästa åtelkamerorna har så kallad osynlig IR-lampa som inte avger något ljus när den fotar i mörkret. Majoriteten av kamerorna är utan ljud och du kan lätt montera dem runt en stolpe eller trädstam med en rem som ofta är inkluderad i köpet. Minneskort ingår ibland i köpet och batterier ingår vanligtvis inte.

De bästa åtelkamerorna som finns med i vår bäst i test varierar stort i pris.

Denver WCT-8010 kostar runt 650 kr och är den kamera som hamnat högst i bäst i test eftersom detta är en högkvalitativ kamera som ger väldigt mycket för pengarna.
Game Camera MG883x-MMS-GPRS-14MP-APP+16GB SD kostar cirka 3780 kronor och är en högkvalitativ svensktillverkad åtelkamera som verkligen har allt men som också har en högre prislapp.
JFSKD 1080P Jaktkamera vildkamera nattsynskamera 20 MP 4K djurövervakningskamera nattsikt-vattentät naturkamera med 40 IR-lysdioder/0,2 S utlösningstid av JFSKD kostar cirka 2 270 kronor och är något billigare än Game Camera.

Jakt-spårningskamera IP65 16MP 1080P infraröd kamerafall trådlös övervakning spårkamera infraröd nattsiktskamera jakt kostar runt 650 kronor och är en bra prissatt kamera för den som vill ha kvalitet för en mindre slant.

Eftersom prisskillnaden är stor mellan olika åtelkameror är det rekommenderat att du vet hur du kommer att använda den, vilken funktion du vill att kameran ska uppfylla och vilka krav du ställer på kameran innan du köper den.

Vad säger lagen om åtelkameror?

Den 25 maj 2018 ändrades svensk lagstiftning och det blev tillåtet för privatpersoner att använda åtelkameror utan tillstånd. Tidigare krävdes alltså tillstånd enligt kameraövervakningslagen för att få använda en åtelkamera. Det gjorde det både krångligt och besvärligt för lantbrukare, jägare och för de som studerar vilda djur att kunna använda viltkameror. Den tidigare kameraövervakningslagen har ersatts av kamerabevakningslagen som kommit till stånd på grund av att EU:s nya dataskyddsförordning börjat gälla. Man kan säga att den nya lagen är en förenkling av de tidigare reglerna. Du kan som privatperson, lantbrukare, jägare, viltvårdare eller bara naturintresserad montera upp en åtelkamera utan att behöva något tillstånd för detta.

Användning av åtelkameror regleras genom Dataskyddsförordningen eller GDPR men det finns några regler och bestämmelser som måste följas. Detta gäller särskilt om du sätter upp en åtelkamera i skogen där allmänheten har rätt att röra sig på grund av allemansrätten.

En åtelkamera får bara monteras på din egen mark vilket innebär att om du som jägare arrenderar jaktmark måste du ha markägarens tillstånd innan du använder en kamera. Det ska finnas information eller en skylt som anger att det finns en åtelkamera i området och vem kameran tillhör samt kontaktinformation.

En åtelkamera får bara monteras på din egen mark vilket innebär att om du som jägare arrenderar jaktmark måste du ha markägarens tillstånd innan du använder en kamera. Det ska finnas information eller en skylt som anger att det finns en åtelkamera i området och vem kameran tillhör samt kontaktinformation.

Ett gott råd är att undvika montera en åtelkamera på platser där många människor rör sig såsom rastplatser eller vandringsleder. Rikta kameran på ett så sätt att du undviker att fota människor eller bilar och se till att radera sådana oönskade foton direkt. Viktigt att veta är att material från en viltkamera eller övervakningskamera som fotat eller filmat personer endast får släppas till myndigheter som polisen och inte till allmänheten.

Viktigt att veta är att material från en viltkamera eller övervakningskamera som fotat eller filmat personer endast får släppas till myndigheter som polisen och inte till allmänheten.

En annan mycket positiv sak är att nu kan naturintresserade bidra till inventering av stora rovdjur. Du kan enkelt ladda upp dina foton på järv, lodjur och varg på www.skandobs.se eller kontakta din länsstyrelse för information. Ditt bidrag är mycket uppskattat och kan ge högre kvalitet på dessa inventeringar.

1 reaktion på ”Åtelkamera bäst i test 2024 – hitta bästa åtelkamera”

 1. Övervakningskamera

  De är verkligen lovey samling av hitta bästa åtelkamera som jag har sett även. Men priset är lite högt

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *