Ficklampa bäst i test 2023 – hitta bästa ficklampan

Det här inlägget kan innehålla reklamlänkar till outdoorexperten.se, outnorth.se, amazon.se, kjell.com, conrad.se.

Om du gillar att vara ute i naturen är du antagligen medveten om att det sällan finns gatlampor och annan elektrisk belysning att tillgå i skogen eller ute på fjället. Under större delen av året i Sverige går solen ner tidigt och då återstår månens ljus att guida sig efter. Men ibland är det inte tillräckligt för att du ska kunna orientera dig och ta dig fram på ett säkert sätt. Då är en bra ficklampa guld värd. Du bör också se till att ficklampan tål både väder och vind. Du vet nämligen inte exakt vilka element du kan tänkas stöta på ute i naturen och ficklampan kan vara det som gör skillnad mellan liv och död om du till exempel måste påkalla hjälp av förbipasserande, flygplan eller helikoptrar.

De allra flesta har antagligen en eller flera ficklampor hemma, men det är inte så vanligt att det läggs speciellt mycket tid på att fundera över just vilken ficklampa som köps. Lampan används kanske inte så ofta utan bara vid nödsituationer. Men det är just då den bästa ficklampan faktiskt behövs. Gillar du friluftsliv och är ute i skog och mark behöver du tänka till lite extra kring vad du har för behov av din ficklampa. Vill du se långt med din lampa eller är det viktigare att ha ett brett synfält i närheten av dig? Vill du att lampan ska kunna lysa med olika färger, eller ska den kunna blinka? Kanske ska lampan kunna få plats i fickan, eller så vill du kunna montera den på ett vapen, en cykel eller en hjälm. När du tittar på vilka krav du ställer på din ficklampa kan du sålla bort produkter som inte är aktuella för dig. Det gör ditt val lite lättare.

En ficklampa kan vara så mycket mer än bara en lampa som ger ljus. Den kan hjälpa dig att upptäcka djur på avstånd, låta dig finna en väg eller användas för att signalera efter hjälp. När det gäller friluftsliv kan vad som helst hända och det är inte fel att ha en pålitlig ficklampa vid sin sida när mörkret smyger sig på, oavsett om du campar, vandrar, jagar eller orienterar.

Oavsett om du är jägare, orienterare eller en friluftsmänniska som gillar att spendera en hel del tid ute i naturen kommer den bästa ficklampan att erbjuda stora fördelar för dig. Här i testet har vi riktat in oss på att försöka hjälpa dig så att du kan hitta den ficklampa som passar dig och dina friluftsaktiviteter som handen i handsken. Vi har testat sju olika ficklampor och tar upp både information om dem, samt deras fördelar och nackdelar för att du ska kunna känna dig så trygg som möjligt med ditt val.

Topp 7 bästa ficklampan 2023

Här presenterar vi de sju bästa ficklamporna på marknaden just nu. De finns i olika prisklasser, utseenden och märken men det går inte att väja för att de bästa ficklamporna har något extra. Vi vill med vår text och vårt test göra det lite lättare för dig att välja den bästa ficklampan för friluftslivet.

1. Led Lenser P7QC

Led Lenser P7QC kommer från ett välkänt märke och de har flera gånger vunnit priser för sina innovativa lösningar och bra ficklampor. P7QC är inget undantag. Lampan är liten, den väger 176 gram och den lyser med 220 lumen. Den har en IPX6-klassning och den är vattentät. Det gör att den kan användas i de flesta omgivningar. Ficklampan har en batteritid på 25 timmar och den kan lysa med vitt, blått, grönt eller rött ljus. Den maximala räckvidden är 60 meter. Ljuskäglan är dock relativt bred och därför passar den bra om du vill lysa upp området i närheten av dig. Det här är den bästa ficklampan i vårt test eftersom den lämpar sig så bra för just friluftsliv. Lampan kan enkelt tas med, den kan lysa med flera färger och batteritiden är klart godkänd. Dessutom tål lampan vatten och den är stöttålig. Ljuskäglan är klar och stark, och den kan dessutom dimmas. Den har inga uppladdningsbara batterier men självklart kan du som köpare välja att använda sådana istället för vanliga batterier om du så vill. Batterierna ska dock tas ur ficklampan för att laddas.

Fördelar

 • Vattentät
 • Kan lysa med fyra färger
 • Har dimfunktion

Nackdelar

 • Saknar laddningsbara batterier
 • Kort räckvidd

Se priset!

 

2. Maglite XL50 LED

MAGLITE® XL50™ styrs med en tryckknapp på baksidan av ficklampan. Lampan har tre funktioner som du kommer åt genom att trycka en, två eller tre gånger på knappen. Vid ett klick lyser lampan med fullständig ljusstyrka. Trycker du två gånger snabbt på knappen ger det 25 % av ljusstyrkan och vid tre snabba klick blinkar lampan för att påkalla uppmärksamhet vid nödsituationer. Ett stort plus för den minimala storleken och de många funktionerna. Det är också enkelt att växla mellan de olika lägena även om du har vantar på dig. Till skillnad från den bästa ficklampan är den här varianten inte vattentät.

Fördelar

 • Justerbart fokus
 • Lång räckvidd på 145 meter
 • Behändig storlek

Nackdelar

 • Inte vattentät
 • Lite svagare ljusstyrka med 104 lumen
Se priset!

 

3. Nextorch Komplett Eftersökspaket Ta40

Ett helt eftersökspaket med ficklampa, längre tryckströmbrytare, vapenmontering och uppladdningsbart batteri. Kan också användas med två CR123A-batterier. Materialet är aluminium och lampan väger 124 g utan batteri. Den har en slagtålighet på tre meter och är vattentät ner till två meters djup. Det betyder att lampan tål att tappas även från lite högre höjd utan att den går sönder. Lampan kan lysa mellan 80-1040 lumen och har en batteritid på mellan 1-10 timmar beroende på vilken ljusstyrka som används. Längden på ljuskäglan är 285 meter. Ett stort plus är att lampan så lätt kan fästas på vapnet och att du antingen kan använda ficklampan med en vanlig knapp på den eller med den förlängda strömbrytaren som också kan fästas på vapnets kolv för smidigare tändning och släckning av belysningen. Lampan kan dock inte lysa med grönt eller rött ljus, vilket vi saknar hos den bästa eftersökslampan.

Fördelar

 • Bra pris för ett komplett paket
 • Bra variation på ljusstyrkorna
 • Positivt med två sätt att driva lampan batterimässigt

Nackdelar

 • Kort batteritid vid 1040 lumen
Se priset!

 

4. Led Lenser T²

T² från Led Lenser är en liten, smidig och lätt ficklampa som passar lika bra i jaktryggsäcken som i bilen eller i fickan hos orienteraren. Den passar också bra hemma om strömmen skulle gå. Drivs av tre AAA-batterier och har en ljusstyrka på 240 lumen som räcker bra för de flesta situationer. IPX6 i vattenskydd och batteritiden är lång, nästan 30 timmar. Vikten är på 98 gram och ljuskäglan når 180 meter. Vi gillar att lampan känns väldigt robust och att den är så pass allsidig. Den passar i stort sett till alla fritidsaktiviteter, och med bara en uppsättning batterier kan lampan ge bra ljus i över ett dygn.

Fördelar

 • En väldigt hållbar lampa
 • Tål vatten
 • Bra ljussken

Nackdelar

 • Inga uppladdningsbara batterier
Se priset!

 

5. Olight S2R-II

En extremt liten och kompakt ficklampa som ger ett förvånansvärt bra ljus. Ljusstyrkan ligger på 1150 lumen och lampan lyser upp stora områden tack vare den breda spoten och det stora ströljuset. Den här lampan är dessutom uppladdningsbar via en magnetisk USB-kabel, och det är en av de allra minsta ficklamporna på marknaden som kan prestera på den här nivån. Lampan är dessutom IPX8-klassad, vilket gör den vattentät och dessutom tål den stötar och smällar bra. Batteritiden är lång, och även laddningsenheten är liten och enkel att få med sig. Det här är den bästa ficklampan att välja om du verkligen vill ha något som lyser upp stora delar av området runt omkring dig. Lampan är bra för dig som vill ha starkt ljus men du måste ha tillgång till elektricitet genom USB för att kunna ladda lampan. Det kan vara en nackdel mitt ute i skogen.

Fördelar

 • Extremt bra prestanda
 • Lyser starkt under flera timmar
 • Helt vattentät

Nackdelar

 • Har bara en funktion, fast vitt ljus
 • Batteriet kan inte bytas och det krävs elektricitet för att ladda det
Se priset!

 

6. LED-ficklampa LED Lenser

En laddningsbar ficklampa från LED Lenser. Har en maximal ljusstyrka på 1000 lumen men kan också ställas in till att lysa med 10 eller 200 lumen. Den längsta batteritiden på 192 timmar uppnås när lampan lyser med 10 lumen. Redan vid 200 lumen sjunker batteritiden till 20 timmar och vid 1000 lumen lyser lampan bara i en timme innan batteriet är slut. Ljuskäglan når ungefär 30 meter, vilket är ett relativt kort avstånd. Vikten på 253 gram inkluderar förvisso batteri men lampan kan trots allt kännas som lite i tyngsta laget för friluftsmänniskan som går långt. Hemma är det däremot en bra och allsidig ficklampa. Den korta batteritiden drar ner betyget rejält.

Fördelar

 • Lampan känns rejäl
 • Kan ställas in mellan tre ljusstyrkor
 • Lyser upp bra i närområdet

Nackdelar

 • Kort batteritid
 • Hög vikt
Se priset!

 

7. WdtPro högdriven LED-fackla S3000

Det här är en lite större ficklampa som kan leverera en ljusstyrka på upp till 2000 lumen. Ljusstyrkan kan fokuseras i tre lägen genom att du snurrar på ett vred. Det ger bredare och kortare, respektive smalare och längre ljuskägla. Lyser i upp till 30 timmar på de svagare ljuslägena och i nästan sex timmar på maximalt ljusläge. Lampan är också IP67-klassad, vilket gör att den tål vatten. Drivs av fyra AA-batterier. Något som känns lite jobbigt är att det kan ta en del tid att ställa in rätt läge på lampan och när du stoppar den i fickan är det lätt hänt att vredet för inställningen snurrar på sig så att du får göra om det hela igen. Storleken kan också ses som ett minus då lampan tar plats i packningen. Den kan också vara svår att hålla i om du samtidigt behöver göra andra saker med dina händer.

Fördelar

 • Lång batteritid även vid maximalt ljusläge
 • Vattentålig
 • Möjlighet att justera ljuskäglan

Nackdelar

 • Något större än flera andra ficklampor
 • Väger något mycket
Se priset!

 

Viktigt att tänka på när man köper den bästa ficklampan

Oavsett vad du gillar att göra på fritiden kan en ficklampa vara bra att ha. Men när du ska köpa en sådan finns det mycket du behöver tänka över. Som friluftsmänniska kanske du ska använda lampan vid camping, jakt, orientering eller när du arbetar och promenerar i skogen. Ficklampan kan också vara ett verktyg om du arbetar i naturen och dessutom kan den rädda liv om något händer. Kanske vill du ha en ficklampa som också kan användas hemma när du letar efter saker i den mörka källaren eller när strömmen gått?

Under sommaren är det i regel ljust i naturen länge, men under hela året kan du stöta på mörka kvällar, nätter och morgnar när du befinner dig ute i de svenska markerna. Elektriska gatlampor förekommer inte ute på landsbygden och inte heller ute i skogen eller på fältet. Om du är ute och rör på dig eller campar kommer du ha betydligt lättare för att orientera dig när det är mörkt ute och dessutom minskar risken att du stukar fötterna eller ramlar när du kan se var du går. Om du går vilse kan du också använda en fungerande ficklampa för att signalera med. Men då bör förstås ficklampan ha en batteritid som tillåter det.

Som friluftsmänniska bör du också se över hur pass stor och tung ficklampan är. Många gånger har lite större ficklampor ett kraftigare sken men å andra sidan ska du orka med att bära runt på den. Går du långt kan en tung ficklampa vara en större belastning än vad du tror och om du vill ha den hängande i bältet kan den fastna och vara i vägen. Är du jägare och vill montera ficklampan på ditt vapen kan en tung lampa påverka skyttet och du kan få svårare att hantera ditt vapen på ett säkert och effektivt sätt. Även på mindre ficklampor kan det finnas möjlighet att ställa in ljuskäglan så att den blir starkare eller svagare, respektive mer eller mindre koncentrerad. Det kan hjälpa om du inte vill ha en större ficklampa. Det är också väldigt smidigt eftersom att du enkelt kan justera ficklampan för att prioritera batteritid eller för att få en längre ljuskägla om du behöver se något som är längre bort. Om ljuskäglan kan ställas in bör du också se över hur det sker. Ibland kan en knapp vara bättre än ett vred om du till exempel har handskar eller vantar på dig.

Ficklampan bör också vara mycket tålig för att den ska tåla alla fritidsaktiviteter. Ute kan en ficklampa utsättas för damm, smuts, slag och vatten. Om du hela tiden ska vara rädd om din ficklampa kommer din aktivitet inte att vara lika rolig och kanske används inte lampan utan den ligger istället kvar i väskan. En ficklampa som tål fukt och stötar kan både tappas och användas i regn samt snö utan att den riskerar att ta någon skada alls.

Fundera också över om du vill ha en ficklampa som kan laddas upp med en USB-sladd och som har ett fast batteri, eller om du vill kunna byta batterier i lampan. En lampa med ett uppladdningsbart batteri sparar i regel både pengar och miljö, men å andra sidan kan du inte ladda batteriet när du är ute i skogen. Kan du byta ut batterierna blir det enkelt att ta med sig några extra sådana när du väl ska ut.

När du köper din ficklampa gör du också klokt i att titta på hur du bör ta hand om den på bästa sätt. De flesta ficklampor kräver inte någon speciell omvårdnad men för att den ska hålla sig i allra bästa skick kan det trots allt vara bra att se över den då och då. Ute i vildmarken kommer ficklampan att utsättas för slag, kyla, väta, snö och värme.

När du inte använder lampan gör du klokt i att lägga den i ryggsäcken eller fickan. Det ger inte bara extra skydd och minskat slitage, även batteritiden förbättras när lampan förvaras vid en högre temperatur. När du varit ute med din ficklampa bör du se över batterierna. Ladda dem om så behövs. Är batterierna slut kan du ta ur dem. Sätt sedan i nya nästa gång det är dags att använda ficklampan. Om du vet att lampan inte ska användas på ett bra tag gör du också klokt i att ta ur batterierna. Ha också koll på att en ficklampa med uppladdningsbart batteri kan behöva underhållsladdas för att må bra.

Har ficklampan blivit smutsig kan du enkelt torka av den med en trasa, eller spola den med vatten om den tål det. Lägg eller häng sedan lampan så att den får torka. Om du har en ficklampa som varit ute i stark kyla och som inte tål väta bör du låta den ligga kvar i väskan, gärna lite kyligt ett tag innan du tar in den i rumstemperatur. På så sätt minskar du risken att det skapas kondens i ficklampan som sedan kan förstöra den.

Ta för vana att alltid tända ficklampan och kontrollera dess funktion innan du ger dig ut i naturen. Även de mest högkvalitativa lamporna kan gå sönder. När det gäller LED-lampor slutar de i regel inte plötsligt att lysa utan de tappar kraft efter hand. Om lampan inte kontrolleras med jämna mellanrum kanske du inte upptäcker att ljuset är svagt förrän du verkligen behöver en lampa som lyser upp bra.

Pris på ficklampan

En annan sak du bör titta på när du ska köpa en ficklampa är dess pris. Lamporna finns med flera olika funktioner, för olika behov och syften. En dyr ficklampa kanske inte alltid är den bästa men det har i regel att göra med vilka individuella krav du ställer på lampan. Överlag är det som så att du kommer att få vad du betalar för när du köper en ficklampa. De dyrare lamporna har överlag en högre kvalitet, de håller längre, lyser starkare, de har bättre batteritid och mycket annat. Ska du bara ha en ficklampa hemma och använda den för att leta efter kattens leksaker under soffan är ficklampans kvalitet kanske inte lika viktig som om lampan kan behöva användas i en situation på liv och död ute i naturen.

Ficklampor finns i flera prisklasser, från några tior och upp till flera tusenlappar. En ficklampa för någon tia kan du inte ställa allt för höga krav på, men en dyr sådan ska hålla för betydligt mer. Det kan också vara smart att ha flera olika ficklampor att välja mellan. På så sätt kan du ha lampor som du är mer eller mindre rädd om. Då är det bara att kasta den billiga lampan om den går sönder, och den dyrare lampan kan du använda när du behöver dess högre kvalitet och fler funktioner.

Överlag när du väljer en ficklampa måste du se till dina egna förutsättningar. I testet har vi med prisvärda varianter men det betyder inte att de är möjliga eller aktuella för alla att köpa. Om du har en begränsad budget kanske det inte är aktuellt för dig att köpa de allra dyraste produkterna i testet även om det är så att du gillar funktionerna just den ficklampan har. Då kan det vara aktuellt att spara pengar för att kunna köpa den lampa du vill ha, eller att leta efter en med liknande funktioner. I vårt test har vi till exempel med två lampor som kan monteras på vapen i olika prisklasser.

Det kan kännas lite konstigt att lägga tusen kronor eller mer på en ficklampa men det är en så pass viktig utrustningsdetalj att du inte bör kompromissa med kvaliteten, i alla fall inte om du ska använda lampan utomhus på vandringar eller andra strapatser. Där går kvalitet före kvantitet alla dagar i veckan även om det såklart kan vara smart att ha flera lampor med sig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *