Sovsäck bäst i test 2024 – Hitta bästa sovsäck

Det här inlägget kan innehålla reklamlänkar till outdoorexperten.se, outnorth.se, amazon.se, kjell.com, conrad.se.

Det finns ett antal saker som är viktiga att du tar med dig när du ska ut på äventyr eller vandring och är säker på att du kommer övernatta ute i naturen. Tält är en självklarhet, men en sovsäck är det som kan avgöra ifall din utflykt eller vandring blir lyckad. Det är alltid viktigt med en bra sömn för att du ska återhämta dig inför din nästa dag av aktiviteter, oavsett om det är en kort utflykt eller en längre.

Utbudet av sovsäckar är enormt och när du börjar leta efter den bästa sovsäcken kan det kännas väldigt förvirrande. Det finns ett antal frågor du måste svara på innan du kan hitta den rätta sovsäcken. Skulle du känna dig osäker på vilken sovsäck du behöver kan du hitta tips lite längre ner på denna sida. Vi har nämligen skrivit ihop en köpguide och allt du bör tänka på när du ska köpa en sovsäck. Läs igenom det och du kommer förhoppningsvis känna dig mer säker över vilken typ av sovsäck du bör köpa.

Vi har tagit en titt på en rad med sovsäckar och valt ut fem stycken som vi anser vara bland de bästa för svenska förhållanden. En viktig sak att tänka på är att de sovsäckar vi valt ut är till dig som behöver en för ”vanliga” friluftsaktiviteter. Om du däremot ska på en mer extrem utflykt, bergsklättring eller liknande är det inte säkert vårt bäst i test räcker till. Sådana aktiviteter kräver mycket kunskap, erfarenhet och den allra bästa utrustningen. Vi har tänkt mer på vad som är populärt att syssla med här i Sverige samt rimliga priser och valt ut sovsäckar efter det.

Några av de mest populära märkena för sovsäckar är Haglöfs, Mammut samt Urberg. Vi har valt ut några sovsäckar från dessa märken som vi anser är bland de bästa. När du ska välja sovsäck bör du tänka på hur du kommer att sova ute i naturen. I tält eller under bar himmel? Om du sover utan tält kommer det ställas mycket högre krav på vilka temperaturgränser sovsäcken har samt vilket material den är tillverkad av. Mer om temperaturgränser och isolering kan du hitta i vår köpguide.

Topp 5 bästa sovsäck 2023

1. Haglöfs Tarius – 5

På första plats har vi valt en fantastisk sovsäck från Haglöfs. Tarius – 5 erbjuder en rad med egenskaper som ger dig den värme och komfort du behöver för att sova bra ute i naturen. Sovsäcken finns i tre storlekar och fungerar lika bra för män som för kvinnor. Denna sovsäck är ”mumieformad”, vilket maximerar värmen samt sänker vikten. Det är en tresäsongssovsäck, alltså den fungerar utmärkt under våren, sommaren och hösten. Skulle du däremot behöva en sovsäck för kallare vänder, när det är minusgrader, kan du behöva en ännu varmare sovsäck. Komfortnivåerna för män är -5 grader och för damer är det 0 grader. Extremtemperaturerna där denna sovsäck är tillräckligt varm för att hålla personer vid liv är -22 grader.

Trots att det här är ett mycket bra alternativ finns det vissa personer som anser att den är för tung för långa vandringar. Den väger mellan 1,7 kilo till 1,8 kilo beroende på vilken storlek du har valt.

Sovsäcken är tillverkad av 75D-polyester och Tri-Fusion-isolering. Den har en ergonomisk huva och fotdel. Ett extra plus med denna prisvärda sovsäck är att den har en innerficka där du får plats med en kudde.

Fördelar:

 • Passar både män och kvinnor.
 • Finns i tre storlekar.
 • Bra alternativ för vår, sommar och höst.

Nackdelar:

 • Vikten är inte den bästa för långa vandringar.
 • Klarar inte kallare väder.
Se priset!

 

2. Mammut Nordic Down Spring

På andra plats i vårt bäst i test har vi valt ut Nordic Down Spring från Mammut. Det här är en bra sovsäck för dig som letar efter en som är lätt att bära med sig och kan hålla dig lagom varm. Om du ska på camping, eller sova i tält, under våren, hösten eller sommaren är denna ett bra alternativ. Men om du däremot ska sova ute i stugan och har tillgång till annan värme samtidigt kan denna sovsäck vara för varm för dig.

Den har en högkvalitativ fyllning samt är tillverkad av ett material som kommer kännas skönt mot huden. Sovsäcken har även en speciell huva och en ergonomisk fotkonstruktion. Komforttemperaturen ligger på 1 grader för män och 6 grader för kvinnor. Den extrema temperaturen för sovsäcken är -14 grader. Det innebär alltså att denna sovsäck är bäst att använda under de lite varmare årstiderna. Sovsäcken har även en lång dragkedja som gör det lätt att komma in och ut ur den.

Fördelar:

 • Väger under 1 kilo.
 • Har en dragkedja som är 160 centimeter.
 • Fylld med 80/20 gåsdun samt 650 fillpower.

Nackdelar:

 • Inte en sovsäck för vinterutflykter.
Se priset!

 

3. Urberg Extra Wide Sleeping Bag

På tredje plats i vårt bäst i test har vi valt en extra bred sovsäck för alla som gillar att ha lite mer utrymme när de sover. Omkretsen runt axlarna i denna sovsäck är hela 208 centimeter. Sovsäcken är tillverkad med Sorona Common, en syntetisk fyllning med mycket bra isolerande förmåga. Sovsäcken har en ergonomisk huva som du kan justera efter vad du önskar. Den har dessutom en förvaringsficka där du kan lägga alla viktiga saker som du gärna vill ha nära dig.

Sovsäcken väger 2180 gram och har en storlek på 47×25 cm när den är nedpackad. Den passar lika bra för damer som för herrar och klarar temperaturer mellan 5 och -10 grader. Dragkedjan är hellång, vilket gör det lätt att ta sig i och ur sovsäcken utan några problem. En sista anledning till varför vi fastnade för denna är på grund av priset. Den kostar under 1000 kronor, vilket är något många personer tycker bra om.

Fördelar:

 • Extra bred vid axlarna.
 • 3-säsongssovsäck.
 • Ergonomisk huva som du själv kan justera.

Nackdelar:

 • Väger över 2 kilo vilket, trots att det inte är tungt, är för tungt för många som ska på längre vandringar.
Se priset!

 

4. Mammut Uni Sovsäck Nordic OTI Vår

Schweiziska Mammut är ett företag som varit med i branschen i över 150 år. De är dedikerade till sin slogan ”By mountaineers for mountaineers” och tillverkar både utrustning samt kläder i bra kvalitet.

Den här sovsäcken från Mammut är anpassad bäst till våren. Den består av 100 % polyester och passar både män och kvinnor. Sovsäcken har en storlek på 195 centimeter samt en vikt på endast 1,2 kilo. Den har en optimerad värmeisolering som gör att du kommer klara lite kallare väder. Sovsäcken är ergonomisk, trapetsformad samt har extra skydd längs reslåset.

Fördelar:

 • Vikt på endast 1,2 kilo.
 • Optimerad värmeisolering.
 • Storlek på 195 centimeter.

Nackdelar:

 • Anpassad till våren, vilket innebär att den kanske inte är den bästa för de kallaste månaderna.
Se priset!

 

5. Haglöfs Musca – 26

På femte och sista platsen i vårt bäst i test har vi valt ytterligare en sovsäck från Haglöfs. Denna sovsäck passar dock till alla som behöver en under senhösten eller vintern. Den är anpassad för under -10 grader. Komforttemperaturen ligger på -17 grader för damer och -26 grader för män. Extremtemperaturen ligger däremot på hela -50 grader. Musca – 26 passar lika bra till män som kvinnor, men kommer endast i storleken 175 l.

Musca – 26 från Haglöfs har en mumieform som ser till att sovsäcken ökar värmen samtidigt som den reducerar vikten. Den är dessutom mer åtsittande runt axlarna för att passa bättre för personer av mindre storlek. Huvan och fördelen är ergonomisk och det finns en innerficka där du kan placera din kudde. Sovsäcken väger cirka 2600 gram, vilket är en relativt låg vikt för att vara en sovsäck som går att använda under vintern.

Fördelar:

 • Perfekt för kallare väder.
 • Passar både män och kvinnor.
 • Mumieformad, vilket reducerar vikten och ökar värmen.

Nackdelar:

 • Finns endast i en storlek.
Se priset!

 

Viktigt att tänka på när man köper en sovsäck

När du ska köpa en sovsäck finns det en hel del du måste tänka på. Här kommer vi gå igenom de viktigaste punkterna. Om du är osäker på vad de olika egenskaperna för sovsäckar innebär, som temperaturerna som anges i beskrivningen, kommer du hitta svaren här.

Temperaturangivelserna

Temperaturangivelserna är den allra viktigaste delen du bör tänka på. Sovsäckar skapar själva ingen egen värme utan innesluter endast din kroppsvärme samt förhindrar att kall luft kommer in. De temperaturer som anges i produktbeskrivningen är komforttemperatur och extremtemperatur. Ibland kan det även stå comfort, lower och extreme. Comfort innebär då komforttemperaturen för damer och lower är komforttemperaturen för herrar. Extreme förklarar sig själv, det är alltså extremtemperaturen.

Men vad betyder de olika temperaturerna? Komforttemperaturen är den riktlinje för de temperaturer som du kommer kunna sova i på ett bekvämt sätt, när du är klädd i ett underställ och möjligtvis en mössa. Varför komforttemperaturen många gånger är lite högre för män än för kvinnor beror på att kvinnor oftast är mer frusna i den här typen av miljöer.

Extremtemperaturen däremot är den allra lägsta temperaturen som du i princip kommer överleva natten i. Men tänk även på att det innebär att komforten då inte är lika hög som vid en varmare temperatur. Det visar vilken gräns sovsäcken har och vilken sorts väder och klimat du kan lita på sovsäcken i.

Alla sovsäckar går igenom temperaturtester för att du ska kunna få ett värde du kan lita på. En sak som är viktigt att du har i tanken är att de värden som anges är endast riktlinjer. Det finns ett antal faktorer som kan påverka dessa. Dock är de en bra utgångspunkt när du letar efter den bästa sovsäcken.

Syntet eller dun?

Det går att dela in de flesta sovsäckar i två sorter: de som är tillverkade i syntet respektive dun. Vilket alternativ som är bäst är något du själv måste bestämma. Dunsovsäckar är ofta mer komprimerbara, de är lite lättare och håller längre jämfört med syntetsovsäckar. Samtidigt är de även lite dyrare och mer fuktkänsliga.

Syntetsovsäckar väger mer än dunsovsäckar, de tar även mer plats och har lite kortare livslängd. Däremot är de billigare jämfört med dunsovsäckar och isolerar lite bättre ifall det skulle vara vått.

Vilket säsongsutförande ska man välja?

Säsongsutförandet är en tydligare förklaring för de olika temperaturangivelserna. De flesta sovsäckar delas nämligen in i en viss säsong. Till exempel 1-säsong, vilket innebär att sovsäcken passar bäst under sommaren. 2-säsong passar mellan den sena våren till den tidiga hösten. 3-säsong sovsäckar fungerar från tidiga våren, när det kan vara lite kyligt, till sena höstnätter. 4-säsong innebär att sovsäcken kan hålla dig varm under vintern.

När du ska välja sovsäck bör du alltså ta en titt på säsongsutförandet ifall du är osäker på vilken temperaturangivelse som passar bäst. Tänk på när du ska använda sovsäcken, vilka temperaturer och förhållanden? Om du behöver en sovsäck för våren kan du alltså utifrån säsongsutförandet välja rätt typ. Du måste dock även tänka på om du vill ha en dun- eller syntetsovsäck.

Storlek och form

Sovsäckens längd är tillverkad med det utrymme du behöver när du lägger dig ner. Alltså, om en sovsäck har längdangivelsen 183 centimeter passar den sovsäcken alla som är max 183 centimeter långa. Genom att anpassa längden hos en sovsäck efter din egen längd betyder det att du slipper bära längd du inte behöver i vikt. Skulle du köpa en sovsäck som har en längdangivelse på 190 centimeter och du endast är 170 centimeter har du en sovsäck som väger mer än vad du behöver.

Förutom längden måste vissa även tänka på hur bred en sovsäck är. Skulle du vara bredare än vad som sägs vara ”normalt” kan det vara en smart idé att ta en titt på extra breda alternativ. Det finns de sovsäckar som är bredare vid axlarna för att ge dig mer utrymme. Samtidigt måste du tänka på att inte välja en sovsäck som är alldeles för stor eller för liten. Skulle den vara för liten kommer isoleringsförmågan att försämras, och skulle den vara för stor kommer du inte kunna värma upp den luft som finns i sovsäcken.

Rektangulär sovsäck – Om du letar efter en sovsäck med mer rörelsefrihet är den rektangulära ett bra alternativ. De går också att öppna helt, vilket gör det möjligt att använda sovsäcken som ett täcke. Om du inte har någonting emot att dela sovsäck med en annan person kan du hitta två separata sovsäckar som går att sätta ihop. Då värmer bådas kroppsvärme upp sovsäcken istället för att endast din kroppsvärme ska göra det. Dock innebär den här formen mer tyg, vilket i sin tur innebär mer vikt. Om du ska på en långvandring är det kanske inte det bästa valet.

Mumieformad sovsäck – Sovsäckarna som har en mumieform är de som är perfekta att använda under vintern och kallare väder. Mumieformen innebär att sovsäcken är designad för att vara mer kroppsnära jämfört med andra former. Den har alltså mindre utrymme som måste värmas upp av din kroppsvärme. Mumieformen innebär dessutom lite mindre tyg jämfört med rektangulära sovsäckar. Det sparar lite på vikten. Formen ger dock inte mycket utrymme för rörelser under sömnen, så om du vill få plats med att röra dig mer är det en rektangulär sovsäck du behöver.

Barnsovsäckar

Om du letar efter en sovsäck till barn finns det vissa saker som är extra viktiga. En av dessa är att barn ofta behöver en sovsäck med mer och bättre isolering jämfört med vuxna. Ungefär på samma sätt som kvinnor behöver mer isolering än män.

Barnsovsäckar köps vanligtvis när familjen ska åka på läger, campingsemester eller liknande aktiviteter där det gemensamma är att man sover i en behaglig miljö. Billigare sovsäckar för endast några hundra kronor kan vara allt som behövs i dessa situationer.

Om du däremot kommer ta med dig ungdomar eller barn på tuffare vandringar i kallare klimat brukar det behövas en sovsäck i högre kvalitet, och därmed högre pris. Det du kan utgå ifrån är samma riktlinjer som gäller för vuxna, men se till att ta det ett steg längre. Vuxna klarar sig ofta en natt även om sovsäcken inte är den bästa. Barn har många gånger lite svårare för detta. Ett tips om du tar med dig småbarn är att köpa en stor sovsäck som du kan dela med barnet. Då får hen dessutom dela din kroppsvärme, vilket kan hjälpa väldigt mycket.

Höga krav när det kommer till fjällvandringar

De flesta som letar efter den bästa sovsäcken gör det med fjällvandringar eller andra längre vandringar i tanken. Det är oftast dessa situationer som innebär att du måste välja en mycket bra sovsäck av hög kvalitet.

När du ska bege dig ut på vandring är det inte ovanligt att du endast har en viss volym i din packning och vill att det ska väga så lite som möjligt. Med en tung packning kommer vandringen endast kännas jobbig och du kanske väljer att inte gå hela sträckan eftersom det blir för tungt. Men samtidigt vill du inte välja den lättaste sovsäcken du hittar eftersom den kanske inte är tillräckligt varm. Skulle du välja en sovsäck som väger lite, inte håller värmen och lätt tar till sig fukt kommer du inte sova gott. Dagen därpå kommer då bli ännu jobbigare och du kommer önska att du valt en annan sovsäck.

Varför det är extra viktigt att välja den bästa sovsäcken när du ska bege dig ut på fjället eller andra berg beror på temperaturskillnaderna. Under nätterna kan det många gånger skilja en hel del i hur kallt det är jämfört med under dagen. Detsamma gäller beroende på vilken årstid du har bestämt dig för att gå på en vandring. Det kan vara lätt att anta att det inte blir så jättekallt under nätterna på fjällen eftersom det sällan blir det i resten av landet. Men på många ställen är det vanligt att temperaturen ligger under nollan så tidigt som i augusti.

Om du ska på fjällvandring under sommaren rekommenderas det att du väljer en sovsäck med en temperaturgräns på minst -5 för män och en komfortnivå på -10. Dock är det också viktigt att du själv känner efter vilka temperaturer du klarar av eftersom det kan variera lite mellan olika personer. Det bästa är att planera noga när du ska ut på fjällen och ta en titt på hur vädret kommer bli. Planera sedan därefter, men planera alltid med tanken att det kommer bli lite kallare än vad det sägs.

Sovsäckar för camping

Om du endast ska åka på camping istället för fjällvandring är det inte lika hårda krav på sovsäcken. Camping sker vanligtvis under sommaren, vilket innebär att du inte behöver köpa den varmaste sovsäcken du hittar. Om du valt att hyra en stuga kan du många gånger klara dig med en tunn sovsäck, vilket du kan hitta för endast några hundra kronor. Det är främst om du ska sova utomhus eller i tält som du måste tänka lite mer på alla extra egenskaper.

Extra tillbehör

En av de allra viktigaste sakerna du måste tänka på är att en sovsäck kan behöva tillbehör. Det är inte alltid en vintersovsäck räcker till när du ska ut på vandring uppe i bergen eller på en fjällvandring. De saker som du kan behöva är bland annat ett sovsäcksöverdrag, lakanspåse, liggunderlag och självklart en kudde. Om du har allt detta kommer din sömn många gånger bli mycket bättre jämfört med om du endast sover med en sovsäck. Ett myggnät kan också vara viktigt ifall du beger dig ut under de varmare månaderna. Men detta medföljer ofta när du köper ett högkvalitativt tält.

Om du har en ytterpåse till din sovsäck kan den hjälpa till med att öka temperaturen upp till åtta grader, vilket är en hel del. Den skyddar dessutom mot både väta och vind. En lakanspåse som du använder inuti sovsäcken är ett bra sätt att slippa tvätta sovsäcken lika ofta. När du använder dig av en lakanspåse behöver du enbart tvätta den. Vissa sovsäckar är dessutom svåra att tvätta på rätt sätt, vilket innebär att en lakanspåse är extra viktig.

Liggunderlaget är dock ett av de viktigaste tillbehören. Det skyddar mot kyla som kommer från marken och ger dig lite extra stöd ifall du ska sova där det är väldigt hård mark. Om du har möjlighet att ta med dig ett uppblåsbart underlag är det ett stort plus. De är väldigt sköna att ligga på, dock klarar de inte lika mycket kyla som de kompakta liggunderlagen.

Pris på sovsäck

Priset på en sovsäck kan variera en hel del. Det finns tunna och billiga sovsäckar som endast kostar ett par hundra kronor. Dock är dessa inte de bästa som finns. Om du ska iväg på en längre vandring upp i bergen eller ska använda sovsäcken under de kallare årstiderna är detta inte det bästa valet.

Priserna skiljer sig dessutom åt beroende på vilket material och isolering som har använts i sovsäcken. Om det är ett högkvalitativt material kan du räkna med att det kostar några kronor mer. Även märket på sovsäcken kan avgöra hur dyr en sovsäck är.

Det du kan göra när du letar efter en sovsäck är att börja med att skriva ner alla egenskaper du behöver. Vilka temperaturer ska den klara av? Ska den klara av fuktigare klimat? Vilken årstid kommer du att bege dig ut? Ska du använda sovsäcken tillsammans med en annan värmekälla? Till exempel i en husbil eller stuga? Det kan innebära att du inte behöver en lika varm sovsäck som ifall du skulle tälta ute på vintern. När du har en klar idé om vad du behöver i en sovsäck kan du börja titta på priserna. Om du ska använda sovsäcken ofta kan det vara värt att betala lite mer för en högkvalitativ sovsäck istället för en billig. En billig kan du nämligen behöva ersätta ofta, vilket leder till att du får betala mer i längden. Beroende på var du köper sovsäcken kan du dessutom välja att betala en liten summa varje månad. Det innebär att du inte behöver oroa dig för att lägga ut flera tusen kronor på en och samma gång.

Förhoppningsvis har vårt bäst i test och köpguide hjälpt dig i ditt sökande efter en sovsäck. Vi listade endast fem stycken, vilket kanske anses vara lite. Dock finns det ett stort utbud med bra sovsäckar som vi inte tog med i vår lista. Anledningen till varför vi valde de fem vi gjorde beror på en rad orsaker. Det vi tog i åtanke vid vårt val var bland annat material, pris, storlek, vikt och när de kan användas.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *