Liggunderlag bäst i test 2024 – Hitta det bästa liggunderlaget

Det här inlägget kan innehålla reklamlänkar till outdoorexperten.se, outnorth.se, amazon.se, kjell.com, conrad.se.

Varför ska du lägga pengar på ett halvbra liggunderlag? Du är värd det bästa liggunderlaget. Du kommer ju faktiskt att sova med ditt liggunderlag, ja eller sova på om man ska vara korrekt.

Sover gör du ju en tredjedel av ditt liv så det är viktigt att sömnen blir god och att den blir god även när du är på resa eller vandring. Ja det kanske till och med är ännu viktigare att du sover gott när en skön vandringsdag ligger framför dig. Att du är utvilad är en av de viktigaste förutsättningarna för att verkligen kunna njuta av natur och med så vackra vyer så man tappar andan.

Du är ju på semester, och då ska du ha det skönt, eller hur? Det gäller att liggunderlaget uppfyller många önskningar, inte bara komfort och vikt, som är det första man tänker på. Storlek, värmeisolering och design är sånt du måste ha med i ditt val av liggunderlag också.

Under de senaste åren har liggunderlagen utvecklats väldigt mycket när det gäller teknik, vikt och komfort. Om du har ett gammalt underlag och köper ett nytt så kommer du att märka stor skillnad. Välj ditt liggunderlag med omsorg, för som du bäddar får du ligga.

För att underlätta för dig att hitta det bästa liggunderlaget för ditt ändamål har vi jämfört 8 stycken som finns på marknaden. Vi har med ett traditionellt liggunderlag som man inte blåser upp, medan de andra 7 är sådan som har en dämpande luftvolym att ligga på. Det är klart att du får vila kroppen på ett mycket behagligare sätt med ett uppblåsbart liggunderlag. Om du ska köpa det liggunderlag som blir bäst i test beror ju på om det som värderas högt i testet också är det som värderas högst av dig. Ett liggunderlag som du tänker använda varje helg och hela semestern har du såklart högre förväntningar på än om du bara behöver en extra liggplats för en eller ett par nätter.

Liggunderlag bäst i test 2023

1. Exped SynMat 7 LW

Det här liggunderlaget är varmt och skönt att ligga på, med en isolering som sitter fast på insidan. Eftersom du aldrig ligger direkt på isoleringen, det hänger liksom löst i luften inuti liggunderlaget, så blir det aldrig ihoptryckt av kroppstyngden. Oerhört smart konstruktion. Tänk dig sjögräs som sitter fast i berg och stenar under vatten, det liksom bara svävar runt. Den här tekniken kan vara avgörande för att just Exped SynMat 7 LW är det liggunderlag som är bäst i test. Materialet heter Texped-Loft-Microfiber fleece, och det är känt att mikrofiber är fjäderlätt och funktionellt. Microfibern gör också att hela liggunderlaget har förhållandevis låg vikt för att ändå ha ett så högt R-värde som 4,9, precis över kilot, 1100g mer exakt. Visst är det härligt att få sova på ett så här skönt underlag, men priset du får betala är att det här liggunderlaget tynger ner din packning. Om du ska transportera packningen på en cykel eller i en kanot har det kanske inte lika stor betydelse att det väger lite mer.

Att sova i kyligt väder är riktigt skönt, men det kräver att har rätt utrustning. Marken kyler otroligt om inte liggunderlaget har en bra isolerande effekt. Ska du vintercampa direkt på snötäckt mark så ta hjälp av R-värdet för att hitta det bästa liggunderlaget för dig.

Det här finns i en terracottafärg som är väldigt behaglig och smälter in i de flesta miljöer. Liggunderlaget kommer med en förvaringspåse som stängs igen med en dragsko.

När du har bäddat med din Exped SynMat 7LW kan du se fram emot en skön vila. Man kan kan verkligen säga bäddat, för du behöver inte blåsa så det börjar snurra i skallen. En intelligent funktion gör att det fyller upp luften helt av sig självt.

Med sina 195 cm tillhör detta liggunderlag de längre, men är du inte så lång och ska du inte vintercampa så är kanske inte detta ditt förstahandsval. Se priset!

 

2. Sea To Summit Air Ether XT Mat Reg

Vi är förbluffade över hur skönt man ligger på Sea To Summit Air Ether XT Mat Reg liggunderlaget. Det har en speciell teknologi med luftceller i stället för det som är vanligast, längsgående luftrum. Dessa luftceller, Air Sprung Cells, anpassar sig separat och ger din kropp stöd och vila olika på olika delar av kroppen. Ligger du på sidan och trycket vid höfterna blir högre, stödjer de cellerna upp mer än resten av madrassen. Mycket fiffigt och bra. Det här är därför bästa liggunderlaget för dig som helst sover på sidan, tack vare att det också är så tjockt som 10cm. Det är ett av de tjockaste liggunderlagen på marknaden. För dig som har planer på en fjällvandring där lägsta vikt är av största vikt så är Sea To Summit Air Ether XT Mat Reg verkligen det bästa liggunderlag du kan välja. Bara 390 g i packningen för din madrass, det märks ju knappt. Det här är det liggunderlag som är bäst i test med avseende på vikt. Att sova på en Sea To Summit Air Ether XT Mat Reg är nästan som att sova hemma i din egen säng.

Liggunderlaget är isolerat med ett polyuretanskum som liknar det som finns i de flesta madrasser. Tack vare skumkonstruktionen är det här liggunderlaget väldigt smidigt att rulla ut och rulla ihop. Det går också fort att fylla liggunderlaget med luft eftersom ventilen är extra stor och har en praktisk backventil. När du behöver justera hur hårt madrassen är uppblåst blir det enklare och går snabbare. Att blåsa in utandningsluft i liggunderlaget har nackdelen att det också följer med fukt och bakterier. Problemet med detta har man i Sea To Summit Air Ether XT Mat Reg löst genom en antibakteriell behandling som förhindrar att det blir mögeltillväxt på insidan. En nackdel med Sea To Summit Air Ether XT Mat Reg är det låga R-talet som gör att det blir kallt om du ska campa på vintern. Å andra sidan är det perfekt för dig som är varm av dig och mest sover ute i naturen på sommaren.

Det här är bästa liggunderlaget för dig som vill sova gott på campingsemestern, men tillhör de som packar ihop och åker hem om vädret blir för dåligt. Då kan du knacka på hos din avlägsna släkting och genom att rulla ut ditt liggunderlag på golvet, inte besvära med extra madrasser och ståhej. Några andra små nackdelar med detta liggunderlag är att Ibland kan ”bubblorna” känns lite obehagligt att sova på och om man rör sig mycket i sömnen kan det hända att fötterna hamnar utanför madrassen eftersom den har så kallad mumieform. Se priset!

 

3. Therm-A-Rest Trail Lite Reg

Är du ute efter ett liggunderlag som fungerar i de flesta lägen bör du överväga Therm-A-Rest Trail Lite Reg. Det här är bästa liggunderlaget i landet lagom. Det fungerar hemma som en extra sovplats när du får både väntade och oväntade gäster, och lika gärna kan du packa ner det på en cykelsemester eller en kortare vandringstur. Sov på ett golv eller i ett tält på en mossig skogsmatta.

Att bädda går extra fort tack vare att ventilen är lite större, vilket också underlättar när man ska dra iväg och packa i hop. Snabb nerpackning gör ju att du inte blir sist klar när ni ska iväg. Vad är värre än att hålla på och fumla med krånglig packning när resten av gänget redan är klara och bara står och stampar och vill iväg igen?

Med det här liggunderlaget följer en praktisk påse, snyggt och funktionellt. Med ett relativt högt R-värde på 3,2 skulle jag välja detta liggunderlag för vår-, sommar och höstcamping. Har du däremot planer på vintercamping i kallare klimat bör du lägga väldigt stor vikt på R-värdet. Se priset!

 

4. Urberg de lux Airmat

Här har vi det bästa liggunderlaget för dig som är lite större, med hela 195cm långt och 66 cm brett är det ett av de större på marknaden. Dessutom har det en tjocklek på 7,5 cm och kan lyfta lite fler kilo kropp. Många liggunderlag nu för tiden är formade efter kroppen, lite bredare upptill och smalare nedtill. det är ju så vi ser ut. I vissa fall kan det ändå vara bra med ett kantigt liggunderlag, det bästa liggunderlaget om man vill ligga nära varandra är ju det som går att lägga ihop, och det blir svårt nr det är så där kroppsformat. Urberg de lux airmat däremot går att göra en enda bred säng av, utan glipor emellan, det kan bli riktigt mysigt.

Om du väljer detta liggunderlag, bör du använda en luftpump för att blåsa upp det. Urberg Drybag Pump fungerar helt perfekt. Alternativet med att blåsa upp detta liggunderlag med munnen är bara jobbigt och dessutom dåligt. Det dåliga är att det finns risk för mögeltillväxt om du använder dina lungor som luftpump. Det mjuka underlag du får att sova på är värt den extra ansträngning det är att blåsa upp madrassen med lite mer luft än de flesta andra på marknaden. Urberg de lux airmat är inte bara ett av de längre liggunderlagen det är också ett av de bredare. 195cm långt och 66cm brett ger dig gott om plats. Se priset!

 

5. TRINORDIC liggunderlag

Ett av de lättare liggunderlagen är TRINORDIC, med bara 550g. Storleken på detta liggunderlag är nedpackat endast 25x 8 cm, inte större än en enlitersflaska. Det här är riktigt snyggt dessutom, och visst är det viktigt att ditt liggunderlag är snyggt. Tänk dig att du ska på en festival, eller vandring också för den delen, det börjar bli kväll och dags att bädda i tältet. Så klart vill du plocka fram snygga prylar, och även liggunderlaget vill du ska kännas rätt i alla avseenden. Med TRINORDIC behöver du heller inte knöla ihop kläder under huvudet att sova på eftersom TRINORDC har en inbyggd kudde i madrassen, en extra lyx som dina kompisar garanterat kommer att bli avundsjuka på. Det här är bästa liggunderlaget att glänsa med med andra ord.

Du som gillar att vara ute i naturen, med cykel, kanot eller på vandring, förstår att vi behöver vara rädda om vår planet så även kommande generationer får njuta av vårt underbara djur och växtliv. Genom att köpa ett TRINORDIC liggunderlag drar du ett litet strå till stacken för att minska koldioxidutsläppen. Hur är det möjligt kanske du undrar? men det är faktiskt så att för vare liggunderlag som säljs planteras ett nytt träd. Se priset!

 

6. Thermarest Prolite Apex Heat Rw

Alla Thermarest liggunderlag är tillverkade med tanke på att påverka miljön minsta möjliga. Det bästa liggunderlaget om du ska ut i kallare väderförhållande är det med högre R värde, dvs högre isoleringsgrad. ThermarestProlite Apex Heat Rw ligger högt på denna skala med sitt R värde på 3,8. det finns bara ett fåtal som har högre R värde. Ett uppblåsbart liggunderlag kan fort bli obekvämt om du börjar frysa. Naturligtvis är det till största delen sovsäcken som håller dig varm, men helheten är viktig för bästa varmhållning. Precis som det påverkar värmen att du sover med mössa på så påverkar faktiskt isoleringen i liggunderlaget en hel del också.

Det är den speciella Strata-Core konstruktionen med fyllning av skum som ger detta liggunderlag den bästa sovkomforten. Med sin bredd på 64 cm tillhör det ett av de bredaste, men däremot är det ett av de kortare med sina 183cm. Tänk på att köpa ett liggunderlag med utgångspunkt även från hur stor personen är som ska ligga på det. Ett barn eller en liten person har ju ingen nytta av den extra sovyta som de större liggunderlagen ger. Se priset!

7. Sea to SummitAirmat Comfort Plus Insulated Regular

Ett liggunderlag för dig med de högsta kraven på allt. Det här är det bästa liggunderlaget för dig som går de längsta vandringarna, sover på de hårdaste underlagen och är ute i de tuffaste väderförhållanden. Du älskar att känna bitande kyla i kinderna, träningsvärk i benen och den underbart kyliga och friska luften i dina lungor. Du vill att ditt liggunderlag ska fungera mycket bra, bli din vän på nätter och vilopauser på dagen. Det är så enkelt att hantera att du inte behöver dra dig för att ta fram det och få en extra skön lunchvila. Det går snabbt att fylla med luft tack vare att luftventilen är flera gånger så stor som en standardventil och har flera smarta funktioner. Att justera mängden luft är heller inga problem.

Tekniken i detta liggunderlag skiljer sig lite från övriga genom att det är två lager med luft. Bottenlagret som är närmast marken ska du blåsa upp hårt, det gen en mycket bra stötdämpande funktion. Att sova på en stenhård madrass däremot är inte skönt, även om du verkligen inte kan känna något knöligt under dig, därför blir det en upplevelse att kunna justera mängden luft endast i den övre delen så det blir mjukt och skönt att sova på. Det här är riktigt smart uttänkt. Se priset!

 

8. Therm-a-Rest RidgeRest Classic Regular

Det finns fortfarande liggunderlag som inte behöver blåsas upp. Ett homogent liggunderlag som detta är ändå inte det sämsta. Om du vill prova på friluftsliv, eller om du behöver en tillfällig sovplats för någon enstaka natt så är Therm-a-Rest RidgeRest Classic Regular det bästa liggunderlaget för en rimlig peng. Om du är ung och har en frisk kropp så fungerar ett enkelt liggunderlag som detta alldeles utmärkt. Det är trots allt det härliga äventyret du har varit med om på dagen som ger dig den bästa nattsömnen. Endorfinerna efter en lagom ansträngande dag vaggar dig in i den skönaste av sömn med drömmar om nya härliga vidsträckta vidder. Med sin enkla konstruktion blir det också lätt att ha med sig, med sin ynka vikt på 400g.

Det går inte att sticka under stol med att ett så tunt liggunderlag som 1,5 cm och med ett R-tal så lågt som 2,6 hjälper dig inte att ta sovmorgon i tältet. Det är ju dessutom lite klumpigt att bära med sig eftersom det blir en rätt stor rulle att packa med. Det går nästan inte jämföra med de riktigt kompakta paket som innehåller uppblåsbara liggunderlag. Se priset!

 

Vad ska man tänka på när man väljer liggunderlag?

Ta dig tid och jämför olika liggunderlag innan du bestämmer dig, men börja med att fundera på vad du ska använda det till. Vilka funktioner är viktiga för dig? Du bör också ta hänsyn till kroppens storlek och om du behöver mer komfort för att kunna sova skönt. Vi är alla olika och därför är det viktigt att du hittar det bästa liggunderlaget just för dig.

Vikt

Då du verkligen jagar vikt i din packning, för långa vandringar t ex, kanske du kan göra avkall på komforten något för att få en fjäderlätt packning. Tänk ändå på att det finns många sätt att lätta sin packning på, det är inte sovkomforten som du behöver tulla på i första hand. Att du bara tar med sig den mängd av torrvaror, tvättmedel och tvål som du verkligen behöver sparar kanske enklare på vikt. För att inte tala om vilka förpackningar du använder. Att tänka igenom noga, och prova ut, vilka kläder som fungerar bäst kan vara väldigt bra investerad tid.

De flesta liggunderlag är uppblåsbara

Den stora vattendelaren mellan olika liggunderlag är om den är uppblåsbar eller inte, men det går inte direkt att säga att den ena eller andra är det bästa liggunderlaget, det beror på så mycket mer. Nu för tiden är i stort alla liggunderlag självuppblåsande, det går fort att bädda.

De självuppblåsande liggunderlagen kan behöva justeras med luft som du blåser in med munnen. Det finns dock en risk med fukt och bakterier som kan följa med och skapa dålig lukt. Det man kan göra för att undvika detta är att använda en luftpump speciellt för ändamålet. Förvarar man sedan madrassen utrullad med ventilen öppen kan fukt vädras ut och dessutom fyller sig liggunderlaget med luft snabbare om det inte förvaras ihoprullat.

Värmeisolering

Det är stor skillnad på hur väl olika liggunderlag isolerar mot kyla. För att jämföra den värmeisolerande förmågan hos ett liggunderlag ska du titta på R-värdet. Ett högre R-värde indikerar ett varmare liggunderlag.

Första natten i tält

Har du aldrig campat förut och bara tänkt prova sov ute en enda natt så kanske det räcker med ett enklare. Therm-a-Rest RidgeRest Classic Regular är visserligen lite större och inte uppblåsbart, men fungerar att sova på och du kan börja med att känna dig för om camping är nåt för dig. Det är ju inte heller helt fel att köpa ett riktigt skönt liggunderlag så du inte blir avskräckt att sova i tält på grund av att det är så knöligt underlag att sova på. Ett tips är att prova ut hela din utrustning på hemmaplan innan du ger dig ut på ett längre äventyr. Om du vet hur din utrustning fungerar och du känner dig trygg med dina grejer så kommer du att kunna njuta bättre av dina upplevelser. Detta gäller inte minst ditt liggunderlag.

Sova ute när det är kallt

Det är inga problem att sova ute fast det är kallt, med rätt utrustning kan du behagligt campa på vintern. Det viktiga med ett liggunderlag för vintercamping är förstås att det ska hålla värmen. Det kan bli riktigt kallt på en uppblåsbar madrass om den inte är isolerad. Titta på R-värdet för att jämföra olika liggunderlags isoleringsförmåga.

Bära din packning eller inte

Beroende på hur du tänker ta dig fram är vikten olika viktig. Ska du vandra långt är det naturligtvis fördelaktigt med så låg vikt som möjligt. Ska du iväg på ett kanotäventyr är det inte lika kritiskt med vikten, utan då är det viktigare att hitta ett liggunderlag som går att packa ner lätt i en vattentät säck. Inte kul att ha vält med kanoten och sen är allt dyblött dessutom.
För att lyckas med en lätt packning måste man genomgående tänka på att inte ta med mer än man behöver och välja lättviktsutrustning.
Ska du bära hela din packning hela tiden är det självklart att en så lätt packning som möjligt gör att vandringen blir behagligare. Ska du transportera packningen mestadels på cykel eller i kanot så glöm inte bort att du i alla fall kommer att lyfta och bära packningen kortare sträckor. Till och med en packning som du har med på resor med bil, båt, tåg och flyg blir betydligt enklare om packningen inte är för tung. Ett lättare liggunderlag är alltså alltid en fördel.

Bädda och bädda ihop

För dig som vill ha lite snabbare tempo när ni slår läger och bryter upp gäller det att liggunderlaget är snabbt att rulla ut och packa ihop. Titta särskilt på ventilens storlek i så fall. Det snabbaste liggunderlaget är det som inte är uppblåsbart, det är bara att rulla ihop.

Tyst liggunderlag

Fundera också på hur viktigt det är för dig att det inte låter när man vänder sig i sömnen. Har du en tältarkompis som blir väldigt lätt störd av konstiga ljud så är det ju bra om du har en så tyst madrass som möjligt. För en natt i ett gömsle för att spana på vilda djur behöver det också vara tyst, se till att inte ditt liggunderlag förstör chansen att se den där magnifika björnen.

Tillbehören

Ta reda på om det följer med pump. Det är viktigt att kunna justera hur mjukt man ligger, och att blåsa upp med pump har flera fördelar.
Titta på vilka knäppen, eller fästanordning som medföljer. Med ett liggunderlag som inte är uttänkt hur det ska packas ner, kan resultera i en irriterande brottningsmatch innan man kan ge sig av mot nästa äventyr. Ett bra fodral att packa ner ditt liggunderlag i skyddar mot smuts och väta.

Material

För att ett liggunderlag ska hålla även om du lägger det direkt på marken bland stenar och kvistar behöver det vara lite kraftigare material. Siffran före D i materialbeteckningen talar om hur tjock väven är. Högre siffra indikerar kraftigare material.

Dämpning

Ofta hänger komfort och dämpning ihop med hur tjockt ett liggunderlag är. Blir du lätt stel av att sova på hårdare underlag behöver du välja ett tjockare liggunderlag och gärna ett med avancerad dämpning.
Hur stor är din kropp? Köp det bästa liggunderlaget för din kropp, eller den som ska sova på det. En större kropp behöver ett större liggunderlag. en liten kropp sover lika gott på ett mindre liggunderlag som då också är lättare. Är du större orkar du säkert att bära ett lite tyngre liggunderlag, men det är ju onödigt att bära mer än man behöver.

Jämför innan du köper

Jämför olika liggunderlag noga innan du bestämmer dig, det finns mycket information om kvalitet och finesser på e-handelsidorna. I butik kan du prata med personalen som har god kunskap och ofta vana att själva sova ute och kan guida dig till det bästa liggunderlaget för dig och det du ska använda det till. Även i webshopen finns det kunnig personal att prata med via olika chatfunktioner. Använd dig gärna av dessa. Om du beskriver vad du ska använda ditt liggunderlag till blir det enklare för expediten att rekommendera det bästa liggunderlaget för dig.

När luften går ur

Akta dig för att köpa ett liggunderlag av dålig kvalitet. Det finns väl inget värre än att vakna inför en krävande dag och känna att luften har gått ur och man ligger rätt på marken. Dessutom kan liggunderlag av dålig kvalitet avge en obehaglig doft som kan förstöra nattsömnen både för dig och resten av gänget som sover i ditt tält.

Barn som tältar hemma i trädgården

Ska du köpa liggunderlag till barnen som ska tälta på tomten en sommarnatt så behöver du inte ställa så höga krav på ett liggunderlag. Det liggunderlag som i en jämförelse är bäst i test är förmodligen att skjuta högt över målet. Ett enkelt liggunderlag som barnen inte behöver blåsa upp fungerar nog bäst till det ändamålet.

Låt hjärtat vara med

Naturligtvis ska du välja det bästa liggunderlaget enligt din känsla också. Låt hjärtat vara med helt enkelt. Färg och känsla är ju så att säga mjuka värden, och visst är det roligt om du tycker om ditt liggunderlag så att du blir glad av att få rulla ut det. Är det riktigt snyggt kanske till och med dina vänner uppmärksammar det lite extra.

Baskriterier för ditt liggunderlag:

 • Komfort
 • Storlek
 • Form
 • Vikt
 • Värmeisolering
 • Material
 • Enkelt att använda

Övriga kriterier för ditt liggunderlag:

 • Allmän känsla
 • Färg
 • Ljud
 • Lukt
 • Tillbehör
 • Märke

Vanliga frågor om liggunderlag

 

Vad är viktigast att tänka på när man ska köpa ett liggunderlag för fjällvandringen?

När man ska bära sin packning långa sträckor är det naturligtvis viktigt att hålla ner vikten, så även liggunderlaget ska väga så lite som möjligt. Ofta blir det låga temperaturer på nätterna också så titta på isoleringen, med R-värdet går det att jämföra hur bra liggunderlaget isolerar mot markkylan.

Vad betyder materialbeteckning 50 D polyester?

D är förkortning av denier som är enheten gram per 9 kilometer av textilfibern. Det är alltså otroligt tunna trådar som materialet i liggunderlaget är vävt av. Denier är samma enhet som anges på nylonstrumpor, högre siffra betecknar tjockare material.

Vad är fördelen med ett uppblåsbart liggunderlag?

När du har en luftkudde att sova på så fördelar den trycket mellan olika delar av din kropp. Se till att justera lufttrycket så att ingen kroppsdel känner marken, men ha inte så mycket luft i så att det blir hårt att ligga på.

Varför ska man inte blåsa upp sitt liggunderlag med utandningsluft?

När du blåser in luft med munnen i liggunderlaget följer det med fukt och bakterier. Detta kan leda till att det börjar växa mögel inne i luftmadrassen, och det vill man inte ha. Mögel kan framkalla allergier och dessutom luktar det illa. Använd istället en portabel pump eller vissa madrasser som blåser upp sig själv.

Hur fungerar ett självuppblåsande liggunderlag?

Med ett undertryck i madrassen sugs luft in när ventilen öppnas, och ventilen är av den typ som bara släpper igenom åt ett håll.

Varför måste man justera lufttrycket manuellt?

Vi vill alla ha lite olika mjukt att sova på därför kan du justera lufttrycket, antingen genom att släppa ut luft eller fylla på. Du kan fylla på med en luftpump eller helt enkelt blåsa med munnen

Hur mycket väger ett liggunderlag?

Ett uppblåsbart liggunderlag väger från 300g till över 1 kg. Vikten beror mest på hur mycket det är isolerat, men också vilket material det är tillverkat av?

Varför är vissa liggunderlag bredare i ena änden?

Bästa liggunderlaget för trånga tält är de som är bredare i ena änden, då kan de läggas omlott, man får sova ”skavfötters”. Dessa liggunderlag kallas att de är mumieformade.

Hur tjockt är ett liggunderlag?

De liggunderlag som du inte blåser upp är de tunnaste, från bara någon cm ( det sover ingen så gott på kan jag lova), till upp till ca 10cm. Tjockleken betyder inte alltid mest för komforten, det har mycket att göra med vilken teknik som cellerna är uppbyggda av också.

Varför ska du inte bara köpa det liggunderlag som är bäst i test?

Det liggunderlag som rankas som bäst i test kanske inte är det bästa för dig. Du måste utgå ifrån det som du ska använda ditt liggunderlag till och även hur mycket pengar du vill lägga ner. Nu har du möjligheten att välja mellan de bästa som finns på marknaden och hitta ett som passar dig.

Kan du sova på ett liggunderlag inomhus också?

Det går alldeles utmärkt att sova på golvet med ett liggunderlag. Enkelt att ta med när du ska sova över hos nån som inte har ett färdigt gästrum att låna ut.

Vad kan du använda liggunderlag till förutom att sova på?

Bara fantasin sätter gränser för det, men glöm inte att det är skönt att sitta på något mjukt när du tar rast på din cykel eller vandringstur. Ofta finns det on om stolar när man är ute i naturen. Vissa liggunderlag har dessutom smarta funktioner så liggunderlaget kan förvandlas till en riktigt bekväm fåtölj. Om du sitter i din ”fåtölj” vid kvällsbrasa så tänk på att det inte kommer för nära elden. Inget liggunderlag tål eld.

Hur rengör du ditt liggunderlag?

Själva liggunderlaget blir sällan smutsig, ofta räcker det att torka av. Du sover ju aldrig direkt på liggunderlaget, utan har lakan eller sovsäck mot kroppen. Ett bra fodral, eller om du väljer ett så litet underlag att det går att packa ner inuti din väska eller ryggsäck, skyddar mot regn och stänk. Har du otur och snubblar eller kör omkull skyddar fodral eller väska och ryggsäck bra.

Vem ska du fråga om råd när du ska välja ett liggunderlag?

Prata med vänner och bekanta som redan använder liggunderlag om du inte har så mycket erfarenhet själv. Butikernas expediter och webshopens chatfunktion kan ge dig bra vägledning också. Är du en van campare och ska köpa ett nytt liggunderlag så försök att summera dina egna erfarenheter och vad som har fungerat bra och dåligt med dina tidigare liggunderlag.

Varför är det så viktigt att köpa det bästa liggunderlag?

En god nattsömn behövs efter en ansträngande dag som det ofta kan vara när du utforskar naturen. De bästa upplevelserna kan du få under de mest ansträngande dagarna och den skönaste vilan kan följa på den dagen. Att du då har en behaglig känsla där du ligger och känner hur din kropp får vila och ditt sinne får smälta dagens upplevelser är något du verkligen är värd.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *