Vandringsbyxor bäst i test 2024 – Hitta bästa vandringsbyxan

Det här inlägget kan innehålla reklamlänkar till outdoorexperten.se, outnorth.se, amazon.se, kjell.com, conrad.se.

Alla som sysslar med olika friluftsaktiviteter känner till att rätt utrustning och klädsel är väldigt viktigt. Speciellt om du ska befinna dig ute under en längre period. De flesta som har bestämt sig för att bege sig ut på en fjällvandring eller annan utflykt lägger ofta sin fokus på den utrustning de behöver för att övernatta, som tält, sovsäck och så vidare.

Bästa dam vandringsbyxorna:

Bästa herr vandringsbyxorna:

-> Se hela testresultatet längre ned på sidan.

Men kläderna och skorna du väljer är också väldigt viktigt. Skulle du inte ha rätt sorts klädsel finns det nämligen en chans att vandringen kommer att bli mycket jobbigare än vad den behöver vara. Rätt sorts byxor kan till exempel se till att du håller dig varm samtidigt som du har den rörelsefrihet du behöver. Rörelsefriheten är en viktig del, framförallt om du kommer att röra dig över en ojämn terräng. Om det är första gången du ska köpa vandringskläder kan det kännas lite skrämmande eftersom det finns ett så stort utbud att välja mellan. Här kommer vi ge dig lite tips när du letar efter de bästa vandringsbyxorna.

Den bästa vandringsbyxan varierar beroende på vad du tycker om och behöver. Självklart är det viktigt att de är praktiska, bekväma och hållbara, men om du ska bege dig ut på vandring under de kallare månaderna är det även viktigt att de håller dig varma.

En gemensam egenskap hos många vandringsbyxor är att de har en förstärkning vid benen och rumpan. Det hjälper till att skydda mot bland annat slitage samt ifall marken skulle vara fuktig där du befinner dig. En annan populär egenskap är byxor som går att omvandla från långbyxor till kortbyxor. Det kan vara väldigt skönt under de varmare månaderna. För de kallare månaderna rekommenderas det dock att du väljer ett par tjockare vandringsbyxor eller ett par där du kan använda underställsbyxor. Det kan du dock göra med de flesta alternativen genom att välja en större storlek.

Här nedan kommer du få se en bäst i test där vi har samlat de vandringsbyxor vi anser vara bland de bästa på marknaden. Vi har delat upp testet i två delar, de första fem alternativen är vandringsbyxor för damer medan de sista fem är för herrar. Är det allra första gången du letar efter den bästa vandringsbyxan kan du hitta lite tips ännu längre ner. Vi har nämligen satt ihop en köpguide där vi beskriver sådant som är viktigt att du känner till för att göra det bästa möjliga valet. Det finns nämligen en hel del du bör känna till innan du kan välja vilken den bästa vandringsbyxan är för dig. Vad som är bra för en person kanske inte passar en annan. Du själv är den enda som kan avgöra vilka byxor som är bäst.

Topp 10 bästa vandringsbyxan 2023

 

Vandringsbyxor för damer

 

1. Lundhags – Makke Women’s Pant

Ända sedan 1923 har Lundhags, ett friluftsvarumärke, tillverkat högkvalitativa prylar och produkter i en skandinavisk design. Företaget härstammar från Jämtland här i Sverige och har sedan starten haft en ambition om funktion och hållbarhet, vilket idag anses vara kärnan i företagets filosofi.

Dessa byxor är tillverkade i 35 % organisk bomull och 35 % återvunnen polyester. De är försedda med stretchmaterialet Schoeller Dry Skin Softshell på vissa områden. Det förbättrar flexibiliteten samt rörelsen.

Första gången du provar dessa byxor kan de kännas tighta men du kommer snabbt inse att de är väldigt bekväma och enkla att röra dig i. Det beror på att materialet är ett stretchmaterial. Midjan är dessutom relativt hög och du kan justera den efter hur din kropp är. Du behöver alltså inte använda ett bälte ifall du ogillar det. Längst ner på byxbenen finns det krokar tillgängliga. Du kan använda dessa till att sätta fast i dina skor för mer skydd. Förutom allt detta finns det även ventilationsdragkedjor på insidan av benet. Det gör att du slipper svettas ifall du ska bege dig ut i de varmare klimaten.

Detta är en mycket bra vandringsbyxa i hög kvalitet. Den är slitstark, har bra ventilation och en hög rörelseförmåga. Priset är lite högre, men med tanke på alla egenskaper anser vi att det är värt det. Så länge du tar hand om byxorna kommer de dessutom att hålla under en lång tid. Sist men inte minst finns denna vandringsbyxa i flera färger och i herrvariant. Herrvarianten berättar vi mer om längre ner i detta bäst i test.

Fördelar

 • Mycket god ventilation.
 • Går att använda inom flera aktiviteter.
 • Finns i flera färger.

Nackdelar

 • Saknar bakfickor.

Se pris

 

2. Norröna – Falketind Flex1 Slim Pants W’s

Det norska företaget Norröna grundades år 1929 och har sedan dess tillverkat utrustning och friluftskläder. Företaget ägs av samma familj som grundade det och deras riktning är att hitta den bästa teknologin för att skapa hög prestanda för alla sina produkter. Norrönas produkter genomsyras av funktionalitet och design. De tillverkar kläder och utrustning för alla möjliga aktiviteter. Oavsett om du sysslar med vandring, bergsexpeditioner eller skidåkning kan du hitta det du söker hos Norröna.

Falketind Flex1 Slim Pants W’s är en softshell-byxa i smal modell anpassade speciellt för damer. Denna vandringsbyxa är främst utvecklad för allmänna friluftsaktiviteter samt vandringar hela året om. Den här byxan är inspirerad av löpartightsen, vilket är många kvinnors favoritplagg, skillnaden är att de tillverkades av ett softshell-material samt är fullmatade med funktioner. Det finns ett dubbel vävt flex1-material som är både stretchigt och mjukt. Det har även en yta som är vattenavvisande och vindtåligt. Det innebär alltså att dessa byxor fungerar utmärkt när du är ute i lättare regn eller stöter på friska vindar. De är alltså sköna som yogatights fast mycket mycket bättre på att stå emot väder.

Falketind Flex1 Slim Pants W’s är perfekta byxor för de flesta årstider. De har en utmärkt andningsförmåga, ett Custom-Fit-midjesystem, två bakfickor och två handfickor med lås samt en slits på underbenet. Slitsen gör det möjligt för dig att få plats med ett par medelhöga kängor. Trots att byxorna har en väldigt tight passform kan du rymma ett underställ under byxorna när det börjar bli kallare ute.

Fördelar

 • Vattenavvisande och vindtåliga.
 • Fickor med blixtlås.
 • Mjuka och stretchiga softshellbyxor.
 • Finns i svart och blått

Nackdelar

 • Den smala passformen är inte för alla.

Se pris

 

3. Fjällräven – Vidda Pro Trousers Women’s

Fjällräven är ett väldigt populärt märke som bjuder på både älskade klassiker och en samling av nya produkter. De står bland annat för sin funktionalitet och höga kvalitet.

Vidda Pro Trousers Women’s är en vandringsbyxa för damer som bjuder på en normal passform och låg midja. Men trots den låga midjan är de väldigt bekväma. Byxan finns dessutom i två längder, kort och normal, vilket innebär att det kan bli lättare för dig att hitta den perfekta storleken. Skillnaden mellan de olika innerbenslängden är 5 centimeter. Vandringsbyxan bjuder även på sju fickor samt har förstärkningar vid knä och rumpa. De har även förböjda knän och en elastisk justering i benslutet. Ytterligare en sak som vi anser är värt att nämna är att dessa byxor har en ficka där du kan placera in knäskydd.

Fördelar

 • Finns i två längder.
 • Stort antal fickor.
 • Byxslutet är justerbart.
 • Finns i svart, grått eller beige

Nackdelar

 • Saknar ventilation och är inte vindtäta.

Se pris

 

4. North Face Exploration

På fjärde plats i vår bäst i test har vi valt ett par vandringsbyxor från märket North Face. Dessa byxor är tillverkade av nylon och är lagom stretchig. På mitten av låren finns det en dragkedja du kan öppna ifall du känner dig varm eller önskar att förvandla vandringsbyxorna till ett par shorts. Byxorna kommer med fyra fickor, ett fäste vid vaden där du kan fästa saker om så önskas och självklart är de väldigt bekväma. Byxorna är även utsedda med bältesslingor vilket gör det möjligt för dig att använda ett bälte eller hänga fast annat i öglorna.

Fördelar

 • Vandringsbyxa som går att omvandla till shorts.
 • Stretchiga och bekväma byxor med bältesöglor.
 • Relativt billiga jämfört med andra alternativ.
 • Finns i svart, grått och beige

Nackdelar

 • Handfickorna är öppna vilket kan innebära att saker du placerar i fickorna kan ramla ut.

Se pris

 

5. Nordfjell – Womens Adventure Pro Pant

Det skandinaviska friluftsmärket Nordfjell erbjuder produkter och kläder till att bra pris. Deras produkter kan hjälpa dig med allt från ett stort äventyr till en mysig stund vid lägerelden. Nordfjell fokuserar på att skapa produkter i hög kvalitet som är både prisvärda och hållbara. Designen är dessutom avskalad vilket är något många personer gillar.

Womens Adventure Pro Pant är ett utmärkt val för dig som letar efter ett par vandringsbyxor du kan använda när du ska bege dig ut på fjället eller ut i skogen. Byxorna både skyddar dig mot de skarpa kanterna du kan stöta på och erbjuder en fantastisk rörelsefrihet. De har en normal passform och finns i flera färger. Byxorna har förstärkning vid benslutet och stretchpanel i grenen. Det finns dessutom ventilationsdragkedjor vid benslut och på sidorna av byxorna.

Womens Adventure Pro Pant från Nordfjell är tillverkade med en justerbar midja samt bältesöglor för att du ska få en så bra passform som möjligt. Det finns dessutom benfickor, handfickor samt en mobilficka som gör det lätt för dig att förvara de saker du vill ha nära till hands.

Fördelar

 • Förstärkning vid benslutet och stretchpanel i gren.
 • Lättillgängliga fickor.
 • Finns i 3 färger.

Nackdelar

 • Enligt kundrecension kan de kännas lite knöliga i svanken ifall du måste justera midjan för rätt passform.

Se pris

 

Vandringsbyxor för herrar

 

1. Lundhags – Makke Men’s Pant

På den första platsen över vandringsbyxor för herrar har vi valt samma modell som för listan över vandringsbyxor för damer. Lindhags Makke kommer nämligen i en modell som är anpassar för herrar, och inte bara damer. Du kan alltså matcha med din kompis eller partner när du är ute på tur, oavsett om de råkar vara kille eller tjej!

Som vi berättade under dammodellen av byxan är denna vandringsbyxa tillverkad av 35 % bomull och 65 % återvunnen polyester. De är försedda med ett Schoeller Dry Skin Softshell material på vissa områden för flexibiliteten och rörelsen ska förbättras. De är också behandlade med DWR, ett vattenavvisande medel.

Vid första provningen av byxan kan de kännas lite tighta, men det bör gå över snabbt och du kommer att inse hur lätt du kan röra dig i dessa vandringsbyxor. Det beror främst på stretchmaterialet samt midjans komfort. Du kan dessutom använda ett bälte till dessa byxor om så önskas. Vid benslutet finns det krokar som du kan fästa i dina skor ifall du vill få lite extra skydd. På insidan låret av byxorna finns det ventilationsdragkedjor. Det hjälper dig vädra och släppa in lite frisk luft ifall du har bestämt dig för att gå på en vandring i ett varmare klimat.

Fördelar

 • Finns i många olika färger
 • Behandlade med ett vattenavvisande medel.
 • Möjligt att fästa byxorna i dina skor för mer skydd.

Nackdelar

 • Passformen kan kännas tight i början.

Se pris

 

2. Norröna – Falketind Flex1 Pants

På andra plats i vår bäst i test med vandringsbyxor för herrar har vi valt ett par från det norska företaget Norröna. Som vi nämnt tidigare grundades detta företag redan 1929 och har fortsatt med att tillverka fritidskläder samt utrustning sedan dess.

Falketind Flex1 Pants är en förbättrad och uppdaterad version av företagets populäraste utomhusbyxor. Dessa byxor är tillverkade med ett mjukt softshell Flex1-material vilket ger dig en byxa med bra skydd, andningsförmåga samt hållbarhet. De erbjuder också komfort och rörelsefrihet. Vandringsbyxan har flera fickor med dragkedjor, klassiskt snitt, en skohake samt möjligheten att justera både midjebredden och ankelstorleken.

Falketind Flex1 Pants starkaste egenskap är att den har ett brett användningsområde. Du kan använda dessa till vandringar, bergsklättring, glaciärvandringar, längdskidåkning och andra allmänna aktiviteter. Det här möjliggörs främst av byxans stretchiga material samtidigt som den är både vindavvisande och vattenavvisande.

En fördel med denna vandringsbyxa är dess passform, den rymmer nämligen ett baslager under utan att bli pösiga. Snitten i designen innebär dessutom att du inte måste hålla tillbaka ifall du måste ta lite större steg än vanligt. Det finns byxor som sitter så tight att du måste fokusera på att ta mindre steg för att byxorna inte ska ta emot, men inte med dessa.

Kort sagt kan vi säga att detta är en högkvalitativ vandringsbyxa som inte väger särskilt mycket samtidigt som den erbjuder flera funktioner. Det är ett av de bästa alternativen för alla som lever ett väldigt aktivt liv.

Fördelar

 • Erbjuder bra andningsförmåga.
 • Tillverkad med ett stretchigt material.
 • Passar de flesta utomhusaktiviteter.
 • Finns i svart och grått

Nackdelar

 • Inte så tåliga mot grenar och liknande påfrestningar.

Se pris

 

3. Fjällräven – Men’s Vidda Pro Trousers

På tredje plats i vår bäst i test har vi placerat en vandringsbyxa från det välkända märket Fjällräven. Denna vandringsbyxa är ett bra alternativ för dig som vill bege dig ut på äventyr i skog och tjäll. Byxan är slitstark samt vind- och vattentålig. Den är tillverkad med bland annat G-1000®-väv och är förstärkt med ett dubbelt tyg över knän och rumpa.

Men’s Vidda Pro Trousers har en normal passform, medelhög midja och sju fickor. Det finns bland annat en knivficka vilket är ett stort plus när du ska ut i naturen på äventyr. Byxan finns dessutom i två längder vilket kan göra det lättare att hitta rätt storlek. Det är en fem centimeter skillnad på innerbensmåttet mellan de två längderna.

Vandringsbyxan passar kort sagt dig som letar efter en bra vandringsbyxa för aktiviteter under våren, sommaren samt hösten. De går dock även att använda under vintern så länge du använder dig av ett underställ ifall det skulle vara väldigt kallt.

Fördelar

 • Finns i två längder.
 • Förstärkning på rumpa och knä.
 • Byxan finns i flera färger.

Nackdelar

 • Saknar ventilationsöppning.

Se pris

 

4. The North Face – konvertibla vandringsbyxor

Denna vandringsbyxa från North Face är tillverkad med ett lätt nylontyg med stretch. De finns tillgängliga i flera färger och erbjuder bland annat en dragkedja på mitten av låret. Det innebär alltså att du kan omvandla dessa byxor till ett par shorts ifall du ska bege dig ut under de varmaste dagarna.

Byxorna har fickor med dragkedjor vilket gör att saker du vill ha nära till hands inte kommer att ramla ut. Det finns bältesslingor där du dessutom kan fästa saker eller använda ett bälte ifall du behöver.

Byxorna finns i flera färger och storlekar och dessa byxor är ett av de billigare alternativen bland de vi valt att lägga till i vår bäst i test.

Fördelar

 • Vandringsbyxor som går att omvandla till shorts.
 • Finns i flera olika färger.
 • Tillverkade i ett nylontyg med stretch.

Nackdelar

 • Få antal fickor tillgängliga.

Se pris

 

5. Nordfjell – Mens Adventure Pro Pant

Dessa vandringsbyxor är ett utmärkt alternativ för alla som älskar vandringar i skogen eller uppe på fjället. Byxorna är tillverkade av det skandinaviska friluftsmärket Nordfjell som tillverkar högkvalitativa kläder till ett bra pris.

Byxorna är tillverkade av 35 % bomull och 65 % polyester. Dock har de förstärkande dubbeltyg längst ner vid benslutet och en stretchpanel i grenen. Panelerna är tillverkade av 93 % nylon och 7 % spandex. Stretchpanelen gör det lättare för dig att kliva över ojämn terräng, framförallt om du måste ta stora steg och/eller klättra en liten bit.

En annan sak som denna vandringsbyxa erbjuder är ventilationsdragkedjor. De sitter på sidorna av benen och i benslutet. De ser till att luftflödet är kontrollbart. Midjan är justerbar och det finns bälteshällor som gör det möjligt att använda ett bälte. Sist men inte minst finns det ett antal fickor där du kan förvara småsaker. Det finns till och med en speciell mobilficka där du kan förvara din mobiltelefon eller andra småsaker.

Fördelar

 • Ventilationsdragkedjor som kontrollerar luftflödet.
 • Finns i tre olika färger.
 • Justerbar midja som hjälper dig skapa rätt passform.

Nackdelar

 • Skyddar inte jättebra mot vindar.

Se pris

 

Viktigt att tänka på när man köper vandringsbyxor

Det finns många anledningar till varför du har bestämt dig för att köpa ett par vandringsbyxor. De flesta väljer denna typen av byxa när de ska syssla med friluftsaktiviteter. Dock kan du även använda dessa om du endast ska arbeta ute i trädgården och inte vill oroa dig för att bli blöt när du står på knä i gräset.

När du ska köpa ett par vandringsbyxor finns det ett antal faktorer som du bör tänka på. Att köpa byxor är inte särskilt svårt när du vet vad det är du letar efter. Vid köp av vandringsbyxor finns det däremot vissa saker som de flesta inte tänker på. Vi kommer gå igenom vad vi anser är viktigt att du tänker på när du letar efter de bästa vandringsbyxorna.

 • Välj bekväma byxor!
  En av de allra viktigaste sakerna du bör tänka på är att välja byxor som sitter bekvämt. Om de inte skulle göra det kommer du förmodligen inte använda de och låter de ligga längst bak i garderoben. Testa alltid byxorna innan du bestämmer dig för ett par. Om du köper de på nätet bör du se ifall det är möjligt att få hem vandringsbyxorna, testa de, och skicka tillbaka ifall de inte är bekväma. En stor fördel med alla vandringsbyxor som tillverkas idag är att de tillverkas i ett stretchigt och skönt material. Det innebär att så länge du har rätt storlek kommer de flesta förhoppningsvis att vara sköna.
 • Användning.
  En annan sak som är bra att tänka på är var och hur du ska använda byxorna. Ska du använda de under sommaren? Vintern? Eller hela året om? Det finns vandringsbyxor i olika varianter vilket innebär att vissa är varmare än andra. Men om du behöver ett par vandringsbyxor för kallare årstider kan du behöva använda långkalsonger. Då är det viktigt att du köper vandringsbyxor där det finns plats för långkalsongerna. I vissa fall kan det innebära en större storlek än vad du vanligtvis använder.
 • Fickor och öglor
  De flesta vandringsbyxor har alltid ett par fickor där du kan bära de viktigaste sakerna du vill ha nära till hands. Dock kan det vara viktigt att du tänker på hur mycket plats, eller hur många fickor, du behöver. De flesta uppskattar att ha ett antal fickor på sina byxor så de har möjlighet att bära fler saker. Om du går på en kortare vandring kanske du vill undvika en ryggsäck. Då kommer fickorna att vara ett bra alternativ. Vissa vandringsbyxor har dessutom bältesöglor samt yx- och knivhållare. Det är något vissa anser vara ett krav. Som tur är, är det väldigt lätt att hitta vandringsbyxor med allt detta. Det beror på att denna typen av byxa är tillverkad med just friluftsliv i åtanke.
 • Ventilation!
  Ventilationsöppningar kan vara något mycket uppskattat när du ska bege dig ut på äventyr under de varmare månaderna. Genom att öppna dessa kan du undvika att bli alldeles för varm. Det finns till och med vandringsbyxor som går att separera så att det blir ett par shorts. Vilket alternativ du tycker bäst om är dock något du själv måste välja.

Material

När det gäller material i vandringsbyxor kan vi dela in det i tre huvudkategorier; bomullsblandning, vattentätt och softshell. Byxor som är tillverkade av softshell är gjorda av ett syntetiskt material som är smidigt och slitstarkt. Det är dessutom väldigt bra på att förhindra att du blir blöt. En sak som de flesta uppskattar med just softshell-byxor är att de är väldigt lätta och smidiga samt torkar snabbare än de andra alternativen. Det tar inte upp stor plats ifall du vill slänga ner ett par i ryggsäcken när du ska bege dig ut på vandring. Det viktiga du bör tänka på ifall du letar efter en softshell-byxa är att dubbelkolla ifall det är vindtät. Detta kan nämligen variera mellan de olika modellerna som finns tillgängligt. Praktiska saker du bör känna till om dessa byxor är att det är viktigt att du tvättar det regelbundet så det inte förlorar funktionerna. Det är dessutom relativt lättantändligt så om du ska vara nära elden är det viktigt att du håller avståndet.

Bomullsblandningen är den andra huvudkategorin när det gäller vandringsbyxor. Dessa byxor är lite tjockare jämfört med softshell-byxorna. De är också väldigt slittåliga och har en bra andningsförmåga. Tyget hjälper alltså till att släppa ut den överflödiga kroppsvärmen, samtidigt som det skyddar dig mot mygg och andra insekter du kan stöta på ute i naturen. De byxor som är tillverkade av endast bomull, och inte en blandning, klarar inte insekter lika bra. Vid bomullsblandningar kan du impregnera dina byxor så de blir vattenavvisande. Då är det dock viktigt att du inte tvättar de eftersom det avvisande egenskaperna kan försvinna, det är bättre att endast vädra de ordentligt. En nackdel med bomullsbyxorna är att de torkar mycket långsammare jämfört med softshell och de väger lite mer.

I den tredje kategorin finner du vind- och vattentäta byxor. De är vanligtvis tillverkade med membran, som Gore-Tex och används i de flesta fallen som ett skalplagg. Du kan alltså använda dessa utanpå andra byxor. Dock bör du inte förvirra dessa byxor med galonbyxor. Skillnaden mellan dessa två är nämligen att en vind- och vattentät vandringsbyxa är inte alltid helt vattentäta utan endast vattenavvisande. Ett sätt att ta reda på hur mycket vatten vandringsbyxorna klarar av är genom att kolla på vattenpelaren. Ett flertal av dessa vandringbyxor är behandlade med Durable Water Repellant. Det gör att eventuellt vatten du stöter på rinner av byxan. Skulle du köpa ett par vandringsbyxor som har behandlats av DWR rekommenderas det att du dubbelkollar vilken typ av medel det är. Skulle det innehålla flourkarboner bör du helst undvika det eftersom det kan vara skadligt för natur och djur.

Funktioner i vandringsbyxor

Det finns flera funktioner du kan hitta i vandringsbyxor, vilka som passar dig är dock något du måste välja själv. En stor del av alla vandringsbyxor är utrustade med fickor vilket de flesta anser vara ett krav. Fickorna som finns kan dock variera, vissa har endast ett par ”vanliga” fickor medan andra byxor har bakfickor eller till och med benfickor. Förutom att de hjälper dig att förvara mindre saker kan de också vara en snygg detalj i designen.

En annan sak du kan stöta på är ”förböjda knän”. Det är något som gör att byxan känns mer följsam och smidigare vilket gör de bekvämare att använda under längre vandringar. Byxor med bältesöglor gör det självklart möjligt att använda ett bälte. Men du kan även använda öglorna till annat, till exempel till att fästa en knivslida eller en vattenflaska.

En annan funktion som kan vara trevlig att stöta på är dragkedjan som gör det möjligt att förvandla dina vandringsbyxor till kortbyxor. Det är ett bra sätt att ventilera dig när det är varmt ute, eller om du vill ha ett par bekväma shorts när du ska ut på en sommarvandring. Det finns dock även byxor som bjuder på ventilationsdragkedjor. De öppnar upp byxan lite på de utvalda ställena för att du ska få in lite frisk och sval luft.

En funktion som är väldigt vanligt att stöta på hos vandringsbyxor är förstärkning vid rumpa och knän. Det beror på att slitaget är oftast som störst på dessa områden. Till exempel när du ställer dig på knä eller sätter dig ner. Förstärkningen kan också skydda dig en hel del mot väta ifall marken skulle vara blöt där du befinner dig. Men om du ska ut i ett regnigare väder kan det vara bra att leta efter vandringsbyxor med vattentäta paneler. Det är ett attribut som är vanligt och det sitter oftast på underbenet. Det skyddar dig om du ska gå igenom vått gräs.

Vandringbyxor för alla klimat

När du ska köpa vandringbyxor finns det flera olika modeller och egenskaper du kan välja mellan. De flesta byxor är anpassade för att klara av de flesta klimat, dock finns det de alternativ som passar bäst under de varmare årstiderna. De flesta personer väljer att använda samma byxor hela året om, de lägger endast till ett underställ eller skalbyxor ifall det skulle behövas.

När du letar efter den bästa vandringsbyxan kan det vara en bra idé att du tänker efter på när du kommer att använda de som mest. Om du ska ut på äventyr under vintern rekommenderas det att du väljer lite tjockare byxor för att hålla dig varm. Skulle du inte hitta ett bra par kan du väljer ett tunnare, men se till att köpa en modell som låter dig använda ett underställ utan att bli för trångt.

Ska du däremot köpa ett par vandringsbyxor för sommaren kan det vara bra att välja de som går att förvandla till ett par shorts. Med en sådan modell behöver du inte oroa dig för att det ska bli för varmt och svettigt när du är ute på en längre vandring. Sedan är det bara att sätta fast byxbenen ifall det blir kallare, eller om du ska övernatta någonstans.

Passformen

En av de allra viktigaste faktorerna när du letar efter den bästa vandringsbyxan är att passformen är rätt. Den måste sitta skönt och ge dig så bra rörelseförmåga som möjligt. De bör inte sitta för hårt i midjan, det är bättre att du väljer att par som är lite större i midjan med bältesöglor. Då kan du använda dig av ett bälte för att de ska passa perfekt. De bör dessutom inte vara för stora så de glider ner över din rumpa så du måste dra upp de hela tiden. Ett tips är att du tar en titt på vandringsbyxor som är tillverkade med ett stretchmaterial. De ger dig i de flesta fallen den största möjliga komforten. Skulle längden vara ett problem kan du ta en titt på de modeller som erbjuder olika beninnerlängd. För många personer blir det lättare att hitta rätt storlek ifall de även kan bestämma vilken benlängd de behöver.

När du letar efter den bästa vandringsbyxan på nätet och ska välja storlek bör du ta en titt på storleksguiden. Storlekarna kan nämligen variera lite mellan olika märken och modeller. Om du däremot ska köpa dina byxor i en fysisk butik kan du prova olika storlekar på en gång.

Du som tänker på miljön

Under senaste tiden är det fler och fler personer som tänker på hur saker och ting påverkar miljön runt omkring sig. Om du är en av dessa som tänker på miljön och letar efter den bästa vandringsbyxan finns det ett antal saker du kan hålla ögat öppet för. Skulle till exempel de byxor du är intresserad av ha miljömärkningen Bluesign kan du känna dig lugn. Märkningen är nämligen en garanti på att produktionsprocessen är miljövänlig samt att produkten inte har några skadliga ämnen. Märkningen garanterar även att byxorna har tillverkats under mycket bra arbetsförhållanden. Flera friluftsmärken har dessutom sina egna märkningar som garanterar samma sak som Bluesign. Ifall det inte finns någon information om det i produktbeskrivningen kan du kontakta tillverkaren och fråga, eller om du handlar i butik, prata med personalen.

En annan sak som du kan tänka på är slitstarka byxor. Eftersom de håller längre än andra kan dessa ses som ett bra miljöval. När det gäller själva materialet som byxorna tillverkats av bör du leta efter återvunnen syntet eller ekologisk bomull. Ett annat tips är att du letar efter begagnade byxor. Det finns ett antal hemsidor där du kan köpa begagnade kläder som fortfarande är i bra skick.

En sista sak som är viktigt att tänka på när du vill vara miljövänlig är DWR-behandlingen. Vi har redan nämnt lite kort om detta, men det står för Durable Water Repellant. Det är ett vattenavstötande medel som ser till att vatten rullar av byxorna istället för att absorberas. Det finns flera olika varianter av detta medel och skulle du stöta på ett som innehåller PFC, ett perflourerande ämne, bör du undvika detta. Det är nämligen ett ämne som innehåller skadliga kemikalier och kan vara farligt för både dig själv och miljön. Som tur är har de flesta märken slutat använda detta och börjat använda sig av alternativ som är mer miljövänliga. Dock kan det vara bra att känna till detta ifall miljön är något du verkligen oroar dig för att skada.

Tvätta vandringsbyxorna på rätt sätt

För att dina vandringsbyxor ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att du tar hand om de på rätt sätt. Varje gång du tvättar dina byxor kommer de att nötas och kvaliteten försämras efter varje gång. Ett tips är att tvätta vandringsbyxor av syntetmaterial endast när de är svettiga och/eller smutsiga. Dessa byxor är ett av de mer slitstarka alternativen samt torkar mycket snabbt vilket gör det hela mycket enklare. För att göra det lite lättare har vi lämnat några allmänna tvättråd här nedan:

 • Tvätta inte allt för ofta – Varje gång du ska tvätta dina byxor är det viktigt att du går igenom alla fickor först. Skulle du ha glömt något i en ficka kan den samt byxorna gå sönder ifall du slänger in de i tvättmaskinen.
 • Följ instruktionerna på tvättlappen – Vanliga instruktioner brukar vara att du ska vända vandringsbyxorna in- och ut först. Det skyddar nämligen eventuella blixtlås, spännen och dragkedjor.
 • Vaxa dina bomullsbyxor (åter-vaxa) – Tvätta dessa byxor med ett vanligt tvättmedel men använd inte sköljmedel.
 • Var extra försiktig med byxor i syntetmaterial – Tvätta dessa på ett skonsamt program, gärna 30 grader.
 • Torka alltid byxorna på direkten – Så snabbt dina byxor har tvättats klart bör du hänga upp de, eller torka de i torktumlare. Låt de inte ligga blöta länge eftersom de kommer då börja lukta illa.
 • Byxor av Gore-Tex eller med annan membran – Om du har valt att köpa denna typen av vandringsbyxa kan du behöva återaktivera membranet när du har tvättat byxorna. Det kan du göra med hjälp av ett strykjärn på svag värme och med en handduk mellan byxan och strykjärnet.
 • Det allra viktigaste tipset! – Läs alltid igenom rekommendationerna från tillverkaren innan du tvättar dina vandringsbyxor.

Var kan jag köpa vandringsbyxor?

Det finns flera platser som säljer vandringsbyxor från olika tillverkare. Självklart rekommenderar vi de alternativ vi har listat här ovan. Men om du vill leta efter den bästa vandringsbyxan själv kan du snabbt och lätt hitta de genom att söka på nätet. Det finns dessutom ett flertal fysiska butiker som säljer vandringsbyxor. När du besöker ett fysisk butik har du dessutom större chans att hitta det bästa paret på direkten eftersom du har en chans att prova de. Om du istället beställer byxor och de inte passar måste du skicka tillbaka de och välja en ny storlek eller modell.

Hur vi valde ut just dessa vandringsbyxor

På grund av det stora utbudet av vandringsbyxor är det omöjligt att jämföra alla tillgängliga alternativ med varandra. De vi har valt ut beror främst på vilket betyg de har fått, vi har även tagit en titt på tidigare bäst i test för att se hur bra de har gjort tidigare. Men det viktigaste som avgjorde varför vi valde dessa byxor beror mycket på kundrecensioner. Det är nämligen de personer som har testat byxorna som oftast har den ärligaste åsikten. De vet hur byxan fungerar efter att ha använt den under en viss tid och berättar gärna ifall det är någonting som inte stämmer i beskrivningen.

Skulle du inte hitta den bästa vandringsbyxan för dig i vår bäst i test kan du alltid ta dessa tips i åtanke. Läs alltid igenom kundrecensioner och ta reda på vilket betyg byxorna har fått av andra kunder. På så sätt får du en ännu tydligare bild istället för att endast lita på produktbeskrivningen. Dock är de flesta butiker väldigt duktiga med att berätta vad de olika vandringsbyxorna har att erbjuda. Det du kan hitta i recensionerna är eventuella nackdelar med byxorna, det är sådant som är viktigt att känna till innan du gör ditt köp.

Vandringsbyxor för barn

Du som letar efter vandringsbyxor för barn behöver inte oroa dig. Precis som när det gäller vandringsbyxor för damer och herrar finns det ett stort utbud med byxor för barn. Det som är viktigt att tänka på när du letar efter barnbyxor är att välja sådana som är extra tåliga. Barn springer gärna runt och leker mer än vuxna vilket innebär mer slitage på kläderna. Förutom detta bör de ha ungefär samma egenskaper som vandringsbyxor för vuxna.

Vandringsbyxor för kurviga kroppar

På dagens marknad finns det en rad med olika modeller på vandringsbyxor. Det finns de som är tillverkade med herrar i tanken, med damer och givetvis barn. Det som varit väldigt svårt är att hitta bra vandringsbyxor för mer kurviga kroppar. Främst för kurviga kvinnor. Men idag är det möjligt att hitta modeller som är speciellt anpassade för just kvinnor med lite större kurvor. Skulle du vara en av de som letar efter just en sådan modell har vi faktiskt ett par som vi rekommenderar. Women’s Keb Trousers Curved från Fjällräven. Dessa byxor är speciellt tillverkade för kvinnor som har lite större kurvor. Byxan är extra vid vid lår och rumpa och midjan är lite mer accentuerad jämfört med andra modeller.

Pris på vandringsbyxor

Hur mycket kostar ett par vandringsbyxor? Det är faktiskt en sak som du till viss del kan påverka själv. Det finns ett stort utbud med alternativ vilket innebär att du kan hitta de som är snällare mot din plånbok och självklart lite dyrare alternativ. En viktig sak att tänka på är att de vandringsbyxor som kostar lite mer är många gånger av högre kvalitet. De kan erbjuda egenskaper och funktioner som du anser är ett måste. De billigare byxorna kan givetvis också vara mycket bra, men när vi tar en titt på billiga byxor och jämför de med de dyrare har de billigare ofta inte lika bra betyg. Ett tips om du inte har möjlighet att spendera en större summa på ett par vandringsbyxor är att du letar efter begagnade. Vissa begagnade kan vara av samma bra skick som nya byxor fast till ett billigare pris. Annars rekommenderas det att du investerar i den bästa vandringsbyxan du hittar. I de flesta fallen kommer du kunna använda de under en längre tid vilket innebär att du sparar en del pengar i längden.

De vandringsbyxor som vi har valt till vårt bäst i test kostar runt 1000 kronor och uppåt. Anledningen till detta beror på att vi har valt de vi anser vara bland de bästa alternativen på marknaden. Med tanke på vandringbyxornas kvalitet, egenskaper och funktioner är det ett väldigt rimligt pris. De flesta går dessutom att använda i samband med flera olika aktiviteter och vissa av byxorna fungerar lika bra hela året om. Vilket pris som är för dyrt och för billigt är någonting varje person måste avgöra själv. Ta en titt på din budget och se vad du känner dig bekväm att betala. Något som är bra att ha i tanken är att flera online butiker erbjuder dig delbetalning. Du behöver alltså inte lägga ut hela summan på en och samma gång utan kan istället betala av en liten del i taget. På så sätt behöver du kanske inte känna att dina favoritvandringsbyxor är för dyra.

Vi hoppas att vår bäst i test med produktrecensioner och köpguide har hjälpt dig hitta dina nya vandringsbyxor. Skulle dina favoriter inte kommit med i listan kan du bege dig ut på jakten efter de själv. Ta dock gärna våra tips och rekommendationer från köpguiden i åtanke för att göra ett så bra val som möjligt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *