Vintersko dam bäst i test 2024 – hitta bästa vinterkängorna

Det här inlägget kan innehålla reklamlänkar till outdoorexperten.se, outnorth.se, amazon.se, kjell.com, conrad.se.

Vintern är nu kommen! Oavsett om det är din favoritårstid eller inte så är ett par rediga vinterskor ett måste. Att tänka igenom ditt köp av vinterskor kan vara smart. Investerar du i ett par perfekta skor för just dig så slipper du oroa dig för att köpa nya skor varje år för att du inte lyckas att köpa rätt par på en gång. För vissa kvinnor är skor den viktigaste detaljen på outfiten. Stil och utseende är en väsentlig del av valet på skor, men för dig kanske funktion och kvalitet är viktigast? Då har du kommit rätt!

Bästa dam vinterkängor:

Som sagt står det klart att för många kvinnor är köp av sko inte är det lättaste. Skorna har en viktigt roll för många när det kommer till utseende och stil. Är du en kvinna som bor i stan och sällan befinner dig på lantliga ställen där väderförhållandena är oberäkneliga så är nog utseendet en viktig del i valet av köp. Kommer du från en annan region där det är extremt kallt eller snö upp till huvudet så kanske du inte prioriterar kängornas utseende till 100 %. Då tänker du nog mer på komfort och hur du hittar de bästa vinterskorna för dig som ska hålla dig varm och funktionell. Du kanske till och med leta du efter extremt varma skor som tål -40 grader för dam!

Många gånger går det absolut att balansera de båda för att hitta de bästa vinterkängorna , många vinterskor som är ultimata för vandring och tuffa väderförhållanden kan också vara väldigt snygga. Men som sagt om du är modeintresserad och inte har något behov av ett par rediga vinterkängor med toppenprestanda så finns det många olika alternativ som fungerar i milda generella klimat.

En annan sak att tänka på är detaljer, då dessa kan vara väsentliga för kvinnor när de ska välja skor. Det kan vara viktigt att dina skor passar in med din personliga stil och dina värderingar. Det finns de som bara föredrar skor tillverkade av äkta skinn och äkta päls, medan många andra kvinnor aldrig skulle kunna tänka sig att ta på sig ett par skor med äkta päls, för att stå upp för djurens rättigheter. De flesta skor idag tillverkas av syntetmaterial, vilket vi tycker är bra ur många synvinklar. Sedan finns de såklart i flera olika färger. Känner du för ett par röda vinterskor, kör på det! Det är alltid kul att sätta sin egna prägel!

Topp 7 bästa vinterskorna 2023

1. Blundstone Original 510 Series

Här har du en stilren känga som passar både män och kvinnor! Den är gjord i premiumläder och har härdigt elastiskt resår på båda sidor. Själva Blundstone-märkets vision är att förbättra fothälsan och de vill fortsätta skapa skor för ultimat komfort.

Fördelar

 • Ergonomiskt utformad för bästa komfort.
 • Lätt och tålig.
 • Resistenta mot olja och fett.

Nackdelar

 • Har du breda fötter är det viktigt att du väljer en halv storlek. Exempelvis om du normalt har storlek 37 så ta 37,5.
Se priset!

 

2. Tretorn Chelsea Classic Winter

Denna sko är en vintervariant av den klassiska Chelsea Classic-kängan! Är du extra frusen om dina fötter är dessa förmodligen de bästa vinterskorna för dig! Med det mjuka och lurviga fodret behöver du aldrig oroa dig för att frysa. Gillar du den vanliga varianten men tycker inte att de är tillräckligt varma? Då passar dessa perfekt.

Fördelar

 • Exklusiv design.
 • Handgjord i PVC-fritt naturgummi.
 • Funktionell för alla Sveriges komplexa väderförhållanden.

Nackdelar

 • Handrengöring – var extra försiktig med att torka dem bredvid någon värmekälla.
Se priset!

 

3. Lowa Renegade Evo Ice GTX Women

Trivs du i miljöer med mycket snö och is? Då kan dessa vara de bästa snöskorna för dig! Du får nämligen ett väldigt bra grepp med sulan och med hjälp av GoreTex-materialet som stöter bort vatten och fukt, förblir dina fötter varma och torra.

Fördelar

 • Perfekt för bergklättring.
 • Slittålig och flexibel.
 • Innersulan kan tas ur.

Nackdelar

 • För extra hållbarhet är det viktigt att komma ihåg att impregnera skorna innan du använder dem.
Se priset!

 

4. Keen Revel IV Women

Denna sko är perfekt för vardagsaktiviteter i vinterväder! De är vattentäta samtidigt som de ger maximal andningsförmåga genom att släppa ut ånga. I underfoten finns det även tre olika lager för effektiv isolering.

Fördelar

 • Värmande egenskaper.
 • Ger bra grepp i utmanande terräng.
 • Lämnar inga märken på golv.

Nackdelar

 • Blir mjuk med tiden i brist på underhåll.
Se priset!

 

5. Sorel Explorer Joan

Sorel Explorer Joan är ett val för den stilmedvetne! Kängan har en stilfull design och är gjord av vattentät läder. Du som bär dessa skor kommer känna dig snygg och varm på samma gång! Den syntetiska pälsen ökar värmen.

Fördelar

 • Microfleecefoder.
 • Syntetisk päls.
 • En blandning av stil och komfort.

Nackdelar

 • Inte för de allra tuffaste väderförhållandena.
Se priset!

 

6. Palladium Pampa Sport Cuff WPS

Är du mer ute efter en sportigare modell på dina vinterskor kan dessa vara de bästa vinterskorna för dig. Märket Palladium vill alltid pressa sina gränser när det kommer till att utveckla sina produkter. Prestanda och kvalitet!

Fördelar

 • Stabil sula.
 • Varmt fodrade och vattentäta.
 • 100 % ull.

Nackdelar

 • Inriktar sig på sportigt utseende (passar inte alla).
Se priset!

 

7. Women’s Outline Mid Gore-Tex

Här har du en sko som passar alla slags utomhusaktiviteter! Skorna har en lätt vikt, vilket ger en otrolig känsla av flexibilitet. Samtidigt skyddar de dig från vatten och fukt samt ger dig ett bra grepp för alla sorters stigar.

Fördelar

 • Skyddande stålhätta.
 • Perfekt passform.
 • Contagrip-inriktad på användning under lång tid.

Nackdelar

 • Har ett syntetfoder, vilket inte genererar så mycket värme.
Se priset!

 

Köpguide och viktiga frågor

Innan du investerar i ett par vinterskor kan det vara skönt att få lite kött på benen så du vet exakt vilka skor som är de bästa vinterkängorna för just dig! Vissa lägger stor vikt vid kvalitet och funktion, medan andra går efter pris och utseende. Här nedan kommer det presenteras en köphjälp angående dessa produkter och vanliga frågor som du har som konsument.

Vad bör jag tänka på innan jag köper ett par vinterskor?

Som vi alla kan förstå är det många faktorer som bör spela in innan vi bestämmer oss för att köpa ett par vinterskor. En av faktorerna är utan tvekan bekvämlighet. Vikten av bekväma skor som sitter skönt är A och O för att få din vardag att rulla på som den ska. Vinterskor används relativt mycket under vinterhalvåret och många kvinnor har behov av att ha dem på sig dagarna i ända. Vi har alla varit med om situationer när vi köpt ett par nya skor och får skavsår efter 20 minuter. Det slutar med att de får stå kvar hemma i hallen nästa gång och vips så kommer de inte till nytta. Därför är det viktigt att välja vinterskor med omtanke och försiktighet. Dubbelkolla hellre en gång för mycket än för lite för att hitta de bästa vinterskorna för dig!

En till faktor är såklart hur du ska använda dina vinterskor. Har du ett stort behov eller litet? Ett stort behov kan till exempel vara att du är en kvinna som älskar att fjällvandra flera gånger per år! Kanske en stor del av hela vintern/våren. Då är det viktigt att din sko är anpassad just efter de förutsättningarna. Ett litet behov kan till exempel vara att du vill ha ett par vinterkängor för att kunna skotta uppfarten på din gård en gång i veckan under en viss period. Då är det inte lika viktigt med funktion och specifik komfort.

Vilka funktioner finns?

När du har skapat dig en bild av hur du vill att dina skor ska vara och du har bestämt dig för antingen höga eller låga kängor som bäst kommer passa dina behov, bör du i nästa steg gå genom vilken typ av prestanda och funktion du vill ha på dina skor som kommer bli de bästa vinterskorna för dig. Nedan kommer vi att berätta mer om varje funktion inom kategorierna isolering, vattentäthet, passform och vikt.

Alla skor är uppbyggda och konstruerade på olika sätt. Värmen i kängan utgörs av isoleringen, materialet och tjockleken på yttersulan, samt fotbädden. Även skafthöjd och tätheten i öppningen på skon kan spela roll för värmens effektivitet. Faktorer som skafthöjd och tätningen av skaftets öppning spelar också en kritisk roll i den totala värmen. Skillnaden på vanliga skor och vinterskor är oftast isoleringen. Isolering i kombination med det yttre materialet skapar en känga som klarar vinterårstiden. Det finns två vanliga typer av isolering: syntetisk fiberisolering och neopren. Syntetisk isolering är en slags plast som är gjord av spunnet fiber som integreras i fodret på skon. Proceduren är lika när det kommer till isolering i sovsäckar och jackor. Värmen hålls bäst när den får utrymme att expandera och ”lofta”. Hur mycket isolering som används och hur den är påsydd kan också påverka kängornas passform. Den syntetiska isoleringen är mer vadderande och mjukare än neopren, dock är neopren bättre på att hålla vattentätt. Neopren är en mycket stark isolering som inte kommer tappa sina egenskaper med tiden. Samma material används till exempel i fiskhandskar och våtdräkter. Neopren andas inte så bra och kan kännas klibbigt i klädformat, men det lämpar sig utmärkt i till exempel stövlar. Neopren är inte den varmaste isoleringen så den passar bäst för måttliga klimat.

Hur vinterskorna är gjorda påverkar också vattentätheten. De produkter vi undersökte var till viss del vattentäta, men det finns vinterskor som har material som inte stödjer vatten och fukt lika bra.
Lever du i ett område där det regnar stup i kvarten under vinterhalvåret så är det viktigt att du köper ett par vinterskor som är vattentäta. Våta och kalla fötter är något du gärna undviker. Därför är det viktigt att hålla insidan av kängan torr så att isoleringen inte förlorar sitt syfte. När en vintersko tillverkas används två olika sätt för att se till att de stöter bort fukt. Skorna görs i vattentåliga material som till exempel behandlat läder eller gummi. Det yttre skalet på vinterskorna kan behöva underhållas regelbundet för att de ska fortsätta vara vattentåliga, speciellt de som är gjorda av material som läder eller mocka.

Det finns även ett till material som brukar fästas i isoleringen på kängan, det heter membran och är ganska likt en regnjacka. Detta material ser till att vatten som kommer utifrån aldrig når foten. Det yttre kan även påverka hållbarheten som vi vet vid det här laget. Blöta textilier kan påverka andningen i skon och därför är det viktigt att med jämna mellanrum behandla det yttre. Fotsvett är dock något som inte går att undvika och det resulterar i en fuktig känga.

Vi har alla olika fötter och storlekar och passformen på dina vinterskor kommer bero på vilken typ av snörning de har. Vissa skor har många öljetter i sin snörning för en bekväm passform, men de kan också vara en nackdel, i och med att det tar tid att ta på sig dem. De är dessutom svåra att snöra ordentligt. Vissa vinterskor anpassade för vandring använder ofta öljetter med krokar längst upp på skorna för att få en extra säker passform. På vissa skor finns det även ett modernt snabbsnörningssystem där snöret är tunt och har ett litet snabblås som ska bidra till enkel åtdragning. Snabbsnörningssystem kan vara effektiva för stunden men håller inte särskilt länge. Det kan med andra ord vara smart att köra på ett traditionellt snörningssystem från början.En till grej som kan vara bra att tänka på är vikten på kängan. Är du en kvinna som har behov av att bära dina vinterskor hela dagarna så kan det vara bra att du letar efter en känga som är ganska lätt. En vintersko kommer aldrig vara lättare än en löparsko men det går absolut att hitta ett par lätta och bekväma. Ibland är det även bra att ha ett par bastanta vinterskor. Går du på svåra underlag är det bra med vinterskor som har bra grepp och ger dig stabilitet.

Ska jag välja höga eller låga vinterskor?

Självklart finns det olika storlekar på vinterskor också. Är du tveksam på om du ska välja höga eller låga skor? Då kan vi förklara lite mer om fördelarna och nackdelarna mellan de två.

En klar fördel med högre kängor är att de skapar extra skydd mot djup snö och blött och blaskigt väder. De ger även betydligt mer värme ända upp på dina vader. Sedan finns det såklart undantag, beroende på kvaliteten du väljer så presterar dina skor på olika sätt. Väljer du en billigare sko som inte har lika mycket investerat material så kanske de råkar bli väldigt blöta i ett regnväder, jämfört med en känga som är gjord av kvalitetsprioriterat vattentätt material. En annan nackdel med höga kängor kan vara att de är ganska oflexibla att ta på sig, det kan vara svårt att få över dem på dina byxor. De kan till och med skapa ett otrendigt utseende, så dessa skor kanske inte är ett första val för den modemedvetne! De är inte heller anpassade för lång vandring så de höga skorna kanske blir osmidiga efter ett tag för just sådana aktiviteter. Då passar en lägre sko mycket bättre! Bor du på ett område där snön inte stannar så länge eller om det bara brukar komma någon ynka centimeter snö så kan en lägre sko vara de bästa vinterskorna för dig. Förtydligat kan vi säga att höga skor ger dig bättre skydd och värme. Ett par lägre skor ger dig istället mer flexibilitet och smidigare användning och ett par lägre skor kanske också är lättare att styla.

Storleken varierar också på sulorna. Vissa av skorna som vi jämförde har en lösare passform som ger ett luftigt parti, vilket är viktigt att tänka på om du ska gå mycket och långt. Vissa andra har en smalare sula, vilket får din fot att sitta som en smäck för dem som föredrar det. En del modeller har även lagt fokus på fotbäddar i sulan, allt för att maximera komforten för att uppnå den individuella passformen för just dina fötter. Du får inte glömma hur viktigt det är att verkligen känna efter när du provar vinterkängor, se till att de inte är för trånga så att dina tår får lida pin, det är viktigt att lite dött utrymme finns. Det finns inget som slår att ta på sig ett par gosiga sockar under vintern, och att de dessutom passar i dina vinterskor är bara ett plus!

Vad ligger priserna på?

Precis som med allt annat kommer skor i en stor variation av prisklasser. Det vi vet är att billiga skor inte brukar vara så ergonomiska och kan leda till olika problem med dina fötter! Priset beror även på leverantörer och du kan hitta ett pris hos en leverantör och ett bättre hos en annan. Det gäller att leta sig fram, speciellt på webben där det ofta är rea och kampanjer.

Vilken modell ska jag välja?

Det finns otroligt många olika modeller inom kategorin vinterskor. Man kan dela upp dem i tre delar för att enklare förstå vilka modeller det går att välja på. Pac boot är en variant och dessa skor är oftast gjorda av ett mjukt och flexibelt foder och ytterkängan är vattentät. Tack vare den tjocka isoleringen håller sig dina fötter varma och torra. Pac boots är ganska lätta, är bekväma att gå i och skyddar väl från kalla väder. Är du ute efter budgetskor kan dessa vara ett alternativ!

Den andra modellen som finns är pådragskängor, som också kan definieras som ett par kängor utan snörning. Det finns vanligtvis en ögla bakom skaften så du enkelt kan ta på dig dem eller så är kängorna designade så du enkelt kan glida ner fötterna. Dessa skor finns i flera material, till exempel gummi, neopren, läder, textil eller fårskinn. Alternativt finns kängor med en tillräckligt lös öppning för att foten lätt ska glida ner i kängan. Dessa kängor kan vara av flera olika material, inklusive gummi, neopren, läder, textil eller fårskinn. Du kan hitta dessa skor som fodrade eller ej fodrade. Det finns alternativ beroende på vad ditt behov är och vad skon är avsedd att användas för. Är du trött på att alltid knyta dina vinterskor? Då är nog denna variant de bästa snöskorna för dig!

Fodrade vinterskor. Inom denna kategori ingår alla kängor som har ett lager. Det betyder att de inte har något löstagbart foder, vilket i sin tur leder till förbättrad passform. Till skillnad från de andra modellerna så är fodrade vinterkängor tänkta att användas för lång användning, såsom fjällvandring. Därför är det viktigt att de har en bra passform som stoppar foten från att åka omkring. Jämfört med sommarvandringskängor är vinterskorna mer anpassade för påfrestningar från vädret och naturen. Det yttre materialet är mer tåligt mot vatten, fukt och snö samt blöta underlag. De är även betydligt mer isolerade för att hålla värmen och skapa en bekväm känsla för dina fötter.

Vi har granskat modeller med bra fodring, rejäla kängor helt enkelt! Det finns de perfekta vinterskorna för alla! Egenskaperna som genomsyrar alla dessa skor är bra isolering, vattenresistenta, lätta, sköna och bra ventilering. De flesta kvinnor kommer säkerligen tycka att någon av de produkter vi har undersökt är de bästa vinterkängorna för dem. Att köpa ett par vinterskor kanske låter lättare än vad det är. Nog för att det finns kvinnor som säkerligen köper första bästa de får syn på när snön till slut börjar falla. Vi kan konstatera att det finns vinterkängor till alla typer av kvinnor där ute och dessa produkter vi har granskat är absolut på våra topplistor! Dessa skor är såklart bara en bråkdel av det som finns på marknaden, det finns många fler modeller att upptäcka!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *