Frystorkad mat bäst i test 2024 – Hitta bästa frystorkade maten

Det här inlägget kan innehålla reklamlänkar till outdoorexperten.se, outnorth.se, amazon.se, kjell.com, conrad.se.

Det finns en rad med roliga och spännande friluftsaktiviteter som många av oss drömmer om att göra minst en gång. Du kanske gillar att gå på långa vandringar i fjällen, åka på camping ute i skogen eller en skidsemester uppe på berget som finns i närheten av ditt hem. När du vet att du kommer vara ute minst en hel dag långt ifrån samhällen och städer är det självklart viktigt att du tar med dig mat för att klara dig. Beroende på hur långt du kommer att färdas kan frystorkad mat vara det bästa alternativet, speciellt om du ska bära med dig mycket packning.

Bästa frystorkade maten:

-> Se hela testresultatet längre ned på sidan.

Många väljer att packa ner konserver, vilket blir tungt och tar upp rätt mycket plats i packningen. En frystorkad maträtt däremot väger under 200 gram och tar sällan upp särskilt stor plats. Du kan alltså få plats med fler maträtter om du väljer frystorkat istället för konserver och annan mat. Vid långa vandringar är det viktigt att du har tillgång till mat som går snabbt att laga samtidigt som det ger dig mycket energi för att orka med resten av tiden. Det är också praktiskt på cykelsemestern.

Det svåra är att veta vilken den bästa frystorkade maten är. Det finns idag flera tillverkare som har skapat en rad med olika smakfulla alternativ att välja mellan. Det spelar ingen roll om du är vegetarian, vegan, tycker om pasta, ris eller annan mat. Det finns kort sagt någonting för alla olika smaker. Förutom lunch och middag finns det även möjlighet att hitta frystorkade frukosträtter samt efterrätter. Dock kommer vi inte lista sådana här. Här har vi istället valt ut varma maträtter som du snabbt och lätt kan tillaga när du är ute på fjällvandring, sitter på ett jaktpass eller andra aktiviteter.

Skulle du ha allergier behöver du heller inte oroa dig. Så länge du läser igenom innehållet innan du gör ett köp kan även du hitta en rad med alternativ.

För att hjälpa dig på vägen har vi valt ut åtta produkter som vi anser vara bland den bästa frystorkade maten. Det finns både paket med flera portioner och enstaka förpackningar. Vid skapandet av vårt bäst i test har vi läst igenom beskrivningen för produkterna samt tagit recensioner och andra personers åsikter i åtanke. Förhoppningsvis har vi lyckats lista med den rätt som kommer att passa dig bäst, oavsett vad du letar efter.

Exempel på vad du kommer att hitta bland de vi listat är produkter från Blå Band, Travellunch och Real Turmat. Det är tre företag som de flesta kan hålla med om att de erbjuder produkter av högsta kvalitet.

Topp 8 bästa frystorkade maten 2023

1. Trek’n Eat – Gourmet Forrest Stew with meat

Trek’n Eats biffgryta med pasta är en frystorkad rätt som är ett perfekt alternativ till att värma upp din trötta kropp efter en lång vandring. Maträtten innehåller 318 kalorier per 100 gram. Den är väldigt enkel att tillaga, precis som de flesta frystorkade maträtterna. Du häller endast ner kokande vatten och låter den sedan stå i några minuter.

Innan tillagning kommer den endast väga 160 gram och efter tillagning 480 gram. Eftersom det är en relativt stor portion kan du dela upp den i två, exempelvis om du och en vän har begett er ut på vandring och blir lite småhungriga.

Fördelar:

 • God och matig gryta som ger dig energi och värmer upp dig.
 • Möjligt att dela till två mindre portioner.
 • Snabb och enkelt tillagning. Tillsätt kokande vatten och låt stå fem minuter.

Nackdelar:

 • Inga uppenbara nackdelar. Beror på vad varje person själv tycker.
Se priset!

 

2. Travellunch – Vegetarian meals x6

Det här är ytterligare ett paket med sex måltider från Travellunch. Detta paket innehåller mat som riktar sig till alla som vill äta vegetariskt. Dessa förpackningar är små och lätta att ta med sig i packningen, de väger endast 17 gram/påse och går snabbt och lätt att tillaga. De är även fria från konserveringsmedel samt bakteriologiskt säkra.

Det här paketet med vegetariska maträtter innehåller följande: en pasta Siciliana med oliver, en nudlar i tomatsås, en vegetarisk couscous, en pasta i en krämig örtsås, en pasta Bella Italia och en grönsaksrisotto. Kaloriintaget för dessa ligger på 320 till 435 kalorier per 100 gram. Precis som vid kycklingrätterna är detta ett bra alternativ för dig som letar efter flera måltider. Dessa vegetariska rätter kan räcka för en längre utflykt eller till dig plus ett par vänner.

Innehållet är väldigt varierat, vilket gör det säkrare för alla vegetarianer att hitta en måltid som de tycker om. Dock är dessa inte anpassade för dig som är laktosintolerant, vegan eller äter glutenfri mat.

Travellunch har även sett till att det finns tydliga instruktioner som alla kan följa. De finns tillgängliga på varje förpackning.

Fördelar:

 • Flera bra maträtter för vegetarianer
 • Små och lätta förpackningar som inte tar stor plats i packningen
 • Lätt att tillaga – det finns tydliga instruktioner

Nackdelar:

 • Inte anpassat till veganer, glutenfria eller laktosintoleranta
Se priset!

 

 

3. Travellunch – 6 Pack ’meal-mix’ Meals

Detta Meal Mix från Travellunch är ett utmärkt alternativ för dig som letar efter måltider med variation. Paketet innehåller två Biff Stroganoff, en chili con carne,  en Jägargryta med oxkött, en pasta bolognese och nudlar och en Nudlar med biff och paprikasås. Om du delar med en medresenär blir tre måltider för två personer.

Till skillnad från de två tidigare alternativen vi listat från Travellunch är dessa mer matiga. De innehåller 250 gram istället för 125 gram. Kalorierna ligger mellan 359 och 428 per 100 gram. Maträtterna är enkla att ta med sig och väger inte särskilt mycket, trots att de är lite större jämfört med de vegetariska rätterna och kycklingrätterna.

Fördelar:

 • Maträtter med kött, vilket gör dem mer mättande
 • Enkla att tillaga, lätta att packa ner och enligt konsumenter har de mycket god smak

Nackdelar:

 • Finns inga direkta nackdelar, förutom om du inte äter kött eller fläsk
Se priset!

 

 

4. Blå Band – Pasta Fusilli Pomodoro

Blå Band är ett företag som grundades cirka år 1950 i Landskrona. Det svenska företaget är kanske som mest känt för sina såser och soppor. Dock köptes Blå Band upp av Campbell Soup Company år 2001. Sedan sin start har Blå Band skapat måltider och produkter för alla möjliga tillfällen. De erbjuder en rad med frystorkade måltider som passar både längre aktiviteter och dagsturer. De kommer i en mängd smaker och väger väldigt lite, vilket gör dem lätta att ta med sig.

Det alternativ vi valt att ta med bland våra bästa frystorkade maträtter är pasta Fusilli Pomodoro. Det är en rejäl portion som består av pasta med tomatsås. Varje förpackning innehåller 148 gram vilket, förvandlas till cirka 650 gram efter tillagning. Varje färdiglagad förpackning innehåller sedan 612 kalorier. Det är alltså en riktig måltid som kommer ge dig den energi du behöver.

Fördelar:

 • Stor och mättande måltid, 612 kalorier per 650 gram
 • Kan förberedas med både varmt och kallt vatten. Kallt innebär dock längre väntetid och maten blir inte lika god
 • En förpackning väger endast 148 gram, vilket gör dem lätta att bära med sig
 • Vegansk

Nackdelar:

 • Passar inte de som är allergiska mot gluten och/eller soja
Se priset!

 

 

5. Travellunch – Lactose Free Pack 6×125 gram

Travellunch är ett företag som är specialiserade på frystorkad mat med hög kvalitet och bevarad smak. Produkterna ska vara väldigt lätta att ta med sig samt bakteriologiskt säkra och fria från konserveringsmedel.

Förpackningarna väger endast 17 gram, vilket innebär att de blir väldigt lätta att packa ner och bära med sig på längre vandringar. Med så lätta påsar kan du dessutom ta med dig fler än vad du kanske tänkt dig. Viss frystorkad mat väger nämligen för mycket, vilket gör att du inte klarar av att bära med dig flera måltider.

Detta alternativ är ett paket som innehåller sex frystorkade laktosfria rätter. De olika rätterna är: 2 st Kyckling och nudlar, 2 st Bacon och stekt potatis & 2 st Vegetarisk couscous. Per 100 gram kommer du få ett kaloriintag som ligger på 475 kalorier. Detta är ett perfekt val för dig som letar efter den bästa överlevnadsmaten. Du får flera måltider i ett paket, vilket innebär att du kan bege dig ut på en långvarig aktivitet, eller en kortare tillsammans med fler personer.

Alla måltider är enkla att tillaga och du hittar instruktioner på varje portionspåse.

Fördelar:

 • Små och lätta förpackningar som du enkelt kan packa ner
 • Sex olika måltider som räcker för en längre aktivitet eller till flera personer
 • Tydliga instruktioner på förpackningarna

Nackdelar:

 • Inte glutenfri
Se priset!

 

 

6. Real Turmat – Chili Stew With Beans

Real Turmat erbjuder dig som är friluftsälskare flera alternativ när det gäller frystorkad mat. Rätterna från det väletablerade företaget är alltid framtagna med innehåll som ger både bra näring och har god smak.

Det alternativ från företaget som vi valt att ta en närmare titt på är Chili Stew with Beans. Det är en vegansk rätt som bland annat innehåller bönor, lök, tomat, buljong och kryddor. Det är en utsökt vegansk chiligryta som kommer ge dig den näring du behöver och värma upp dig efter en lång dag. Varje portion består av hela 567 kalorier och är både fri från laktos, mjölk och gluten. Det är ett utmärkt val för dig som antingen är vegan eller vegetarian.

Fördelar:

 • Fem års hållbarhet
 • Ger dig den energi du behöver, innehåller 567 kalorier
 • Enkel att tillaga
 • Vegansk

Nackdelar:

 • Enligt vissa är den för dyr trots att den kostar under 100 kronor
Se priset!

 

 

7. Real Turmat – Beef Stew

På sjunde plats har vi valt att placera Real Turmat Beet Stew som den bästa frystorkade maten. Det är en mycket god gryta som kommer värma dig och ge dig all energi du kan tänka dig behöva. Anledningen till varför vi valde att placera den så långt ner på listan beror på att priset är lite högre jämfört med de tidigare maträtterna.

Denna måltid innehåller grönsaker, svamp, ris och norskt nötkött. Den innehåller 471 kalorier och innan tillagning väger förpackningen endast runt 160 gram. Det gör den mycket lätta att bära med sig oavsett hur långt du kommer att bege dig när du är ute på äventyr.

Fördelar:

 • God köttgryta som mättar ordentligt
 • Enkel att tillaga
 • Lätt och smidig att packa ner

Nackdelar:

 • Lite dyrare jämfört med frystorkade maträtter från andra tillverkare
Se priset!

 

 

8. Förpackning med 6 x Wayfayrer mat – grönsakscurry med ris

På sista platsen i vår frystorkad mat bäst i test har vi valt en förpackning med rätter. Den innehåller sex förpackningar med grönsakscurry och ris. Maten går lika bra att äta varm som kall och instruktionerna finns på varje förpackning. Den är både smakrik och mättar rätt bra trots att den endast innehåller 102 kalorier.

För att tillaga den behöver du endast placera den oöppnade påsen i kokande vatten. Låt den sedan koka i 7-8 minuter. Du kan även hälla över innehållet till en kastrull och värma det med hjälp av en campingspis.

Fördelar:

 • Sex måltider till ett rimligt pris
 • Smakrik och mättande
 • Ett bra vegetariskt alternativ

Nackdelar:

 • Blir lite tråkig att äta flera gånger i rad. Men vid köp av andra maträtter samtidigt spelar det ingen roll
Se priset!

 

Viktigt att tänka på när du köper frystorkad mat

Det finns flera saker du bör tänka på när du ska köpa frystorkad mat. Den första frågan många ställer är: ”Varför frystorkat?”. Svaret är att de är väldigt lätta att ta med sig, de tar inte stor plats, de väger inte särskilt mycket och är väldigt enkla att tillaga. Allt som krävs för tillagningen är oftast vätska och sedan ska du låta det stå i några minuter.

Idag finns det hur många alternativ som helst att välja mellan. Det finns olika leverantörer som har specialiserat sig på just frystorkad mat. Ta en titt på dessa och se vad andra personer tycker och tänker innan du gör ett köp. Trots att företaget själva sägs vara bäst inom ett ämne finns det en chans att andra konsumenter har en annorlunda åsikt. Genom att prata med privatpersoner får du många gånger ett mer ärligt svar på hur den frystorkade maten egentligen är.

Den frystorkade maten kan många gånger kosta en hel del. Framförallt om du ska köpa flera måltider på en och samma gång. Ett tips är att du väljer paket. Vi har listat flera bra alternativ där du får sex måltider. Ett paket med den bästa frystorkade maten är i flera fall billigare jämfört med om du skulle köpa varje portionspåse för sig. Det finns flera paket som riktar sig till olika personer, till exempel till dig som tycker om kyckling, äter vegetariskt eller letar efter bra måltider med kött. Men trots att ett alternativ säger att det är vegetariskt eller veganskt kan det vara bra att dubbelkolla innehållet. Ibland kan företaget nämligen ha gjort en miss och det är bäst att du tar reda på det innan köp istället för efteråt.

Det du bör tänka på när du ska köpa frystorkad mat är främst hur den tillagas samt vad den innehåller. Eftersom de flesta värms med hjälp av kokande vatten brukar det sällan vara några problem. Men det kan även finnas maträtter som tillagas annorlunda. På grund av detta är det viktigt att alltid läsa igenom beskrivningen. Innehållet är viktigt eftersom du behöver den mat som ger dig rätt mängd energi. Om du endast ska åka på camping utan några speciella aktiviteter behöver du inte alltid lika mycket energi som om du skulle åka på en flera dagars fjällvandring.

Ta även en titt på hur lång tillagningstiden är. Det bör som mest ta 15 minuter för en maträtt att bli färdig, gärna kortare tid. Vissa måltider går att tillaga med kallt vatten, men då kan det ta upp till 30 minuter innan det är färdigt.

Skulle du ha några allergier eller är vegan/vegetarian är det extra viktigt att du läser igenom vilka ingredienser som finns. De bör alltid vara listade på förpackningarna och ha varningstexter ifall de innehåller laktos, gluten och liknande.

Du bör även ta en titt på vikten på förpackningarna. De flesta är tillverkade på ett sätt som gör dem väldigt platta och lätta. Det innebär att de inte kommer ta upp stor plats i din väska och du behöver inte oroa dig för att de väger särskilt mycket.

För att sammanfatta lite kort: Du bör läsa igenom all information om den frystorkade maten noga innan du köper. Leta efter de som fått högre betyg och ta en titt på recensioner ifall du vill veta vad andra personer har tyckt om produkten. Läs även noga igenom innehållet ifall du har allergier eller följer en viss kost. Om du ska på en längre vandring rekommenderas det dessutom att du tänker på vikten på maten. Ju lättare en påse är desto fler kan du ta med dig. Det är också viktigt att de inte tar upp stor plats ifall du har mycket packning. Vid köp av flera produkter kan det bli billigare ifall du köper ett paket som innehåller x antal istället för att köpa enstaka. Ytterligare ett tips är att även ta en titt på tillverkaren och se ifall de är ärliga samt har ett bra omdöme.

Sista tipset på hur du kan gå till väga när du ska leta efter den bästa frystorkade maten är att ta hjälp av bäst i test och köpguider, som denna. De innehåller ofta den information du bör veta för att göra ett så bra val som möjligt. Skulle det vara den första gången du ska köpa frystorkad mat kan det vara svårt att veta vilka frågor du bör ställa. Om du inte hittat en frystorkad matprodukt i vår lista som låter intressant kan du titta på andra alternativ från de olika tillverkarna. Blå Band, Travellunch, Real Turmat och Trek’n Eat har fler alternativ än de vi listat. Anledningen till att vi valt ut de vi gjorde beror mycket på vad andra personer har sagt om de olika måltiderna. Dock varierar recensionerna ibland. Hur bra en produkt är beror mycket på vad varje person har för smak. Vissa älskar till exempel kycklingrätterna som finns medan andra kan tycka att de smakar för torrt. Kort sagt är du den enda som kan avgöra hur bra en produkt är, men inte förrän du själv har testat den.

Pris på frystorkad mat

Priset på den frystorkade maten kan variera en hel del. Det beror på att det finns flera olika storlekar på förpackningarna och olika varumärken. Priset varierar dessutom ifall du väljer att köpa en portion eller ett flerpack. Många gånger kostar dock en påse mellan 50-100 kronor. Ska du vara borta en längre tid och behöver flera påsar bör du jämföra ifall det är billigare att köpa fem stycken portionspåsar eller ett flerpack. Ett flerpack kan innehålla sex portioner och kosta mellan 300-400 kronor. Det blir alltså billigare jämfört med om du skulle köpa sex enstaka förpackningar för 89 kronor styck. Visst, det kanske inte sparas jättemycket pengar men för alla som är noga med sin budget räknas varje krona.

Du kan också besöka en jämförelsesida på nätet ifall du hittar en produkt du är intresserad av men vill köpa den så billigt som möjligt. Tänk dock även på att inte alla tillgängliga produkter finns hos jämförelsesajter. Det är också viktigt att du tar en titt på butiken du köper dem från. Se till att de är ärliga och glöm inte bort att du många gånger även måste betala en liten summa för frakten. Vissa erbjuder dock fri frakt om du handlar för en viss summa.

Vi hoppas att vi har kunnat hjälpa dig på din jakt efter den bästa frystorkade maten med vårt frystorkad mat – bäst i test. De produkter vi valt ut är sådana som vi anser har fått bland de högsta betygen från de sajter vi besökte och tog en titt på utbudet. Vi har också försökt att blanda in olika prisklasser eftersom vi vet att många personer tänker mer på plånboken än andra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *