hur fungerar en kompass och hur kan man använda karta och kompass

Hur fungerar en kompass? – Använd kompass & karta

Det här inlägget kan innehålla reklamlänkar till outdoorexperten.se, outnorth.se, amazon.se, kjell.com, conrad.se.

En kompass är ett instrument som hjälper dig att hitta vägen. De är perfekta för när du är ute i skog och mark där du inte kan använda mobilen. En kompass fungerar genom att den pekar mot den magnetiska nordpolen. Detta skiljer sig från den geografiska nordpolen, som ligger på en annan plats och kan förändras med tiden.

Kompasser är små och lätta att bära med sig, vilket gör dem till ett populärt val för vandrare och campare. De flesta kompasser har en nål som är magnetiserad. Nålen pekar mot norr. Kompassens hölje eller bas har markeringar som visar riktningar.

Hur fungerar en kompass?

Kompasser är vanligtvis mycket enkla apparater. Det finns två typer av kompasser: magnetiska och gyroskopiska. Magnetiska kompasser fungerar med hjälp av jordens magnetfält och är den vanligaste sorten. De har en nål som kan rotera fritt. Denna nål kallas ”magnetnål” Den magnetiska nålens norra ände dras till jordens magnetiska nordpol. Så när du håller en kompass i jämnhöjd kommer den magnetiska nålen att peka mot jordens nordpol.

Gyroskopiska kompasser fungerar med hjälp av jordens gravitation. De har en snurrande skiva inuti. Den här skivan kallas ”gyroskop”. Gyroskopet påverkas av jordens gravitation och pekar därför alltid i samma riktning, även om du flyttar kompassen runt.

Hur använder man en kompass?

Du kan använda en kompass för att orientera dig på okänt område eller för att navigera när du har gått vilse. Det går även att använda den för att hitta tillbaka till din campingplats eller bil om du går vilse på en vandringen, även om du känner till området sen innan. Det kan göra att det går fortfarande att hitta hem eller att du kan utforska nya genvägar.

Du kan använda en kompass för att hitta vägen genom att använda den tillsammans med en karta. Kartan visar var du befinner dig och i vilken riktning du måste gå. Om du vill använda en kompass ska du först orientera kartan så att norr på kartan pekar mot toppen av sidan. Håll sedan kompassen i jämnhöjd och rikta in ”kompassnålen” mot norr på kartan. Till sist roterar du din kropp tills den magnetiska nålen pekar i samma riktning som norr på kartan. Nu vet du i vilken riktning du måste resa!

Här är några tips om hur du använder en kompass:

  • Håll alltid kompassen i jämnhöjd, med nålen pekande rakt upp och ner
  • Om du går i en rak linje ska du hålla nålen i samma riktning som kompassen
  • Håll inte kompassen för nära metallföremål eller elektroniska apparater, eftersom de kan störa nålens rörelse
  • Var försiktig så att du inte tappar kompassen, eftersom den kan gå sönder

Vad ska man tänka på när man köper en kompass?

Det finns några saker du bör tänka på när du köper en kompass:

  • Typ: Det finns två huvudtyper av kompasser: magnetiska och gyroskopiska. Magnetiska kompasser är den vanligaste typen och de fungerar genom att använda jordens magnetfält. Gyroskopiska kompasser fungerar genom att använda jordens gravitation och de påverkas mindre av rörelse.
  • Storlek: Kompasser finns i alla former och storlekar. Vissa är tillräckligt små för att rymmas i fickan, medan andra är större och lämpar sig bättre för användning på en resa.
  • Pris: Du kan hitta billiga kompasser för under 200 kronor eller så kan du spendera över 1000 kronor på en högkvalitativ modell. Det är viktigt att välja en kompass som är lämplig för sitt ändamål. Man ska tänka på att billiga modeller ibland är mer känsliga för att tappas och därför lättare går sönder.

Sammanfattning

Kompasser är enkla men oumbärliga verktyg för alla som vill utforska naturen! Särskilt när du är ute i vildmarken och inte kan använda din mobiltelefon. Med lite övning kan de hjälpa dig att hitta vägen överallt!

Kom bara ihåg att orientera kartan rätt och hålla kompassen i nivå. Och glöm inte att köpa en modell som passar dina behov! Tack för att du läste!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *