Naturnära sevärdheter att göra i Göteborg

Det här inlägget kan innehålla reklamlänkar till outdoorexperten.se, outnorth.se, amazon.se, kjell.com, conrad.se.

I Göteborg finns många sevärdheter, både för dig som vill ha naturupplevelser och dig som är sugen på urbana upptäcktsfärder.

Det råder helt enkelt ingen brist på saker att att göra i Göteborg. I den här artikeln ligger fokus på naturnära sevärdheter i Göteborgsområdet. Det vill säga aktiviteter, sevärdheter och vandringsstråk för dig som trivs bäst i naturen, och som kanske inte heller har någonting emot att ibland spendera en natt eller två i tält. Men oroa dig inte om det är så att du helst undviker att sova i det fria, det finns tips för dig också på den här listan.

Norra och södra skärgården

Göteborgs skärgård delas in i en nordlig och sydlig del. Den södra delen består av ett stort antal bilfria och ganska små öar. Norra skärgårdens öar är något större överlag och tillåter biltrafik. Vilken del av skärgården ska du besöka? Generellt sett är södra skärgården mer välbesökt, delvis på grund av att färjeläget ligger i Saltholmen som sommartid är en av Göteborgs absolut mest välbesökta bad- och hamnlägen. Det gör dock den norra skärgården till lite av en bortglömd pärla. Några öar i norra skärgården som är särskilt nämnvärda är till exempel Hönö, Öckerö och Björkö. Det är de öar som har störst folkmängd och som väl på det stora kan erbjuda de mest mångsidiga upplevelserna: både restauranger och annat nöjesliv samt naturupplevelser. Om du vill ha mer rena naturupplevelser kan du istället söka sig till Rörö (största delen är ett naturreservat och ön är till stora delar obebyggd), Fotö (som är norra skärgårdens sydligaste ö, den har badplats och gästhamn samt en hel del fornlämningar) eller Grötö (få invånare med fina promenadstråk).

I södra skärgården är Bränn och Galtö två toppentips för dig som är sugen på en riktigt Göteborgsk skärgårdskänsla. Där finns gott om badplatser, promenadstråk och möjligheten att ta en glass under sommartid.

Vinga

Vinga är den mest avlägsna ön i Göteborgs skärgård, tekniskt sett det mest västligt belägna landområdet i Göteborgs kommun. Ön är hem åt en karaktäristisk fyr och båk och sedan 1987 ett naturreservat. För den som vill ha en havsnära naturupplevelse ger ön nästintill känslan av att befinna sig mitt ute på oceanen. Enklast att besöka Vinga är det under sommarmånaderna då det går relativt tät färjetrafik till ön. Om du har tillgång till egen båt kan du besöka Vinga året runt.

Hisingsparken

Hisingsparken är Göteborgs största park och ligger mellan Tuve och Lundby på Hisingen. Här finns mängder av motionsspår, en 4H-gård och fornlämningar. I parken finns ett antal höjder som erbjuder utsikt över hela Göteborg. Om du äntrar parken från dess södra sidan kommer du till Slätta Damm och i dess ena ände finns ett litet café som är öppet på helgerna och som bland mycket annat säljer finfina våfflor.

Änggårdsbergen, Botaniska Trädgården och Slottsskogen

Slottsskogen, ett exempel på saker att göra i GöteborgOm du tycker om att kombinera det urbana med det naturnära finns det få utflyktsmål i Göteborg som är bättre än Änggårdsbergen. Det är ett stadsnära naturreservat med närhet till både Slottsskogen och Botaniska Trädgården. Inom 10 minuters promenadväg från hållplatsen Botaniska Trädgården har du tillgång till fina promenadstråk, restauranger, zoo, stora lekplatser och mycket annat. Botaniska Trädgården i sig är en spännande upplevelse för den trädgårdsintresserade. Där finns mängder av spännande växter från många olika platser i världen, väldigt väl omskött av bland annat elever som läser vid Göteborgs Universitet.

Vildmarksleden

En välbesökt och omtyckt vandringsled på fyra mil som går mellan Skatås och Hindås centrum. Här finns gott om småsjöar som gör att vandringsleden erbjuder mycket omväxling. Det är dessutom en relativt lättvandrad led i och med att den inte har några direkta branter. Om du är intresserad av Vildmarksleden så tar du dig med fördel till Skatås motionscentrum, närmsta hållplats är Welandergatan.

Nya Älvsborgs fästning

I Göta Älvs inlopp, på Kyrkogårdsholmen, ligger Nya Älvsborgs fästning, en försvarsanläggning som uppfördes 1907 och var i bruk fram till 1955. Holmen har dock brukats för att försvara Göteborgs hamn betydligt längre än så. Åtminstone sedan mitten av 1600-talet då ön befästes för att försvara Sverige mot Danmarks flotta. Idag är den en uppskattad utflyktsplats under sommartid med guidade visningar, en liten museibutik och restaurang. Färjor till fästningen avgår sommartid från Lilla Bommen i centrala Göteborg.

Vättlefjäll

VättlefjällVättlefjäll är ett naturreservat beläget nära Angered i nordöstra Göteborg. Om du besöker det kommer du säkerligen bli förvånad över att det känns mer som vildmark än vad det borde med tanke på hur nära staden området ligger. Här finns massvis av små sjöar, småöar och kanaler. Det kanske bästa och roligaste sättet att uppleva området är genom att åka kanot eller kajak. I närheten av Vättlefjäll finns en kanotpool där du kan hyra kanot för en hel dag för inte mer än runt 200:-. Om du hellre håller dig på torra land finns det gott om vandringsleder också.

Bohusleden

Bohusleden är ett av de längsta vandringsstråken i Göteborgsområdet. Totalt sett omfattar leden 27 etapper som sträcker sig över 34 mil. Leden sträcker sig från Strömstad i norr, via Uddevalla och Kungälv ner till Lindome strax söder om Göteborg. Nu måste du förstås inte gå hela sträckan, men om du gör det så får du en omväxlande naturupplevelse med gott om övernattningsalternativ längs med stora delar av vägen. Under de norra delarna av leden får du dock vara beredd på att övernatta i tält.

Saltholmen

Saltholmen GöteborgBland sevärdheter i Göteborg är det få som är så populära som Saltholmen, åtminstone sommartid. Här har du möjligheten att bada från klippor eller badstegar, äta glass och ta en färja till någon av öarna i Göteborgs södra skärgård. Om du föredrar sandstränder framför klippor kan du söka dig till Hovåsbadet eller Delsjön.

Haga

Skansen kronan i Haga, GöteborgOkej, Haga är verkligen inte någon naturupplevelse, men när det gäller saker att göra i Göteborg är det ett av få måsten. Haga är en liten och pittoresk stadsdel som sträcker sig över några kvarter. Här finns många små mysiga caféer och restauranger, klädbutiker, bokhandlar och mycket annat. Allt inramat av kullerstensbeklädda gator. Om det är varmt kan du efter vandringen söka dig till närliggande Järntorget och ta del av utbudet hos någon av de mängder av barer och restauranger som ligger i området runt långgatorna. Du kan också vandra upp mot Skansen Kronan och njuta av utsikten.

Liseberg

Få sevärdheter i Göteborg är lika välkända som nöjesparken Liseberg, men att inte ha med den på den här listan vore närmast att betrakta som tjänstefel. Liseberg är förstås Sveriges bästa nöjespark och som sådan mycket väl värd ett besök, inte minst om det är så att du besöker Göteborg med familjen. Här finns massor av åkattraktioner som kräver varierande grader av mod, restauranger, caféer, spelhall och mycket annat. Liseberg har helt enkelt någonting att erbjuda för alla åldrar.

Lärjeåns dalgång

Lärjeåns dalgång

Lärjeåns dalgång är ett perfekt vandringsalternativ för dig som är sugen på en dagsutflykt. Det är ett ganska stort område med sina 29 kvadratkilometer, men det finns gott om vandringsstigar av lagom längd. Till exempel Lärjeleden som är 7,5 kilometer lång och sträcker sig från strax utanför Angereds centrum till Lödöse. Vid olika platser runt Lärjeån finns dessutom många bra platser för dig som är intresserad av sportfiske.

Ett tips är att du startar vandringen genom Lärjeåns dalgång i Lödöse och avslutar den i Angered. I Angered ligger nämligen Lärjeåns Kök & Trädgårdar, ett kafé i trevlig trädgårdsmiljö. En fika där är ett perfekt sätt att fylla på energi efter några timmars vandring.

Stora Amundön

Stora Amundön erbjuder bland annat omväxlande natur, strandnära ängar och ekskogar, ett nudistbad, och badstränder. Du bör dock tänka på att packa matsäcken ordentligt för det är långt till närmsta kiosk eller närköp. Den närmsta hållplatsen är Brottkärr, och dit kan du åka med buss från centrala Göteborg på ungefär 20 minuter. Men glöm inte badkläderna eller cyklopet!

Rya skog

Rya skog är Göteborgs första naturreservat som ligger mellan Skarvikshamnen och Ryaverket ett litet stycke österut från Älvsborgsbrons norra brofäste. Att Rya skog ligger inklämt i ett välbebyggt område betyder dock inte att det känns urbant. Växtligheten är tät och när du befinner dig mitt i området skulle du lika gärna kunna befinna dig långt från civilisationen i den tätaste urskogen. Kanske är naturreservatet mest värt ett besök under den tid på våren då vitsipporna blommar. Naturen är omväxlande och du hittar såväl eklundar, hassel, många olika typer av buskar och djur som till exempel ekorre, grävling, rådjur och ett rikt fågelliv.

Upzone Äventyrspark

Till sist ett tips för dig som inte har någonting emot action i dina naturupplevelser. Upzone Äventyrspark ligger i Skatås ett stycke norr om Delsjön (som även det är ett populärt vandringsområde med gott om naturnära upplevelser). I Upzone har du möjligheten att färdas via ziplines som är uppspända mellan trädkronorna eller springa genom höghöjdsbanor. Om det inte låter attraktivt, till exempel om du är höjdrädd, så kan du glädjas åt att det finns aktiviteter i olika svårighetsgrader. Upzone har någonting både för de mer äventyrliga och barnfamiljen. Före eller efter Upzone har du möjligheten att ta del av den lite mer stillsamma natur som finns runt närliggande Delsjön, som även har badstränder.

Göteborg erbjuder gott om resvägar

Som du sett har Göteborg mycket att erbjuda oavsett om du trivs bäst i naturen, med shopping i stan – eller om du tycker om att kombinera olika typer av upplevelser. När du är färdig eller helt enkelt bara känner för att ta dig vidare finns det gott om alternativ. Från tågstationen tar du dig lätt både norr- och söderut, och det finns gott om busslinjer som går via Göteborg. Ett annat klassiskt alternativ är att ta någon av färjorna som går mot Fredrikshavn i Danmark eller Kiel i Tyskland. Från flygplatsen i Landvetter strax utanför Göteborg har du förstås också möjligheten att resa vidare ut i världen. Men som du sett i vår lista har du gott om saker att välja på innan det blir dags för det. Mycket nöje!

1 reaktion på ”Naturnära sevärdheter att göra i Göteborg”

  1. Varför nämns inte nordöarna Knippla Rörö Hyppeln?
    Hyppeln ny öppnat museum från andra världskriget en mätstation med Sveriges vackraste utsikt.
    Med stor altan att sitta på. Rörö nästan hela ön är nationalpark.
    Knippla ett riktigt gammalt fiske samhälle.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *