vindskydd

Bygga vindskydd – Så gör du

Det här inlägget kan innehålla reklamlänkar till outdoorexperten.se, outnorth.se, amazon.se, kjell.com, conrad.se.

Vill du komma nära naturen och sova under stjärnklar himmel? Att bygga vindskydd i skogen är ett utmärkt sätt att göra just det! Det är alltid en bra egenskap att veta hur man sätter upp ett vindskydd ifall man skulle gå vilse när man är ute på äventyr i naturen. Man kan även använda ett vindskydd som utbyggnad för ditt tält eller som skydd för när du ska laga mat utomhus. Det finns många sätt att bygga ett vindskydd på. När du bygger ditt vindskydd kan du använda en tarp, en presenning eller bygga ett själv med hjälp av naturens material. Om du bygger ditt vindskydd av granris kan det vara bra att välja en plats där du har mycket kringliggande material på marken, på så sätt slipper gå långt för att hämta granriset varje gång.

Välj rätt plats för ditt vindskydd

När man bygger ett vindskydd är det viktigt att tänka på vilken placering skyddet ska ha. Det viktigaste är att hitta en plats som är torr och jämn, är marken jämn blir det också lättare att bygga vindskyddet. När du har hittat en bra plats ska du rensa området från stora stenar och rötter. Nu när du har valt den perfekta platsen och samlat ihop allt material du behöver är det dags att börja bygga ditt skydd! När du hittat en plats för ditt vindskydd är det viktigt att tänka på vindriktningen. Se till att ta hjälp av naturen när du bygger ditt vindskydd och placera det bakom tätt växande träd, på så vis får ditt vindskydd hjälp av träden som tar emot den större delen av vinden. Du vill se till att ditt skydd är byggt i rätt riktning så att du är skyddad från väder och vind. Tänk på att ju närmre marken du monterar ditt vindskydd desto stabilare blir den i starka vindar.

Vindskydd med presenning

Om du använder en presenning för att bygga ditt vindskydd är det viktigt att välja rätt storlek. Presenningen ska vara tillräckligt stor för att ge dig tillräckligt med utrymme. Det är också en bra idé att skaffa en presenning med öglor så att du kan binda fast den i marken. Du kan även behöva en stark tältlina eller ett rep, även tältpinnar för att fästa presenningen i marken. Du kan antingen fästa presenningen mot två träd eller bygga en trefot som stöd för presenningen. Fördelarna med att bygga ett vindskydd av presenning är att det kanske är något du redan har hemma, det kostar heller inte lika mycket som en tarp men det kan vara lika effektivt.

Prova gärna att sätta upp vindskyddet hemma i trädgården innan ditt vandringsäventyr för att se till att det blir stabilt och är enkelt att montera upp.

Vindskydd med tarp

Ett annat enkelt sätt att bygga ett vindskydd är att använda en tarp. Du kan antingen binda tarpen till två träd eller bygga ett stativ som stöd för presenningen. Om du använder en tarp är det viktigt att välja rätt storlek. Fördelarna med att använda en tarp som skydd är att det kan användas som skydd för vind, regn och sol. Det är även väldigt lätt att packa med sig och går snabbt att montera upp. Om man inte har en tarp går det lika bra att använda en presenning som vindskydd men den tar mer plats när du packar ner den.

Man kan sätta upp en tarp på flera sätt, ett av dom vanligaste sätten är att bygga en så kallad A-ram. För att göra detta binder du en lina eller ett rep mellan två träd med 2-3 meters avstånd. Spänn sedan mitten av tarpen över linan och fäst varje hörn i marken med hjälp av tältpinnar.

Vindskydd med granris

Om du ska bygga ett vindskydd av naturens material är det viktigt att ha allemansrätten i åtanke. Tänk på att använda material som inte är skadliga för naturen. Man bör endast använda kringliggande kvistar och granris. Enligt allemansrätten får man inte bryta kvistar från levande träd eller skada naturen på något sätt. Fördelen med att bygga en vindskydd av granris är att det är byggt av material som kommer från naturen och inget du behöver bära med dig under din vandring. För att skapa ytterligare isolering i vindskyddet kan du använda dig av mossa och löv mellan grenarna för att stoppa vind från att ta sig igenom vindskyddet. Om du saknar liggunderlag kan du enkelt samla ihop en bädd av granris för att skapa isolering från markkylan.

Börja med att hitta två träd som är lika höga. Samla sedan grenar och lägg dem på en rad på marken. När du har fått en bra grund kan du börja bygga upp sidorna av skyddet genom att luta grenarna mot varandra. Se till att använda långa grenar på utsidan så att de kan överlappa varandra. Nackdelen med att bygga vindskyddet av granris är att det tar längre tid att bygga och man behöver mer material. Det är också svårare att komma undan regn och vind när det är byggt av granris.

Utrustning för vindskydd

Om du ska tillbringa en natt ute i naturen underlättar det att vara förberedd med rätt utrustning. Om du köper ett vindskydd kan det vara bra att tänka på vikten av all utrustningen. Tänk på att välja en tarp eller presenning som inte väger för mycket eller tar för mycket plats. Om du ska ta med dig ett vindskydd ska du använda material som är lätta att bära men starka. Man vill också ha en utrustning som är enkel och snabb att montera upp.

Även om du skyddar dig från väder och vind kan det komma att behövas ytterligare utrustning. Förutom ett vindskydd behöver du en sovsäck och ett liggunderlag. En sovsäck är viktig för att hålla dig varm på natten, medan ett liggunderlag skyddar dig från den kalla marken. Se till att du tar med dig en tältlina eller rep och en fickkniv för att underlätta byggandet.

Om du campar på ett fuktigare område kan man få problem med insekter och ett myggnät kan komma att behövas. Det är också en bra idé att ta med sig ett första hjälpen-kit och insektsmedel.

Viktigt att tänka på

Det är också viktigt att följa allemansrätten när du är ute på dina friluftsaktiviteter. I vissa nationalparker och naturreservat finns en utökad allemansrätt som kan innebära att det finns ett eldningsförbud vilket omfattar all form av eldning inklusive stormkök, friluftskök och grillning. Tänk även på att vara försiktig med marken när du bygger ditt vindskydd och lämna det så du fann det.

Kom ihåg Allemansrättens grundregeln: Inte störa eller förstöra.

Sammanfattning

Att bygga ett vindskydd kan vara både roligt och nödvändigt när du är ute på ditt äventyr. Det är viktigt att komma ihåg att vi ska ta hand om naturen och lämna den så vi fann den. Kom ihåg att endast använda grenar och granris som redan ligger på marken, enligt allemansrätten får man inte bryta av grenar från levande träd.

Tänk på vilken utrustning du behöver ta med dig och testa den innan du ger dig ut på din vandring. Vikten av din utrustning spelar stor roll, tänk på att den ska vara lätt att bära men stark för att klara av vind och väder. Känn vilket håll vinden blåser åt så du kan placera vindskyddet i rätt riktning, ta hjälp av träden.

Att tillbringa tid i naturen är något för alla, det är ett fantastiskt sätt att få motion och koppla bort från vardagen. Så vänta inte! Ge dig ut på en naturupplevelse och njut av stillhet och frisk luft.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *