De bästa naturupplevelserna att göra i Stockholm!

Det här inlägget kan innehålla reklamlänkar till outdoorexperten.se, outnorth.se, amazon.se, kjell.com, conrad.se.

Stockholm är såklart Sveriges mesta och bästa storstad. Det betyder dock inte att den saknar naturupplevelser. Bara en halvtimme från Stockholm kan du hitta några av landets finaste och mest omväxlande naturupplevelser. För dig som är intresserad av natur finns det alltså gott om att göra i Stockholm. I det här inlägget hittar du tipsen på de bästa naturnära upplevelserna du hittar i Stockholm med omnejd. Tipsen sträcker sig från platser som ligger centralt i Stockholm, till sådana som finns i omnejden och ut i skärgården.

En stor fördel med Stockholm är att det är enkelt att ta sig till, det går massor av tåg, flyg och bussar till staden. Förhoppningsvis finns det någonting att hämta här oavsett om du vill ta en dagsutflykt eller om du är sugen på någonting mer äventyrligt och långvarigt. Låt oss ta en titt!

Tyresta nationalpark

tyresta nationalpark

Tyresta nationalpark är beläget ungefär 2 mil sydöst från Stockholm. Här hittar du bland annat urskog som vuxit utan mänsklig påverkan under hundratals år, vilket i sig är nästintill unikt i den delen av landet. Centrum för nationalparken är Tyresta by i Haninge. Där har du bland annat möjlighet att köpa kartor, fika på café, titta på fåglar med mera. Det finns utöver det ett flertal olika vandringsleder av varierande svårighetsgrad att välja bland.

Nedre Söderby

Efter det här inläggets inledande nationalpark går tipsen vidare till ett så kallat kulturreservat. Ett kulturreservat kan enklast beskrivas som ett skyddat område där natur och bebyggelse möts. Nedre Söderby är ett odlingslandskap med åker- och betesmarker som bebotts och formats av människor under århundraden. Här finns bland annat gravfält från järnåldern, totalt runt 240 stycken vara varav en del av dem är enkla att se då de är utmärkta med stora stenar. Du hittar gott om fina promenadstråk. Du kan vila fötterna och benen på ett kafé som också har en utställningslokal för hemslöjdsföreningen i närliggande Botkyrka-Salem.

Nackareservatet

I närheten av Nacka hittar du Nackareservatet som äger distinktionen att vara det mest välbesökta friluftsområdet i Stockholm. Naturmässigt erbjuder reservatet på vacker lövskog med ekar och hassel, framför allt i den del av reservatet som är känd som Sickla park. Här finns också Lilla Sickla som är en gård som legat på platsen sedan någon gång på 1500-talet. För dig som letar efter någonting att göra i Stockholm kan du ta dig till Hellasgården, en friluftsgård som erbjuder bland annat utomhusgym, tennisplaner och elljusspår. I reservatet kan du åka skidor på vintern och bland annat vandra och springa under vår, sommar och höst.

Flatens naturreservat

Flatens naturreservat är det största naturreservatet du hittar i Stockholms kommun. Bland Stockholms sevärdheter är det ett av de naturområden som är mest omväxlande. Här finns bland annat det mycket populära Flatenbadet som har anor från 1930-talet. Förutom det också promenadstigar, vackra skogsområden med gammelskog, ängar och grottor. Det är också värt att nämna att det finns stora höjdskillnader inom reservatet vilket gör det populärt bland klättrare. Om du inte tycker om att klättra men däremot gärna njuter av fin utsikt så kan du hitta gott om utsiktsplatser. I närheten av Flatenbadet hittar du ett flertal caféer och kiosker som i första hand är öppna under sommarsäsongen.

Paradiset Hanveden

I närheten av Huddinge hittar du Paradiset Hanveden som väl får betraktas som en av Stockholmsområdets mest klassiska besöksplatser. Det är ett naturreservat som erbjuder både naturupplevelser och sevärdheter för den historiskt intresserade.

När det gäller historia är Paradiset hem åt ett antal boplatser från stenåldern och andra fornlämningar. Förutom det kan du uppleva sann urskog via ett antal vandringsleder. På området finns utspritt både vindskydd och rastplatser.

Björnö

Björnö i månskenetBjörnö ligger ungefär två mil öster om Stockholm och är en halvö varav stora delar är ett naturreservat. Här finns en hel del vacker lövskog och hällmarker och stigar son ringlar sig genom lummiga skogar. Det finns också gott om öppna landskap med beteshagar och ängar med rikt blomliv. Under sommartid kan du som är badsugen välja bland både badklippor och sandstränder. Du kan resa till Björnö med buss från Slussen i centrala Stockholm.

Bornsjön

Bornsjön ligger strax väster om Botkyrka och är den centrala punkten i Stockholms läns största naturreservat. Bornsjön erbjuder omväxlande natur som sträcker sig från öppna beteshagar till sjöar och skogar och är en perfekt dagstripp för en vandring, cykeltur eller picknick.

Brottö kulturreservat

Härnäst på den här listan hittar du ännu ett kulturreservat. Denna gång på Brottö som är en halvö på Ingmarsö i Stockholms skärgård. Till Brottö tar du dig enklast med färja som går från centrala Stockholm. Väl framme hittar du ett område som bjuder på en blandning av natur- och kulturbyggdsupplevelser. Den centrala delen av upplevelsen är Brottö By där du kan bevittna bebyggelse varifrån tidigare generationer bedrivit odling och fiske. Brottös historia som bebyggt område sträcker sig åtminstone tillbaka till 1530-talet, men förmodligen betydligt längre än så.

Djurgården

DjurgårdenDjurgården är långt ifrån någon bortglömd pärla, men på en lista över naturupplevelser och sevärdheter i Stockholm är den centrala ön ett måste. Eftersom du praktiskt taget befinner dig mitt i Stockholm behöver det knappast tilläggas att du har gott om övernattningsmöjligheter, restauranger och andra nöjen att välja bland. För att bara lista några är det värt att nämna till exempel Vasamuseet som visar skeppet som väl får betraktas som en av Sveriges historiskt sett minst stolta bedrifter. På Djurgården finner du också Skansen som är ett kulturområde med gårdar och hus. Om du har småbarn kommer de förmodligen glädjas extra mycket åt att det finns grisar, getter och andra tamdjur att titta på och klappa. Du som är lite äldre och musikintresserad kan besöka ABBA The Museum där du kan ta del av historien runt Sveriges mest framgångsrika musikexport någonsin. Nöjesparken Gröna Lund är också värd att nämna som en av Sveriges mest populära nöjesparker. Även om du inte vågar åka någon av alla åkattraktioner är det en trevlig plats att besöka med god stämning, mat och chans att vinna något i ett flertal olika tävlingshjul och annat.

Målning av Djurgården från 1866

Om du vill ha mer renodlade naturupplevelser med närhet till stadslivet så kan du söka dig till den norra delen av ön. Där finns stora parkområden med vacker lövskog. Det kanske mest uppskattade inslaget i dessa parker är det stora antalet gamla ekar som finns där. Till Djurgården tar du dig från centrala Stockholm antingen med buss, färja eller genom att promenera över Djurgårdsbron som du hittar om du går från Nybroplan via Strandvägen. Om du vill ha någonting att göra i Stockholm är det till Djurgården du ska ta dig.

Rågsveds naturreservat

Strax söder om Stockholm, i Rågsved, ligger ortens senast tillkomna naturreservat. När detta skrivs är reservatet runt 4 år gammalt. Ett fint naturområde med mestadels gamla ekträd, som också bjuder på sällsynta svampar så som koralltickor och ektickor. Om du är intresserad av urban kultur kan du också besöka närliggande Snösätra industriområde där det finns ett antal lagliga graffitiväggar.

Grimsta naturreservat

GrimstaOm du tar gröna tunnelbanelinjen från centrala Stockholm och åker med den så långt den går så kommer du till Grimsta naturreservat. Här kan du vandra längs med ett antal vandringsstigar med fin utsikt över Mälaren. Om du tar dig till någon av områdets många olika badplatser kan du ha turen att få syn på salamandrar, grodor och andra våtdjur. Men även vid någon av områdets två groddammar.

Sörmlandsleden

Uggla på SörmlandsledenOm du vill ha en naturupplevelse som sträcker sig över flera dagar eller kanske till och med upp till en månad kan du söka dig till Sörmlandsleden. Den enklaste startpunkten från Stockholm sett är att ta sig till tunnelbanestationen i Björkhagen. Därifrån kan du vandra, springa, cykla, tälta och ta del av ett av Sveriges mest omväxlande naturupplevelser genom en av de längsta vandringslederna. Förutom att du får ta del av ett antal olika naturreservat och andra natursköna platser går leden genom orter som till exempel Katrineholm, Nyköping och Södertälje. Vi har även en mer utförlig guide om Sörmlandsleden som du kan läsa här.

Äventyrsbanan i Nacka

Här är ett alternativ för dig som inte nöjer dig med lugna skogspromenader, långa vandringar, picknickar och dylikt. På Äventyrsbanan i Nacka kan du klättra på höghöjdsbanor uppspända mellan träda, springa över hinderbanor och åka snabba ziplines. Om du vill ha någonting att göra i Stockholm och inte räds höga höjder eller andra utmaningar är detta ett utmärkt alternativ.

Stockholm har mer att erbjuda

Detta har förstås inte varit någon komplett uppräkning av Stockholms sevärdheter när det gäller natur. Samtidigt är det inte fel om du har kvar några egna smultronställen att upptäcka. Inte minst har ju Stockholm en stor skärgård att erbjuda och den har betydligt mer att erbjuda än Brottö som du kunnat läsa om i den här listan. Förhoppningen är förstås att detta ska ha kunnat fungera som en guide som delvis inspirerar dig till att göra egna upptäckter i Stockholmsområdet. Sen ska det förstås inte glömmas bort att Stockholm i sig är en stad fylld av saker att göra och upptäcka, även om det då handlar om upplevelser av det lite mer urbana slaget. Inte minst går det ju faktiskt lika bra att dra på sig vandringskängorna och gå på urban upptäcktsfärd. Stockholm har en hel del vackra parker, vilket också är att räkna som naturupplevelser, och dem missar du om du inte någon gång ibland väljer att stanna kvar i stan.

Så där har du det! Och om du letar efter rätt utrustning för din vandring eller aktivitet kan du kolla in våra guider för exempelvis ryggsäckar, termos eller vandringskängor. Trevlig vandring!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *